Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekc_kurs.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
788.48 Кб
Скачать

93

Укоопспілка

Львівська комерційна академія

Інтернет в маркетингу

Програма курсу

Та конспект лекцій

для самостійної роботи студентів

Львів

Видавництво Львівської комерційної академії

УДК 338.658

ББК 65.010

Уклали: доц. кафедри маркетингу, к.е.н. Бойчук І.В.,

тренер-адміністратор Центру Програми розширення

доступу та навчання в Інтернет (ІАТР)

Львівської міської ради Козак І.В.

Рецензенти: к.е.н., доц. Прохоренко К.М.,

к.е.н., доц. Семак Б.Б.

Відповідальний за випуск: д.е.н., проф. Дайновський Ю.А.

Рекомендовано до друку кафедрою маркетингу.

Б 77 Бойчук І.В., Козак І.В. Інтернет в маркетингу: Програма курсу

та конспект лекцій. – Львів: Видавництво ЛКА. - 92 с.

У роботі розглянуто основні принципи теорії та практики використання можливостей Всесвітньої комп’ютерної мережі Інтернет у маркетинговій діяльності підприємств.

Згідно типової програми у повному обсязі представлено тематику курсу та оглядові лекції з дисципліни, перелік рекомендованої літератури, Інтернет-адреси з маркетингової тематики, адреси міжнародних пошукових систем і найвідоміших українських та російських серверів. Подано вказівки для самостійного виконання завдань при вивченні програмного матеріалу і основні питання в розрізі тем курсу для самоконтролю засвоєння знань.

Призначена для організації самостійної роботи студентів вищих навчальних закладів над вивченням дисципліни.

ББК 65.010

ISBN © Бойчук І.В., Козак І.В.

Вступні положення

Об’єктивною реальністю сьогодення є широке впровадження у сфери життєдіяльності суспільства, держави та особи сучасних інформаційних технологій, розгортання на їх основі локальних і глобальних інформаційних систем, призначених для прискорення обміну інформацією та доступу до різноманітних інформаційних ресурсів. Сучасний розвиток інформаційних технологій і телекомунікацій як один з критеріїв оцінки економічного рівня держави та інструмент інтенсифікації всіх процесів у суспільстві визначає необхідність використання у різних сферах господарської діяльності можливостей, що надаються всесвітньою мережею Інтернет.

Процес інтенсивного розвитку Інтернет привів до широкого запровадження глобальної мережі як ефективного інструменту маркетингу в діяльності підприємств. Використовуючи комп’ютерні інформаційні мережі, маркетологи можуть обмінюватися інформацією з фірмами, отримувати дані про конкурентів, оперативно знаходити у базах даних необхідну інформацію з питань маркетингу, приймати зважені управлінські рішення.

Відповідно до навчального плану для студентів спеціальності 8.050108 “Маркетинг” передбачається вивчення навчальної дисципліни “Інтернет в маркетингу”, що є актуальним і доцільним етапом підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр”.

Метою вивчення дисципліни "Інтернет в маркетингу” є отримання теоретичних знань і практичних навиків з використання сучасних мережних та комп’ютерних технологій для розв’язання основних маркетингових задач, виконання конкретних функцій і процедур управління маркетингом на підприємстві. Освоєння дисципліни дозволить набути знання про специфічні особливості маркетингу в сучасному Інтернеті, відпрацювати навики вирішення маркетингових завдань, розвинути вміння творчого пошуку напрямів і резервів удосконалення маркетингової діяльності підприємств за допомогою Всесвітньої мережі.

Завданнями навчальної дисципліни є розуміння значення застосування Інтернету для реалізації маркетингових стратегій в діяльності підприємств; засвоєння особливостей мережі та можливостей її використання в практиці маркетингу; ознайомлення з підходами до збору маркетингової інформації в Інтернеті та шляхами пошуку інформації про поточний стан ринку; вивчення методів проведення маркетингових досліджень через мережу, способів пошуку потенційних клієнтів і партнерів для ведення бізнесу, а також отримання даних про прибутковість капіталовкладень; ознайомлення з методами реклами в мережі, планування і реалізації ефективних рекламних кампаній; засвоєння шляхів просування товарів і послуг в мережі Інтернет, способів отримання прибутку від створення Web-сайтів; формування вмінь використовувати набуті знання в практичній діяльності вітчизняних підприємств.

Вивчення дисципліни ґрунтується на знаннях навчальних дисциплін маркетингового спрямування, а також дисциплін “Інформатика і комп’ютерна техніка”, “Інформаційні системи і технології” та інших. Передбачається, що студенти мають елементарні навики роботи з персональним комп’ютером, ознайомлені з механізмами опрацювання і зберігання інформації, організацією файлових структур і можуть виконувати прості дії в середовищі Windows.

Дисципліна “Інтернет в маркетингу” розрахована тільки на 36 годин аудиторних занять, тому повне і глибоке засвоєння цього курсу можливе лише завдяки самостійній роботі студентів над вивченням навчального матеріалу згідно з програмою, перелік тем якої поданий нижче. З метою перевірки засвоєння матеріалу після кожної лекції наведені питання для проведення самоконтролю, а наприкінці наведені вказівки для самостійного виконання студентами завдань у процесі вивчення програмного матеріалу в розрізі основних тем дисципліни.

Для кращого опрацювання матеріалу в розрізі тем курсу представлено перелік основної літератури, а також вказані сторінки, що розкривають детально їх зміст. Студенти можуть самостійно знаходити додаткову інформацію з проблематики курсу, користуючись наведеними після рекомендованої літератури Інтернет-джерелами з маркетингової тематики, адресами популярних українських і російських пошукових серверів, найвідоміших міжнародних пошукових систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]