Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
crimpravo - osobl chast.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Семінарське заняття № 4 Тема. Злочини проти волі, честі та гідності особи

Мета: З’ясувати об’єктивні, суб’єктивні та кваліфікуючи ознаки злочинів проти волі, честі та гідності особи. Закріпити навички правильного розмежування цих злочинів, здобути вміння їх кваліфікації.

Основні кримінально-правові терміни: воля; честь; гідність; захоплення заручників; підміна дитини; торгівля людьми; експлуатація дітей.

План семінарського заняття

Теоретична частина

  1. Загальна характеристика злочинів проти волі, честі та гідності особи.

  2. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини (ст. 146 КК).

  3. Захоплення заручників (ст. 147 КК ).

  4. Розмежуйте склад злочину, передбачений ст. 146 КК “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини” та ст. 147 КК “Захоплення заручників”.

  5. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини (ст. 149 КК). Розкрийте проблемні питання, пов’язані з визначенням мети здійснення іншої незаконної угоди щодо передачі людини.

  6. Експлуатація дітей (ст. 150 КК).

Додаткова література: див. перелік до теми 2.2

Практичні завдання

1. Савченко будував будинок. На пляжі біля озеру від-почивала молодь. За відповідну плату він домовився з групою підлітків, серед яких були неповнолітні, розгрузити автомашину з цеглою. Під час роботи неповнолітній Сердюк зламав ногу.

Чи можна притягнути Савченка до кримінальної відповідальності ?

2. Колесник примушувала свого 13-річного сина працювати влітку на присадибних ділянках у односельців, а зароблені гроші віддавати їй.

Варіант. Син працював з власної ініціативи.

Розгляньте ситуацію.

3. Панченко, приїхавши на дачу, затримав злодія. Він вирішив, що відвезе його до відділку міліції пізніше, а зараз «нехай посидить в підвалі та подумає чи варто було це робити». Іваненко протримав злодія в підвалі близько двох діб, даючи йому воду та хліб. І тільки потім викликав працівників міліції.

Варіант. Перебуваючи у підвалі злодій помер. Смерть останнього наступила внаслідок раптового серцевого нападу.

Вирішіть питання відповідальності Панченка.

4. Бабенко народила четверту дитину. Не маючи змогу утримувати дітей і бажаючи покращити своє матеріальне становище, вона продала новонароджену дитину Смирновій, яка не мала своїх дітей.

Варіант. Смирнова мало на меті в подальшому продати дитину за кордон.

Дайте кваліфікацію діям Бабенко та Смирнової?

Завдання для самостійної роботи

  1. Ознайомтеся зі змістом ст. 151 КК “Незаконне поміщення в психіатричний заклад” та запишіть приклад цього злочину (складіть і запишіть фабулу). При цьому спочатку вкажіть формулу кваліфікації скоєного, далі – стисло викладіть фактичні обставини справи, які свідчать про те, що має місце відповідний злочин.

  • Які міжнародно-правові документи регламентують співробітництво різних країн світу в галузі боротьби із торгівлею людьми?

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]