Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всес.іст. Методичка.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
374.78 Кб
Скачать

До кожної теми семінарського заняття підібрані терміни, поняття, назви, знання яких дає можливість студентам краще засвоїти матеріал і перевірити свої знання.

Після кожного семінару даються питання для самоконтролю і навчальні завдання, які є обов’язковими для засвоєння студентами у процесі вивчення дисципліни.

Знання студентів на семінарських заняттях з дисципліни “Всесвітня історія” оцінюється за такими критеріями:

Відповідь на “відмінно” оцінюється, коли студент вільно орієнтується в навчальному матеріалі, вміє аналізувати різні концепції, робить аргументовані висновки, вичерпно відповідає на додаткові запитання викладача.

На оцінку “добре” студент має чітко відповісти на запропоновані запитання, вміти робити аналіз і висновки, але на додаткові запитання викладача не дає повної відповіді.

Оцінка “задовільно” ставиться тоді, коли студент частково знає відповідь на запропоновані питання і демонструє спроби самостійного мислення.

Незадовільно” – це повне незнання програмного матеріалу.

Для забезпечення ефективності навчання, систематизації знань, умінь та навичок студентів застосовуватимуться наступні форми контролю:

1. Поточний контроль – у формі опитування, дискусій, заслуховування фіксованих виступів, обговорення рефератів з проблематики семінарського заняття.

2. Тематичний контроль – аудиторна контрольна робота.

3. Підсумковий контроль – захист домашньої контрольної роботи, співбесіда.

Залік виставляється в разі успішного виконання всіх навчальних завдань.

ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ “ВСЕСВІТНЯ ІСТОРІЯ”

ВСТУП

Предмет дисципліни. Періодизація всесвітньої історії, загальна характеристика її періодів.

Стародавні часи

1. Виникнення та перші кроки людської цивілізації

Розквіт і занепад Єгипетської держави. Держави Шумеру і Аккаду. Стародавній Вавилон. Стародавній Китай. Стародавня Індія.

2. Зародження європейської цивілізації

Греція у ІІ-у – на початку І тис. до н.е. Афінська держава. Стародавня Спарта. Греко-перські війни.

Розквіт Македонії та її гегемонія в Греції.

Римська республіка у V – середині ІІІ ст. до н.е. Розвиток Римської держави у ІІ ст. до н.е. Римська імперія в ІІ-ІІІ ст. н.е. Виникнення християнства. Пізня Римська імперія ІV – V ст. н.е.

Середньовіччя

3. Світ в епоху середньовіччя

Падіння Західної Римської імперії. Утворення варварських держав. Падіння Західної Римської імперії. Візантія IV – ХІ ст. Виникнення і розквіт європейських держав ІХ – ХV ст. (Франція, Англія, Німеччина, Італія, Московська держава).

Новий час

4. Великі географічні відкриття

Причини та передумови Великих географічних відкриттів. Відкриття Америки. Початок завоювання Індії. Відкриття західного шляху до Індії. Перша навколосвітня подорож. Іспанська колонізація Карибського басейну. Завоювання Мексики та Перу.

Колонізація та католицька церква. Географічні відкриття в басейні Тихого океану.

Наслідки Великих географічних відкриттів.

5. Англійська революція середини ХVІІ ст.

Англійський абсолютизм. Громадянська війна. Пресвітеріани та індепенденти. О.Кромвель і реорганізація армії. Д.Лільберн і “Народна угода”. Індепендентська республіка: внутрішня і зовнішня політика. Істинні левелери. Д.Уінстенлі й криза республіки. Протекторат О.Кромвеля. Причини реставрації монархії Стюартів. Режим реставрації.

“Славна революція” 1688-1689 рр. “Біль про права”. Історичне значення подій 1688-1689 рр.