Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012_Metodichka_tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
832 Кб
Скачать

Тема 21 Постанови суду першої інстанції

Питання семінарського заняття.

  1. Правова природа постанов суду першої інстанції.

  2. Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал. Види ухвал.

  3. Законність і обґрунтованість судового рішення.

  4. Зміст рішення суду.

  5. Додаткове рішення суду.

  6. Роз’яснення рішення суду.

  7. Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні.

Методичні рекомендації.

Вивчаючи дану тему, слід проаналізувати правову природу постанов суду першої інстанції, визначити їх види та порядок ухвалення судом. Окремо слід з’ясувати значення судового рішення, судового наказу та ухвали, вимоги, які пред’являються до їх складання судом та порядок подачі заяви про ухвалення додаткового рішення чи його роз’яснення судом.

Питання для самостійної роботи

1.Що розуміють під поняттям «судові рішення»? Які є види судових рішень? В чому полягає значення судових рішень?

2. Які вимоги висуває ЦПК України до судових рішень?

3. Чи у будь-яких випадках судові рішення ухвалюються іменем України?

4. Чим відрізняється термін «постановления» від терміна «ухвалення», який закріплено у ст.209 ЦПК України?

5. На яких фактах повинно ґрунтуватися рішення судді? Чи має право суддя висловлювати припущення в судовому рішенні?

6. Чи може суддя судове рішення мотивувати на основі промов адвокатів чи представників сторін?

7. Чи може суд виходити за межі заявлених позовних вимог? Якщо так, то як таке право суду узгоджується із принципом диспозитивності?

8. Проаналізуйте ст. 11 ЦПК. Як діяти судді, якщо нормами матеріального права передбачається можливість виходу за межі заявлених позовних вимог: керуватися ЦПК чи нормами матеріального права?

9. Які судові рішення суддя може постановити не виходячи до нарадчої кімнати?

11. Що таке окрема ухвала суду? У яких випадках та з якою метою вони постановлюються?

12. Розкрийте питання законності та обґрунтованості рішення суду.

13. Що таке розстрочка та відстрочка виконання судового рішення? Які можуть бути обставини для застосування розстрочки та відстрочки виконання судового рішення?

14. Які питання вирішує суд під час ухвалення судового рішення?

15. Які особливості рішення суду на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів?

16. Яку процедуру передбачено ЦПК щодо вирішення питання про визначення порядку і строку виконання рішення, забезпечення його виконання?

17. Які підстави для ухвалення судом додаткового рішення? Який процесуальний порядок ухвалення судом додаткового рішення?

18. Який процесуальний порядок виправлення судом описок та арифметичних помилок у судовому рішенні?

19. Який процесуальний порядок роз’яснення судового рішення? Чи поширюються положення ст. 221 ЦПК на суд касаційної інстанції?

20. Чому окрема думка судді не оголошується у такому самому порядку як і судове рішення? Яке значення для розгляду справи у апеляційній, касаційній інстанціях має окрема думка судді?

Практичні завдання

1. Гр. Пацюк С.К. звернувся до Зарічного районного суду м. Суми із заявою про визнання його матері Пацюк K.M., 1936 року народження, недієздатною. Мати проживає разом з ним. У заяві зазначається, що психічним захворюванням мати почала страждати з 1997 р. після трагічної загибелі її доньки та онука. Зараз мати перебуває у психоневрологічній лікарні на лікуванні. Протягом останніх 15-ти років вона знаходиться на обліку в психоневрологічному диспансері. Останнім часом стан її здоров’я значно погіршився, мати не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними. Син хоче встановити над нею опіку.

До якого виду провадження належить ця справа? Визначте суб’єктний склад у даній справі.

2. При проведенні атестації педагогічних працівників вчителя фізики професійно-технічного училища Якубова Є.К. за результатами атестації було визнано таким, що не відповідає займаній посаді, та звільнено відповідно за п. 2 ст. 40 КЗпП України. Вважаючи звільнення незаконним, Якубов C.K. звернувся до суду із позовом про поновлення на роботі та стягнення зарплати за вимушений прогул, у якому, зокрема, зазначив, що працює вчителем фізики 15 років та має відзнаку за останні два роки роботи.

Визначте до якого виду провадження належить дана справа, суб’єктний склад осіб та напишіть відповідний процесуальний акт, який має ухвалити суд.

3. Гр. Банникова А.П. звернулась до суду з позовом про відшкодування шкоди, завданої залиттям квартири. У позовній заяві Банникова А.П. зазначила, що Наливайко C.B., який проживає поверхом вище, вже неодноразово заливав її квартиру, але завжди відшкодовував витрати на ремонт. Цього разу він категорично відмовився оплачувати ремонт, мотивуючи це тим, ніби він не причетний до залиття її квартири. В результаті залиття квартири позивача була зіпсована стеля та частина підлоги. Згідно з актом ТОВ «Житловик» залиття сталося з вини мешканців квартири № 14, власником якої є Наливайко C.B.

До якого виду провадження належить ця справа? На підставі яких доказів можна визначити розмір завданих збитків? Якщо між сторонами виник спір щодо оцінки завданих збитків, яким чином його можна вирішити?

4. Гр. Шарипов П.П. звернувся до суду із позовом до Змаженка Ф.Ф. та Івахненка I.A. про визнання права власності на 1/3 частину квартири. Суддя встановив, що позовна заява не оплачена судовим збором, а також не вказано точної адреси відповідачів.

Які процесуальні дії суду? Складіть процесуальний документ.

5. Гр. Матвієнко O. звернулась до суду з позовом до Матвієнка С. про розірвання шлюбу. В позовній заяві місце проживання відповідача не було зазначено, оскільки Матвієнко С. останній рік не проживав разом із сім’єю. Місце його перебування позивачці не відоме. Позовна заява була надіслана поштою.

Які дії суду? Складіть процесуальний акт.

6. Гр. Захарчук JI.M. звернувся до суду із позовом до Шевченка П.Р. про визнання заповіту недійсним. На попередньому судовому засіданні Захарчук JI.M., посилаючись на відповідні медичні довідки, заявив, що має сумніви з приводу того, що спадкодавець (його батько) при посвідченні заповіту розумів значення своїх дій та міг ними керувати, оскільки все майно, яке йому належало, він передав сторонній для останнього особі. Батько, крім того, зловживав алкогольними напоями та посвідчив заповіт у той період, коли позивач перебував у відрядженні за кордоном. Позивач заявив клопотання про призначення експертизи.

Визначте вид провадження, у якому має розглядатися така справа, та аргументуйте свою відповідь посиланням на норми права. Сформулюйте предмет доказування та зазначте докази, які має подати позивач на доведення своїх вимог. Визначте дії суду/

7. Гр. Овчарук О. звернувся до суду з позовом до Шаркова П. про відшкодування матеріальної шкоди, завданої внаслідок ДТП. У судовому засіданні позивач заявив клопотання про допит свідків Прокопчука O. та Треушника A., які проживають у м.Харкові, у порядку окремого доручення.

Визначте дії суду/

8. Гр. Коноyов К. звернувся до Ковпаківського районного суду м. Суми із позовом про визнання Кондратюка B. таким, що втратив право на користування житловим приміщенням. На попереднє судове засідання, яке було призначене на 12 жовтня 2011 р., позивач не з'явився, а відповідач повідомив, що 11 жовтня 2011 р. позивач загинув у ДТП, про що йому повідомив батько позивача.

Визначте дії суду. Який процесуальний документ має постановити суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]