Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анжела 1111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

Аналіз майбутньої туристичної діяльності та прийняття рішення про створення турфірми

Планування туристичної діяльності, зокрема фінансове (іноді - складання бізнес-плану)

В ибір форми власності та організаційно-правової форми майбутнього підприємства

Купівля чи оренда приміщення під офіс турфірми

І .

Проведення установчих зборів та підготовка установчих документів до реєстрації

З дійснення державної реєстрації у виконкомі і

взяття фірми на облік в органах статистики,

Державної податкової служби, Пенсійного фонду

України та фондів соціального страхування

*'

Відкритім рахунків у банку; створення мінімального роїміру фінансового забезпечення (2, 10, або 20 тис. евро)

Отримання ліцензії не туристичну діяльність

. ж.. —_—-_ , ■ -і

Підготовка печатки, штампів, фірмових бланків й

іншої технологічної документації та початок

туристичної діяльності

Р яс. 1.1. Основні етапи створення туристичної фірми

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на і основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а іакож інші підприємства, в тому числі засновані ка приватній і класності двох або більше осіб.

До господарських товариств належать: акціонерні товариства, І товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою І нідповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Акціонерним товариством є господарське товариство, яке має І с і атутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової І номінальної вартості, і несе відповідапьність за зобов'язаннями тільки І майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із І діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій.

Акціонерні товариства можуть бути відкритими (БАТ) або І •«критими (ЗАТ). Акції відкритого акціонерного товариства можуть І іючновсюджуватися шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу І •*» біржах. Акціонери відкритого товариства можуть відчужувати І »щ к-жні їм акції без згоди інших акціонерів та товариства. Акції"! мкритого акціонерного товариства розподіляються між засновниками І •<м> серед заздалегідь визначеного кола осіб і не можуть І І*н!нжсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на І л*|»жі Акціонери закритого товариства мають переважне право на І придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства. І Ііщрмте акціонерне товариство може бути реорганізовано у відкрите І » »мц>идку, передбаченому законом.

Для створення туристичної фірми - акціонерного товариства І ІЦМіійники повинні зробити повідомлення про намір створити І Іііійжсріїс товариство, здійснити підписку на акції, провести! фИшнопч і чбори і державну реєстрацію акціонерного товариства.

Іоішриством з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) є І іі»«іідй|кі.кс товариство, що має статутний фонд, поділений на І %<*і*м. ртмір яких визначається установчими документами, і несе І Цціммі;иии.!іісгь за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. І Учц»*інкн гонариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть!

|__^фиинятгя^іше^про створення турфірми

(____Ф|^ове^іноді - складання бізнес-плану)

І ВибіР Ф«Рми «лас^^та органї^^р^—1 {._ *°РМИ майбутнього підприємства

Г КупІв;;^°Р^^Щения пі^офі^—1

РР^ЙЙЗДН^Х ЗборіВ^ідг^^ 1

І___^^™чи^документів до реєстрації

Здійснення державної реєстрації у виконкомі і

взяття ф.рми на облік в органах статистики,

Державно! податкової служби, Пенсійного фонду

у країни та фондів соціального страхування

І*» іміру фтшісоного забезпечення (2, 10, або 20 тис. I -— . свро)

ДЗІІ

^Огриманйя ліцсн иї на гур"исТи^7дТя7ьн^с~тГ~ ~

і ншої технологічної документації та початок туристичної діяльності

Рис. 1.1. Основні етапи створення туристачної фірми

12

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а іакож інші підприємства, в тому числі засновані на приватній нласності двох або більше осіб.

До господарських товариств належать: акціонерні товариства, ювариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою нідповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

Акціонерним товариством є господарське товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, і несе відповідапьність за зобов'язаннями тільки ч'айиом товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, в межах вартості належних їм акцій.

Акціонерні товариства можуть бути відкритими (БАТ) або («критими (ЗАТ). Акції відкритого акціонерного товариства можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу ип біржах. Акціонери відкритого товариства можуть відчужувати •їй ісжні їм акції без згоди інших акціонерів та товариства. Акції ««критого акціонерного товариства розподіляються між засновниками •<ні серед заздалегідь визначеного кола осіб і не можуть 1*<иіовсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на л»}»*і Акціонери закритого товариства мають переважне право на Придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства. ІМфігіс акціонерне товариство може бути реорганізовано у відкрите • порядку, передбаченому законом.

Для створення туристичної фірми - акціонерного товариства Мімоішики повинні зробити повідомлення про намір створити штммсрне товариство, здійснити підписку на акції, провести І»»«нои<п »бори і державну реєстрацію акціонерного товариства.

Іоііариетвом з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) є Я!#*К*Длгкі.ке товариство, що має статутний фонд, поділений на ЧвНмі, (хпмір яких визначається установчими документами, і несе Мв№*н;ішім<ість за своїми зобов'язаннями тільки своїм майном. 1Г*імін*п товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть

її

ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Товариством з додатковою відповідальністю (ТзДВ) є господарське товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначених установчими документами розмірів і яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями власним майном, а в разі його недостатності учасники цього товариства несуть додаткову солідарну відповідальність у визначеному установчими документами однаково кратному розмірі до вкладу кожного з учасників.

Повним товариством є господарське товариство, всі учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і несуть додаткову солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном.

Командитним товариством є господарське товариство, в якому один або декілька учасників здійснюють від імені товариства . підприємницьку діяльність і несуть за його зобов'язаннями додаткову солідарну відповідальність усім своїм майном, на яке ча законом може бути звернено стягнення (повні учасники), а інші учасники присутні в діяльності товариства лише своїми вкладами (вкладники). Учасниками повного товариства, повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи, і«рс<стровані як суб'єкти 1 підприємництва. 1

Найчастіше туристичні фірми ииступпюп. як товариства з ] обмеженою відповідальністю (ТзОВ), ііґмі акціонерні товариства і (ВАТ, ЗАТ).

1.3. Державна реєстрація туристичної фірми

Державна реєстрація суб'єкта туристичної діяльності, як і будь-якого іншого суб'єкта підприємницької діяльності включає занесення даних про нього в Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Державна реєстрація здійснюється органами (державним реєстратором) виконкомів районних чи міських держадміністрацій за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Перед проходженням державної реєстрації необхідно підготувати та затвердити установчі документи. Установчим

документом акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю є статут. Установчим документом повного товариства і командитного товариства є засновницький договір.

Установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, склад і компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, з яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів, інші відомості.

Статут акціонерного товариства, повинен також містити відомості про види акцій, що випускаються, їх номінальну вартість, співвідношення акцій різних видів, кількість акцій, що купуються засновниками, наслідки невиконання зобов'язань по викупу акцій. Статут товариства з обмеженою відповідальністю повинен містити відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів. Статутом може бути встановлено порядок визначення розміру часток учасників запежно від зміни вартості майна, внесеного як вклад, та додаткових внесків учасників.

Для проведення державної реєстрації юридичної особи необхідно подати такі документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації;

  • два примірники установчих документів;

  • копію рішення засновників про створення юридичної особи;

- квитанцію про оплату реєстраційного збору за проведення іержавної реєстрації. Згідно закону України „Про державну

рс< страцію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" № 755-1У •и ( 15 травня 2003р. така оплата становить десять неоподаткованих мінімумів доходів громадян для юридичних осіб, а для фізичних осіб-иідприємців - два неоподаткованих мінімуми.

Крім квитанції про оплату і заповненої реєстраційної картки і>раіенту-фізичній особі необхідно подати копію довідки про вк кочення заявника до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (до березня 2002р. це Довідка про присвоєння * к міифікаційного номера; з березня 2002р. - Картка фізичної особи-ііііАіника податків).

Державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації, якщо «сіянні подані за неналежним місцем проведення державної

реєстрації, документи подані у неповному обсязі або не відповідають встановленим вимогам.

Якщо документи в порядку, термін державної реєстрації не повинен перевищувати три (для юридичної особи) та два (для фізичної особи) робочих дні з дати надходження документів у виконком. Суб'єкти, які пройшли державну реєстрацію, отримають свідоцтво про державну реєстрацію єдиного зразка, де зазначаються найменування юридичної особи чи ім'я фізичної особи-підприємця; ідентифікаційний код ЄДРПОУ (Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України) чи ідентифікаційних номер фізичної особи - платника податків; місцезнаходження юридичної особи чи місце проживання фізичної особи; місце і лата проведення держаної реєстрації; прізвище то ініиішін державною реєстратора.

Свідоцтво про державну реєстрацію може (>ути шмінено в разі внесення змін до установчих документи «модо найменування або місцезнаходження туристичної фірми, л^н» пірати чи пошкодження свідоцтва. Також, якщо N усіаи<»и<жч документах сталися зміни суб'єкт туристичної діи/імііч іі «і<м>я ••анніі у п'ятиденний термін повідомити про них орти, »и» і їЖмімт рсапрпцію для внесення цих змін у свідоцтво про держенії) |м*€?рвміи> Припинення діяльності туристичної фірми також иід/ія*м цщтш*Ш р*«ч:фації.

Державний регсірпіор ннлі»» <і|ііанмі ип містики, державної податкової служби. Пенсійною фонду України «и фондів соціального страхування відомості про чарегетромнокі іуЛИап туристичної діяльності для реєстрації та подальшої сшидн н цими органами. Туристична фірма може відкривати рахунки у банки*, п також укладати договори та інші угоди лише після його державної реєстрації. Лише після державної реєстрації туристична фірма, взявши відповідний дозвіл в органах внутрішніх справ, має право на виготовлення офіційних печаток.