Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналітична робота.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Фінанси домогосподарств Греції

Інекс Джині дорівнює 0,35.

Витрати на охорону здоров’я і соціальну політику в бюджеті на 2010 рік передбачено на рівні 36.3%. Витрати на освіту – 11.1%.

Освіта в Греції є обов'язковою для всіх дітей у віці від 6 до 15 років. Вона включає початкову (6 класів) і неповну середню (гімназія, 3 класи) освіту. Існують дошкільні заклади: ясла-садки для дітей від 2,5 років, що працюють окремо або у складі дитячих садків.

Необов'язкову середню освіту, згідно з освітньою реформою 1997 року, можна отримати в двох типах освітніх закладів: загальному ліцеї та закладах професійно-технічної освіти. Тривалість навчання в загальному ліцеї становить 2 або 3 роки із здобуттям рівня середньої освіти А, в технікумі — 3 роки із здобуттям рівня освіти Б. Атестат загального ліцею лише засвідчує завершення курсу середньої освіти, атестат технікуму рівня Б дає право працевлаштування за фахом. При цьому зберігається можливість взаємного переходу учнів з одного закладу в інший. До освітніх закладів необов'язкової середньої освіти також відносяться інститути професійної підготовки, які надають офіційну, але некласифіковану освіту, оскільки вони приймають як випускників гімназій, так і ліцеїв.

Згідно з чинною Конституцією Греції (ст.16.8), заснування недержавних вищих освітніх закладів в країні заборонено. Державну вищу освіту можна здобути в університетах та інститутах технічної освіти. Вступити до них можна за результатами іспитів після другого або третього класу ліцея. Крім того у віці 22 повних років в результаті жеребкування можна стати студентом Грецького відкритого університету. Учбовий рік в університетах триває в Греції з 1 вересня по 21 червня, в той час як власне викладання розпочинається 11 вересня та закінчується 15 червня. Впродовж року тривалі канікули приурочені до Різдвяних свят та Пасхи, їх сумарна тривалість не перевищує 4 тижнів.

Серед найпрестижніших університетів Греції: Національний університет імені Каподистрії, Афінський національний технічний університет, Фессалонікійський університет Аристотеля, Афінський університет економіки та бізнесу, Афінський аграрний університет, Афінська школа мистецтв, Університет «Пантеон», Університет Пірея, Університет Центральної Греції, Університет Македонії.

2010 року уряд Греції оголосив про поступове впровадження радикальних реформ у галузі освіти, покликаних сприяти відкритості та інтернаціоналізації вищих навчальних закладів, розширити можливості учнівського та студентського самоуправління. Крім того до навчального 2013-2014 року планується відкрити перші школи подовженого дня та онлайнові школи.

Ефективність антикризових заходів уряду Греції

Після світової фінансової кризи Грецію своїми кредитами рятував весь Європейський союз. Але неефективність дій уряду спричинили те, що Греція потрапила у боргову яму, і поставили Грецію на грань дефолту. Щоб запобігти цьому 3 березня 2010 року уряд Греції схвалив додаткові заходи, які дозволять зменшити дефіцит бюджету країни ще на 4,8 млрд євро, крім оголошених раніше скорочень.

Уряд має намір скоротити витратну частину бюджету на 2,4 млрд євро і збільшити дохідну частину бюджету на таку ж суму, заявив заступник міністра Греції з соціальних питань Спірос Вугіас.

Відповідно до програми скорочення сфери видатків встановлено 7% скорочення зарплати, 10% скорочення матеріальної допомоги, 30% зменшення оплати понаднормової праці та замороження підвищення заробітної плати для працівників державного сектору.

На 14,3 цента підвищено оподаткування одного літра пального (близько 15% від попередньої вартості 1,15 євро за літр).

Підвищити доходи бюджету передбачається за рахунок підйому акцизів на тютюнові вироби та алкогольну продукцію, а також податку з продажів.

Крім цього, кабінет міністрів прийняв рішення скоротити на 30% додаткові грошові виплати, які одержуються державними службовцями під час святкових днів, відмінити 13-ту і 14-ту заробітні плати, заморозити пенсійні виплати, а також підвищити податок на додану вартість до 23% з 19%.

30 квітня ц.р під час прес-конференції щодо запровадження спеціальних програм (ESPA) Міністр економіки, конкуренції та судноплавства Греції Л. Кацелі повідомила про започаткування програм, які передбачають фінансування у розмірі 275 млн. євро для підтримки 6 000 компаній малого та середнього бізнесу в сфері виробництва. Головною метою зазначених програм є збільшення ліквідності компаній, покращення інвестиційного клімату та збільшення кількості робочих місць на внутрішньому ринку.

Дії Греції є відповіддю на заклики лідерів країн Євросоюзу опрацювати додаткові заходи для подолання бюджетної кризи, перш ніж ЄС надасть їй допомогу.

Дані заходи мають певний позитивний вплив. Після їх впровадження котирування боргових зобов'язань Греції зросли на очікуваннях, що нові заходи для скорочення дефіциту бюджету країни підвищать її шанси на отримання допомоги від ЄС.

Думки фахівців з приводу того, чи вдасться Греції уникнути дефолту розділяються, але я вважаю, що лише час зможе показати, наскільки ефективні ці заходи, і чи взагалі здатний Євросоюз протистояти таким серйозним викликам.