Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0525065_0224D_gorbachenko_t_g_analitiko_sinteti...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

Тема 12. Бібліографічний опис

ЕЛЕКТРОННИХ РЕСУРСІВ

Об'єктом для складання бібліографічного опису є елект­ронні інформаційні ресурси, якими керує комп'ютер, у тому числі ті, які потребують використання периферійного прист­рою, що підключений до комп'ютера. Електронні ресурси яв­ляють собою електронні дані (інформацію у вигляді чисел, букв, символів чи їх комбінацій), електронні програми (набо­ри операторів чи програм, що забезпечують виконання певних задач, включаючи обробку даних) чи поєднання цих видів в одному ресурсі. Залежно від режиму доступу електронні ре­сурси поділяють на ресурси локального доступу (з інформацією, зафіксованою на окремому фізичному носієві, який повинен бути вміщений користувачем у комп'ютері) чи віддаленого доступу (з інформацією на вінчестері або інших пристроях пам'яті чи розміщених в інформаційних мережах, наприклад в Інтернеті).

Документом, що регламентує бібліографічний опис елект­ронних ресурсів, є міждержавний стандарт ГОСТ 7.82-2001 «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис електронних ресурсів. Загальні вимоги та правила складання» [36].

Інформацію для складання бібліографічного опису електрон­ного ресурсу беруть з певних елементів вихідних відомостей відповідно до черговості їх використання. Така інформація має формально бути, наприклад, на титульному екрані, основному меню, у відомостях про програми, у першу чергу, інформація на екрані, а також у будь-яких чітко виокремлених ідентифі­куючих ознаках. Якщо внутрішніх джерел недостатньо, а та­кож у разі, якщо вони не доступні до читання, використовують інші джерела, наприклад, етикетку чи маркування на фізич­ному носієві ресурсу, технічну документацію, інший супровід­ний матеріал чи контейнер, довідкові видання та інші джерела поза електронним ресурсом, наприклад, метадані.

Нижче подаємо повний перелік зон та елементів бібліо­графічного опису електронного ресурсу. Розділовий знак зони (крапка і тире) не зазначений. Факультативні елементи позна­чені курсивом. Елементи, що повторюються, позначені знаком «зірочка» (*).

Зона назви та відомостей про відповідальність Основна назва

[Загальне позначення матеріалу]

  • = Паралельна назва

  • : Відомості, що стосуються назви Відомості про відповідальність

/ Перші відомості *; Наступні відомості

Зона видання

Відомості про видання

= Паралельні відомості про видання Відомості про відповідальність, що стосуються данного ви­дання

/ Перші відомості

*; Наступні відомості

*, Додаткові відомості про видання

Зона виду та обсягу ресурсу

Позначення виду ресурсу (Обсяг ресурсу)

Зона вихідних даних

Місце видання, виробництва та (чи) розповсюдження Перше місце видання *; Наступне місце видання

  • : Ім'я видавця, виробника та (або) розповсюджувача , Дата видання, виробництва та (або) розповсюдження

  • (Місце виготовлення

  • : Ім'я виготовлювача , Дата виготовлення)

Зона фізичної характеристики

Специфічне позначення матеріалу та кількість фізичних одиниць

: Інші фізичні характеристики ; Розмір

+ Відомості про супровідний матеріал Зона серії

( Основна назва серії чи підсерії

* = Паралельна назва серії чи підсерії

* : Відомості, що стосуються назви серії чи підсерії Відомості про відповідальність, що відносять до серії чи підсерії

/ Перші відомості *; Наступні відомості

, Міжнародний стандартний номер серії чи підсерії (ISSN), ; Нумерація у середині серії чи підсерії)

Зона приміток

Зона стандартного номера (чи його альтернативи) та умов

доступу

Стандартний номер (чи його альтернатива). — = Ключова назва

: Умови доступності та (чи) ціна

Схема опису електронного ресурсу

Основна назва [Загальне позначення матеріалу] = Пара­лельна назва : Відомості, що стосуються назви / Відомості про відповідальність. — Відомості про видання = Паралельні відо­мості про видання / Відомості про відповідальність, що відно­сять до видання, додаткові відомості про відповідальність. —

Позначення виду ресурсу (обсяг ресурсу). — Місце видання : Ім'я видавця, дата видання (Місце виготовлення: ім'я виготов­лювача, дата виготовлення). — Специфічне позначення ма­теріалу й кількість фізичних одиниць : інші фізичні характерис­тики; розмір + відомості про супровідний матеріал. — (Основна назва серії чи підсерії = Паралельна назва серії чи під серії : відо­мості, що стосуються назви серії чи підсерії / Відомості про відповідальність, що стосуються серії чи підсерії, ISSN; нуме­рація у середині серії чи підсерії). — Примітки. — Стандартний номер + Ключова назва : умови доступності та (або) ціна.

Розглянемо деякі особливості бібліографічного опису електронних ресурсів.

Основна назва електронного ресурсу може мати різний вигляд:

  • може бути тематичною або типовою (Юридичний довід­ник для всіх; Електронний рубрикатор);

  • може складатися чи містити набір ініціалів або акронімів, цифр чи інших символів (БД ГОСТ; Секрети Exel);

  • може охоплювати кілька речень (Комп'ютери. Оргтехні­ка. Периферія. Аудіо-, відео- та побутова техніка).

Загальне позначення ресурсу наводять одразу після основ­ної назви у квадратних дужках на мові бібліографуючої уста­нови. Наприклад:

[Електронний ресурс] [Электронный ресурс] [Electronic resource]

Відомості, що стосуються назви, місять інформацію, яка розкриває і пояснює основну назву. Кожним різнорідним відо­мостям передує знак «двокрапка», наприклад:

Энциклопедия российского права [Электронный ресурс] : справ. правовая система для профессионалов

Зона видання містить відомості про зміни або особливості даного видання щодо попередніх видань того ж самого доку­мента. Наприклад:

. — 3-тє вид.

. — Версія 6/6/80. Остання модифікація 29/9/81 . — Вип. 1А . — New release

Зона виду та обсягу ресурсу включає такі види електрон­них даних: текстові, звукові, графічні, числові, шрифтові, де­монстраційні тощо. Електронні програми представлені систем­ними, прикладними та сервісними програмами. Кожен із видів електронних даних чи програм може мати наступний рівень ділення, наприклад, числові дані можуть бути представлені даними перепису населення (демографічними даними), звітни­ми даними тощо; системні програми можуть бути представлені операційними системами, пошуковими програмами тощо. В одному електронному ресурсі можуть поєднуватись елект­ронні данні та програми різних видів, наприклад, в інтерак­тивних мультимедійних ресурсах.

Ці положення стосуються ресурсів, придатних для вико­ристання у режимі віддаленого доступу, але можуть бути за­стосовані й до ресурсів локального доступу на різних фізичних носіях — магнітних, оптичних, магнітооптичних.

Позначення виду ресурсу включає узагальнену характерис­тику, вміщених у ньому матеріалів. Наприклад:

. — Електрон. текстові дан.

. — Електрон. граф. дан.

. — Електрон. журн.

. — Електрон. картограф. дан.

. — Електрон. прикладна прогр.

. — Електрон. пошукова прогр.

Відомості про обсяг ресурсу наводять у круглих дужках так, як вони подані у джерелі, з додаванням більш детальних характеристик у разі потреби. Наприклад:

. — Електронні дан. та прогр. (33 файли).

Для ресурсу даних може бути наведена кількість записів чи байтів; для ресурсу програм — кількість операторів та байтів. Наприклад:

. — Електрон. дан. (3 файли) та прогр. (2 файли) . — Електрон. дан. (2 файли; 70 тис. записів)

Зона вихідних даних містить відомості про всі види діяльності з видання, виробництва, розповсюдження, випуску та реалізації електронного ресурсу. До складу зони входить інформація про місце публікації, видавця (виробника тощо) і дату публікації.

Наведення елементів у цій зоні здійснюють за загальними правилами, хоча є й деякі особливості. Так, наприклад, якщо місце видання встановити не вдалося, то зазначають назву об­ласті, штату, країни у квадратних дужках. Наприклад:

. — [Білорусь]

. — [Canada]

Ім'я (назву) видавця (виробника) наводять у найбільш ско­роченій формі, яка наявна у джерелі інформації (наприклад, К. : Вид-во ЦНТІ).

Як дату видання (виробництва) зазначають рік, уміщений у джерелі інформації. Наприклад:

.— М. : КноРус, 1997.

.— Munchen : Saur, 1997.

Якщо жодної з дат установити не вдалося, то у квадратних дужках зазначають приблизну дату видання (виробництва). Наприклад: [близько 1998].

У зоні фізичної характеристики зазначають відомості, що стосуються електронного ресурсу локального доступу, тобто ресурсу на змінному фізичному носієві.

Першим елементом зони є специфічне позначення ма­теріалу, до якого належить фізичний носій, та кількість фізич­них одиниць. Тут застосовують такі терміни для позначення специфічного виду матеріалу:

  • електронний мікропроцесорний картридж;

  • електронний диск;

  • електронний магнітний диск;

  • жорсткий магнітний диск;

  • гнучкий магнітний диск (дискета);

  • електронний оптичний диск;

  • інтерактивний компакт-диск (CD-1);

  • компакт-диск із постійною пам'яттю (CD-ROM);

  • компакт-диск однократного запису (CD-WORM);

  • фотокомпакт-диск (Photo-CD);

  • інтерактивний відеодиск;

  • електронна касета з магнітною стрічкою;

  • електронна котушка з магнітною стрічкою.

Якщо жоден із них не підходить, то зазначають відповідний спеціальний термін із визначенням «електронний».

Визначення конкретного виду оптичного диска може бути записане у круглих дужках після специфічного позначення матеріалу. Наприклад:

. — 1 електрон. опт. диск (CD-ROM). . — 3 електрон. опт. диска (Photo CD). . — 1 електрон. опт. диск (CD-I).

До інших фізичних характеристик, які відокремлюються від попередніх відомостей двокрапкою (наприклад, 1 елект­рон. диск: зв.; 1 електрон. опт. диск (CD-R): зв., кол.) нале­жить інформація про звук (зв.) та (або) колір (кол.).

У зоні приміток уміщують дані, які стосуються будь-якого аспекту фізичного оформлення електронного ресурсу або (чи) його змісту. Кожну примітку відокремлюють від попередньої крапкою й тире. Це можуть бути, наприклад, примітки, що стосуються бібліографічної історії електронного ресурсу; які можуть містити вказівки щодо часто змінюваного змісту електронного ресурсу віддаленого доступу чи його періодич­ності або можуть вказувати на зв'язок з іншими виданнями цьо­го ресурсу. Наприклад:

. — Корегується щотижнево

. — Корегується часто; останнє корегування: 2.03.2003 . — Корегується постійно; версія 8 датована: 2.05.2002

Примітки також можуть стосуватись обмеженого тиражу або обмеженого доступу документа Наприклад:

. — Тираж 230 пр.

. — Публічне використання обмежене

У зоні стандартного номера (чи його альтернативи) та умов доступності відомості наводять за загальними правила­ми бібліографічного опису. Зона може повторюватись, якщо електронний ресурс має кілька стандартних номерів. Це може бути у разі, якщо ресурс уміщений більш ніж на одному носієві або створений більш ніж одним видавцем (виробником). Стан­дартний номер, який ідентифікує об'єкт, зазначають першим. Другий та наступні номери подають з поясненнями, що вміщені у дужках. Наприклад:

. — ISBN 3-598-40396-8 . — ISBN 5-7281-0273-5

. — ISBN 0-13-942012-6 (disk). — ISBN 0-13-942004 (cassette)