Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_1_Tema1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Основи фінансової санації Лекція 1 (2 год)

Тема 1. Основи фінансової санації підприємств

Мета: навчити студентів характеристикам фінансової кризи на підприємстві, основам фінансової санації підприємств, суттю та умовами за яких приймається рішення про санацію; привчати творчо оперувати набутими знаннями, розвивати логічне мислення студентів.

Дидактична мета: сформувати фінансово освічених фахівців в сфері фінансів та економіки.

Міждисциплінарні зв’язки: Дана тема пов’язана з таки дисциплінами «Фінанси», де ви вивчали фінанси суб’єктів господарювання, як «Фінанси підпр-ва», де ви ознайомились з такими категоріями як фінансова криза, фін.санація, банкрутство під-ва, «ФДСГ», де ви вичали реструктуризацію та реорганізацію під-ва,як одні із форм фінансової санації П, «Фінансовий менеджмент» (Антикризове фінансове управління на підприємстві -- Фінансова санація підприємства як елемент антикризового управління. Досудова санація.

Менеджмент санації підприємства, його функції та завдання. Методи фінансування санації підприємства) та ін.

Внутрідисциплінарні зв’язки: дана тема є вступною, і разом з тим пов’язаною з усіма наспутними темами дисципліни, так як в ній визначено основні теоретичні засади, економічні терміни, якими ми будемо оперувати при вивченні дисципліни «ФСБП»

Актуальність теми: полягає у тому, що розвиток економічної системи будь-якого суспільства завжди супроводжується нерівномірним розвитком її складових та необхідністю їх збалансування. Результатом таких суспільних процесів є виникнення і чергування періодів піднесення та спаду економіки. В свою чергу, такі коливання, коливання цілої системи, не можуть не впливати на складові цієї системи, тому суб’єкти господарювання стикаються з кризовими ситуаціями на підприємстві, які можуть виникати на всіх стадіях його життєвого циклу.

Проблеми банкрутства підприємств є особливо актуальними в умовах економічної кризи. В такі періоди механізм банкрутства є своєрідним критерієм відбору більш ефективних підприємств. Найдієвішим засобом запобігання банкрутству підприємства виступає фінансова санація.

ПЛАН

  1. Фінансова криза на підприємстві та її симптоми.

  2. Економічна сутність санації.

  3. Умови, за яких може прийматися рішення про проведення санації підприємства.

  4. Організація менеджменту санації на підприємстві.

Рекомендована література: 1,2,6,9,11,14,17,18,21,35,38,42,49,51,59,66,69,74,80

Самостійне опрацювання

Тема 1. Основи фінансової санації підприємств (6 год)

  1. Різні погляди на сутність, цілі та завдання санації.

  2. Види та фази фінансової кризи.

  3. Порядок проведення санації.

  4. Класична модель фінансової санації.

Л-ра: в списку рекомендованої л-ри

Основні: Терещенко О. О. Антикризове фінансове управління на підприємстві: монографія / О. О. Терещенко. – 2-ге вид., без змін. – К. : КНЕУ, 2006. – 268 с.

Фінансова санація та банкрутство підприємств (Терещенко О.О.)

Т.В. Пепа, В.О. Федорова, А.Б. Кондрашихін, О.В. Андрєєва - Управління фінансовою санацією підприємств

ФСБП. Онисько С.М.

Зак-ча база

  1. Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом: Закон України від 30 червня 1999 року  № 784-XIV. Із змінами і доповненнями. (від 13.06.12 нова редакція)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]