Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_7.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
548.35 Кб
Скачать
  1. Відновлення карбонільних сполук

П ід дією відновлюючих реагентів карбоксильна група відновлюється до спиртової. При цьому альдегіди відновлюються до первинних спиртів, а кетони – до вторинних. Відновлення карбонільних сполук можна здійснити воднем над Ni, Pt, Pd або застосовуючи гідриди металів (алюмогідрид літію, боргідрид натрію):

циклогексанон циклогексанол

пропанол акролеїн аліловий спирт

Альдегіди й кетони можна відновити до вуглеводнів:

а) амальгамою цинку й концентрованою соляною кислотою –

відновлення по Клемменсену:

ацетофенон етилбензен

б) гідразином та сильною основою, наприклад, трет-бутилат калію-

відновлення по Кижнеру-Вольфу:

етилфенілкетон пропілбензен

8.3.2.2 Реакції окиснення

Альдегіди легко окиснюються до карбонових кислот, а ароматичні альдегіди навіть при простому зберіганні самодовільно окиснюються. Окисниками можуть бути кисень повітря, КмnO4, H2CrO4, [Ag(NH3)2]OH, сполуки міді (ІІ) та інші. М’яким окисником альдегідів є аміачний розчин оксиду срібла (реактив Толленса). При слабкому нагріванні альдегідів з реактивом Толленса вони окиснюються до карбонових кислот, а срібло відновлюється до металічного й осідає на поверхні скляного посуду у вигляді срібного дзеркала. Ця реакція є якісною на альдегіди, має назву реакції срібного дзеркала й використовується у промисловості для сріблення дзеркал:

Аналогічно окиснюються альдегіди сполуками міді (ІІ). Реагентом в цьому випадку є рідина Фелінга, що являє собою розчин комплексної солі гідроксиду міді (ІІ) та натрієво-калієвої солі винної кислоти (сегнетова сіль). При нагріванні з фелінговою рідиною альдегіди окиснюються до карбонових кислот, а мідь (ІІ) відновлюється до міді (І) й кількісно випадає у вигляді червоного осаду Сu2O, тому цю реакцію можна використати для якісного й кількісного визначення альдегідів:

Кетони не дають реакції срібного дзеркала та не відновлюють фелінгову рідину вони окиснюються в жорсткіших умовах з розривом вуглець-вуглецевих зв’язків з обох боків карбонільної групи та утворенням суміші карбонових кислот: + НСООН

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]