Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab3_К.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Опис виконаної роботи.

В даній лабораторній роботі засобами RQBE було створено запити у відповідності до вимог завдання. Всі запити будувались на основі таблиць бази даних, яка була створена у лабораторній роботі №2.

А) Опис запитів:

    • Запит на вибір даних з таблиць бази даних без критеріїв пошуку.

Необхідно отримати інформацію про адреси та телефони всіх фірм, які занесені в базу. Для цього створюємо простий запит на вибір даних. З таблиці Adress вибираємо поля Назва фірми, Місто, Адреса, Телефон. Результат роботи запиту проілюстровано на мал.1.

    • Простий запит на вибір даних за критерієм.

Необхідно отримати інформацію про контактні телефони фірм, які торгують певним видом товару, в даному випадку опеативною пам’яттю. Для цього створюємо простий запит на вибір даних з двох таблиць: Adress і Product. В полі Вид товару таблиці Product вказуємо критерій відбору даних (“memory”). Відбираємо дані з полів Назва фірми, Телефон таблиці Adress и поля Назва товару таблиці Product по записах, які відповідають заданому критерію. Результат роботи запиту проілюстровано на мал.2.

    • Параметричний запит на вибір даних за заданим критерієм із значенням заданим у вигляді параметра.

Необхідно отримати інформацію про контактні телефони фірм, які торгують певним видом товару, а також про ціни на цей товар. Для цього створюємо запит на вибір даних з трьох таблиць: Adress Price і Product .У полі Вид товару задаємо критерій відбору інформації у вигляді зовнішнього параметра. Вибираємо записи з полів Назва фірми і Телефон таблиці Adress. поля Ціна таблиці Price і поля Назва товару таблиці Product, які відповідають заданому критерію (в даному випадку “CPU”). Результат роботи запиту проілюстровано на мал.3.

    • Запит на модифікацію значень полів записів за заданим критерієм.

Необхідно збільшити ціну на 10% на певний вид товару, в даному випадку на процесори. Для цього створюємо запит на модифікацію. В полі Вид товару таблиці Product задаємо критерій для яких товарів збільшуєм ціну (“CPU”), а полі Ціна таблиці Price задаємо формулу за якою проходить збільшення цін. В результаті роботи запиту змінюється інформаційне наповнення таблиці Price. Вигляд таблиці Price до і після роботи запиту проілюстровано на мал.4.

    • Запит на видалення записів за критерієм.

Необхідно видалити з бази всі товари певної категорії, в даному випадку монітори. Для цього створюємо запит на видалення даних з таблиці Product. В полі Категорія товару таблиці Product вказуємо критерій за яким будуть видалятися записи (“монітор”). В результаті роботи запиту змінюється інформаційне наповнення таблиці Product. Вигляд таблиці Product до і після роботи запиту проілюстровано на мал.5.

    • Перехресний запит для відображення залежності значень одного поля таблиці від іншого.

Необхідно взнати інформацію про наявність певних товарів на певних фірмах. Для цього за допомогою Wizard будуємо перехресний запит. В результаті роботи запиту отримуємо таблицю, в першому стовпчику якої розміщені назви фірм, в першій стрічці - назви товарів, а на перетині стрічок і стовпчиків розміщена інформація про наявність певного товару на певній фірмі. Результат роботи запиту проілюстровано на мал.6.

Б) Результати роботи запитів:

Мал. 1. Запит на вибір даних

Мал. 2. Запит на вибір даних за складним критерієм

Мал. 3. Параметричний запит

Мал. 4. Запит на модифікацію

Мал. 5. Запит на видалення

Мал. 6. Перехресний запит

Висновок: в даній лабораторній роботі ознайомився з засобами розробки запитів RQBE, видами запитів, способами їх виконання та застосування для роботи з реляційними базами даних.

Мета роботи: Вивчення засобів розробки запитів RQBE, видів запитів, їх виконання та застосування для роботи з реляційними базами даних.

Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу «Бази і банки даних»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]