Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма НЧК 2012 (Войтович) ПОПРАВКИ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

МНС УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

НАВЧАЛЬНА ПРАКТИКА НА ПОСАДІ

НАЧАЛЬНИКА КАРАУЛУ

Навчальна програма

для Львівського ДЕРЖАВНОГО

УНІВЕРСИТЕТУ безпеки ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

МНС України ЗА НАПРЯМОМ ПІДГОТОВКИ

“Бакалавр” 6.170203 “Пожежна безпека”

Львів – 2012

Навчальна практика на посаді начальника караулу. Навчальна програма навчальної практики на посаді начальника караулу в ДПРЧ м. Львова ГТУ МНС України у Львівській області та НПРЧ Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України для курсантів 4 курсу з напряму підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за напрямом підготовки 6.170203 „Пожежна безпека” – Львів, 2012 р. – 13 с.

Укладачі:

начальник кафедри ПТ та АРР, к.т.н., підполковник служби цивільного захисту Лущ В.І.

заступник начальника кафедри ПТ та АРР, к.т.н., капітан служби цивільного захисту Войтович Д.П.

викладач кафедри ПТ та АРР майор служби цивільного захисту Сукач Р.Ю.

Рецензент:

начальник управління оперативного реагування ГТУ МНС України у Львівській області полковник служби цивільного захисту Ущапівський І.Л.

Ухвалено Вченою радою Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України.

Протокол № ___ від „___” ___________ 20___ року.

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор ЛДУ БЖД

генерал-лейтенант

служби цивільного захисту

М.М. Козяр

„ ___ ” __________ 20__ р.

ПРАКТИЧНА ПІДГОТОВКА НА ПОСАДІ

НАЧАЛЬНИКА КАРАУЛУ

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

ДЛЯ ЛЬВІВСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ МНС УКРАЇНИ

ЗА НАПРЯМОМ ПІДГОТОВКИ “БАКАЛАВР” 6.170203

“Пожежна безпека”

Львів - 2012

Пояснювальна записка.

Практична підготовка проводиться у відповідності до наказу МНС України від 01.12.2003 № 461 “Про затвердження Положення про організацію та проведення практичної підготовки курсантів, студентів (слухачів) вищих навчальних закладів МНС України”.

1. Мета вивчення дисципліни.

Практична підготовка на посаді начальника караулу – нормативна дисципліна для курсантів за напрямом підготовки 6.170203 “Пожежна безпека”, яка вивчається з метою формування у майбутніх фахівців з освітою “бакалавр” необхідного, в їх подальшій професійній діяльності, рівня знань та умінь з організації роботи з особовим складом чергового караулу. Це досягається:

- закріпленням набутих теоретичних знань по спеціальних дисциплінах (ПГДЗ, ОСіПППРС, пожежна тактика, ОАРР, пожежна та аварійно-рятувальна техніка, охорона праці) і отриманням практичних навичок по організації служби чергового караулу та виконання обов’язків начальника караулу в НПРЧ ЛДУ БЖД та ДПРЧ м. Львова

- ознайомленням з практичною фазою організації пожежегасіння та ліквідації аварій, надзвичайних ситуацій (техногенного, природного, соціально-політичного, воєнного характеру) пожежно-рятувальними підрозділами гарнізону.

Основними завданнями підготовки начальника караулу є:

- формування та вдосконалення професійних умінь та навичок під час роботи на посаді начальника караулу ДПРЧ (НПРЧ);

- виховання потреби систематичного поновлення своїх знань та творчого застосування їх у практичній діяльності;

- узагальнення курсантами інформації про роботу оперативно-рятувальної служби та інших служб цивільного захисту для використання в навчальному процесі;

- прививання курсантам інтересу до професії пожежного-рятувальника;

- глибоке та всебічне вивчення ділових і моральних якостей курсантів для раціонального їх використання в практичній діяльності.

При оцінюванні результатів навчальної практики потрібно керуватись такими критеріями успішності навчання:

Оцінка „відмінно” ставиться тоді коли курсант:

- своєчасно прибув в частину з підготовленими звітними документами, без порушення встановленої форми одягу;

- провів заняття з о/с чергового караулу;

- виконав завдання на самопідготовку згідно плану-завданню;

- відповів на поставлені запитання по завданню на чергування викладача кафедри ПТ та АРР.

Оцінка „добре” ставиться якщо курсант:

- виконав всі вимоги, які відповідають оцінці „відмінно”, але при звіті викладачу кафедри ПТ та АРР не може в повному обсязі відповісти на поставлені запитання по завданню на чергування.

Оцінка „задовільно” ставиться якщо:

- більша частина відповіді задовольняє вимоги до відповіді на оцінку „добре”, але у відповіді виявляються окремі прогалини, які не перешкоджають подальшому засвоєнню програмного матеріалу.

Оцінка „незадовільно” ставиться у тому випадку, якщо курсант не оволодів основними знаннями і вміннями у відповідності з вимогами програми, був знятий з чергування через неготовність до несення служби, або за порушенням дисципліни.

Основні знання і вміння, які повинен набути курсант після засвоєння програми підготовки на посаді начальника чергового караулу.

В результаті проходження навчальної практики, курсант повинен знати:

- порядок проведення зміни караулів в пожежно-рятувальних частинах та прийом чергування;

- перелік посадових осіб караулу та їх обов’язки згідно Тимчасового порядку організації внутрішньої, гарнізонної та караульної служб МНС України;

- види і порядок проведення інструктажів по безпеці праці з о/с чергового караулу;

- основні вимоги закону України від 17.12.1993 № 3745-ХII „Про пожежну безпеку”;

- основні вимоги закону України від 24.06.2004 № 1859-IV „Про правові засади цивільного захисту”;

- основні вимоги наказу МНС України від 20.09.2004 № 65 „Про затвердження Положення про Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій України”;

- основні вимоги наказу МНС України від 13.03.2012 № 575 „Статут дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту”;

- законодавчі та інші нормативні акти, що стосуються питань пожежогасіння та проведення аварійно-рятувальних робіт.

Підготовлений курсант повинен вміти:

- складати плани-конспекти та методичні розробки для проведення теоретичних та практичних занять з особовим складом караулу в системі службової підготовки;

- проводити теоретичні та практичні заняття з особовим складом караулу;

- проводити інструктаж по безпеці праці з особовим складом караулу;

- заповнювати документи служби начальника караулу (книга служби, навчальний журнал, журнал реєстрації перевірок №1 ЗІЗОД, паспорта на рукава, журнал адміністративно-громадського контролю).

Засоби діагностики успішності навчання:

- усне опитування;

- диференційний залік.

2. Порядок підготовки до чергування в ДПРЧ та НПРЧ.

2.1. Практичну підготовку на посаді начальника чергового караулу проходять усі курсанти підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” за напрямом підготовки 6.170203 “Пожежна безпека” 4-го курсу інституту пожежної та техногенної безпеки.

2.2. Графік чергування в ДПРЧ та НПРЧ складає викладач кафедри ПТ та АРР, погоджує з начальником курсу та начальником інституту пожежної та техногенної безпеки і затверджує у начальника навчально-методичного центру Університету.

2.3. Керівництво державних пожежно-рятувальних частин міста надає кафедрі ПТ та АРР розклад занять не пізніше, як за 8 діб до початку наступного місяця.

2.4. За 8 діб до чергування курсант прибуває о 1530 год. на кафедру ПТ та АРР, ознайомлюється з темою занять і планом роботи на чергову добу, проходить інструктаж по дотриманню ПБП під час несення служби, гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

2.5. За 4 доби курсант прибуває в ДПРЧ до начальника частини або його заступника, затверджує план-конспекти або методичні розробки та план роботи на чергову добу, отримує завдання, проходить інструктаж з правил безпеки праці. Курсанту під час чергування забороняється проводити роботи на висотах, працювати в засобах індивідуального захисту органів диханні і зору, інші роботи пов’язані із підвищеним ризиком.

2.6. Напередодні заступлення на чергування курсант одержує пайок на добу в продовольчій службі Університету.

2.7. Контроль та відповідальність за дотримання графіку чергування несе начальник курсу та викладач кафедри ПТ та АРР, який закріплений за організацією навчальної практики згідно наказу Університету.

3. Порядок проходження практичної підготовки.

3.1. У державну пожежно-рятувальну частину стажист прибуває о 0730 год. ранку у встановленій формі одягу і доповідає начальнику частини.

3.2. Під час чергування стажист повністю виконує обов’язки начальника караулу під керівництвом штатного начальника чергового караулу.

3.3. Захисний одяг та спорядження стажисту забезпечує навчальна пожежно-рятувальна частина Університету.

3.4. При необхідності звільнення курсанта від служби (непідготовленість до занять, хвороба, порушення дисципліни) керівник практики записує в щоденник стажиста причину, повідомляє про прийняте рішення ОКЦ ГТУ МНС України у Львівській області та Університет по тел. 233-32-40 і відправляє стажиста в розташування навчального закладу.

3.5. Відповідальність за дотримання правил безпеки праці під час чергування стажиста несе керівник стажування (начальники чергових караулів ДПРЧ).

4. Підсумки практичної підготовки.

4.1. Після зміни стажиста начальник чергового караулу (керівник стажування) виставляє оцінку стажисту в щоденник та при наявності записує недоліки щодо його організації роботи за чергову добу.

4.2. По прибутті в Університет курсант доповідає начальнику курсу про результати стажування та іде на II пару згідно розкладу занять.

4.3. О 1530 год. прибуває до викладача кафедри ПТ та АРР, який перевіряє звітну документацію стажиста, його знання, підтверджує (або не підтверджує) оцінку за практику і заносить її в учбовий журнал.

4.4. Стажист, який змінюється зі стажування у вихідні та святкові дні приходять на перевірку звітної документації до відповідального за навчальну практику викладача кафедри ПТ та АРР на наступний день після вихідних та святкових днів.

4.5. Підсумкова оцінка за повний період практики виставляється з урахуванням результатів його стажування на посаді начальника караулу в ГТУ (ТУ) МНС України. Залік приймається комісією, яка складається з викладачів кафедри ПТ та АРР.

4.6. Для отримання підсумкової оцінки курсант повинен пройти мінімум чотири чергування. У випадку коли курсант без поважних причин не відчергував чотири рази або отримав за чергування негативну оцінку автоматично не допускається до здачі іспитів з дисциплін кафедри: ОСіПППРС, Пожежна тактика, ОАРР.