Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.6 Інформаційне забезпечення соціальна робота...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Електронна бібліотека

Відповідно до постанови Кабміну міністерства освіти і науки України та Державної програми «Інформаційні та комунікаційні технології в освіті та науці на 2006 -2010рр.», бібліотекою університету разом з відділом інформаційних технологій управління розроблена програма автоматизації бібліотеки ХДУ на 2007 - 2010 рр.

Згідно цієї програми відбувається створення технічної бази для інформаційного забезпечення діяльності бібліотеки ХДУ, придбання комп’ютерної техніки, допоміжних технічних засобів, програм.

З 2002 року уся техніка, яка знаходиться у бібліотеці, підключена до адміністративної мережі університету і до Інтернету. У читальному залі Інтернет доступний протягом дня без обмежень, для роботи співробітників університету доступу до Інтернету з комп’ютерів на робочих місцях - відповідно графіку. Крім того, встановлена система WI – FI дозволяє працювати на території університету всім зареєстрованим користувачам протягом дня без обмежень. Кількість користувачів Інтернет в бібліотеці у 2009 році збільшилась майже до 2000 чоловік.

Більшість співробітників бібліотеки мають потрібну кваліфікацію для роботи з комп'ютерним забезпеченням.

Завдяки функціонуванню електронної бібліотеки вдосконалюється процес бібліотечного обліку, задовольняються потреби читачів у пошуку і наданні доступу як до друкованої, так і до електронної літератури; доступ читачів до електронного каталогу бібліотеки з будь-якого підрозділу університету; збільшення кількості користувачів бібліотечними фондами, особливо з числа студентів заочників; перспективою діяльності є входження до корпоративної мережі освітянських та наукових бібліотек України.

На сучасному етапі електронна бібліотека має як фонд наукової та навчальної літератури (підручники, посібники, фахові періодичні видання, інформаційні матеріали), так і забезпечує можливість ведення бібліотечних каталогів; замовлення літератури; облік надходжень літератури і введення інформації до каталогу; ведення бібліографічних описів книг в ЕК; накопичення інформації про видавництва, книжкові магазини торгівельні організації, які постачають літературу; оформлення замовлень на періодичні видання; ведення картотеки забезпечення навчальних дисциплін тощо. Особлива увага приділяється накопиченню на електронних носіях сучасної наукової літератури, виданої як в Україні, так і за її межами. Загальний фонд електронної бібліотеки складає понад 605 найменувань, більшість яких представлена і на сайтах кафедр. Електронний каталог містить 67 тис. записів.

На стадії впровадження знаходиться цифрування та зберігання повнотекстних документів, розміщення їх в сховищах. Передбачається комунікація з іншими бібліотечними системами та видавництвами, з зовнішніми абонентами та створення WеЬ порталу для пошуку літератури у бібліотеці.

Однім з ефективних шляхів поповнення електронної бібліотеки сучасними матеріалами є функціонування cайтів кафедр, де розміщено літературу за профілем навчальної діяльності. Активно впроваджується розміщення на Web–сторінках віртуального університету методичних матеріалів: методичних розробок за навчальними дисциплінами, матеріалів до самостійної роботи, завдань для самоконтролю, текстів лекцій, навчальних посібників, що розроблені викладачами університету, вимог щодо оформлення випускних та курсових робіт. Окремо розміщено інформацію для абітурієнтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]