Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Склад проц докум.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
393.73 Кб
Скачать

3. Навчальна програма курсу Вступ.

Курс «Складання процесуальних документів» вивчається студентами четвертого курсу факультету історії та права денної форми навчання, які навчаються за спеціалізацією правознавство».

Особливістю програми даного курсу є її практично-прикладна спрямованість. Вона в першу чергу спрямована на формування у студентів умінь та навичок складання процесуальних документів, які відповідали б сучасним вимогам забезпечення судового та позасудового порядку забезпечення прав і свобод людини і громадянина в Україні.

В межах вивчення даного курсу основна увага зосереджена на особливостях складання певного кола процесуальних документів, які у достатньому обсязі задовольняють потреби сучасної юридичної практики. Це документи не лише у сфері цивільно-процесуального, кримінально-процесуального, господарського, адміністративного судочинства, але й ряд документів конституційного судочинства та документів з питань звернення до Європейського Суду з прав людини.

Курс «Складання процесуальних документів» знаходиться у нерозривному зв’язку з іншими юридичними дисциплінами, вивчення яких є необхідною передумовою викладання означеної дисципліни. Серед них такі, як: цивільне право та цивільний процес, трудове, сімейне та житлове право, кримінальний процес, адміністративне право та процес, господарське право та процес, конституційне право.

Змістовний модуль і. Особливості складання цивільно-процесуальних документів.

Тема 1: Вступ до курсу. Загальні положення цивільно-процесуальних документів.

Поняття, предмет, завдання і джерела курсу «Складання процесуальних документів». Класифікація документів. Загальні правила оформлення документів. Реквізити. Правила оформлення сторінки документу. Вимоги до тексту.

Цивільно-процесуальні відносини та їх структура. Підсудність та підвідомчість справ у цивільному процесі.

Тема 2: Позовна заява: вимоги та зміст.

Поняття, значення та види позову. Співвідношення понять «позов» і «позовна заява». Елементи позову: предмет, підстави, зміст. Ціна позову. Відмінність ціни позову від суми позовних вимог.

Право на позов. Порядок пред’явлення позову.

Порядок відкриття провадження у справі.

Тема 3. Оформлення документів з окремих цивільних правовідносин

Позови щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Позовна заява про захист честі, гідності та ділової репутації.

Позовна заява про заміну товару належної якості на аналогічний належної якості. Повернення запозиченої речі. Позовна заява про примусове повернення майна.

Відшкодування шкоди. Позовна заява про відшкодування шкоди, заподіяної злочином. Позовна заява про відшкодування шкоди, заподіяної ДТП.

Витребування майна з чужого володіння. Позовна заява про витребування майна з чужого незаконного володіння. Позовна заява про визнання права на майно та його повернення.

Захист прав споживачів. Позовна заява про усунення недоліків товару та відшкодування моральної шкоди;

Тема 4. Процесуальні документи з процедурних питань.

Відводи. Заява про відвід.

Поновлення (продовження) процесуальних строків. Заява про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Забезпечення, зберігання і повернення речових доказів. Заява про забезпечення доказів. Заява про витребування доказів. Клопотання про повернення предметів.

Призначення експертизи. Клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи.

Забезпечення позову. Заява про забезпечення позову.

Зупинення і закриття провадження по справі. Відмова від позову. Мирова угода в цивільній справі. Заява про відмову від позову та закриття провадження у справі. Клопотання про зупинення провадження у цивільній справі.

Зауваження щодо технічного запису судового засідання. Зауваження щодо повноти та/або правильності технічного запису судового процесу (запис в журналі судового засідання. Заява про виправлення описок у судовому рішенні.

Додаткове рішення суду. Роз’яснення рішення суду та видача копій рішень суду. Заява про видачу рішення та виконавчого листа по цивільній справі.Заява про роз’яснення рішення суду. Заява про ухвалення додаткового рішення по справі.