Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник з Права.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.8 Mб
Скачать

§ 4. Адвокатура в Україні: поняття, функції, завдання

Утворення та функціонування адвокатури в Україні та діяльність адвокатів передбачена Конституцією та законами України. Закон України «Про адвокатуру» закріплює поняття, принципи діяльності адвокатури та адвокатів, види їх діяльності, повноваження, форми і методи діяльності, професійний і соціальний статус адвокатів, кваліфікаційну і дисциплінарну практику та порядок об'єднання в спілки та асоціації.

Адвокатура України є добровільним професійним громадським об'єднанням адвокатів, що покликане згідно з Конституцією України сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземців, осіб без громадянства, юридичних осіб, подавати їм іншу юридичну допомогу. Це означає, що адвокати, об'єднуючись в інституції, утворюють адвокатуру. Адвокатом може бути особа, яка має вищу юридичну освіту, підтверджену дипломом України або відповідно до міжнародних договорів України дипломом іншої країни, стаж роботи у галузі права не менше двох років, володіє державною мовою, склала кваліфікаційні іспити, одержала в Україні свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю та прийняла Присягу адвоката України. Адвокат не може працювати в суді, прокуратурі, державному нотаріаті, органах внутрішніх справ, служби безпеки, державного управління. Адвокатом не може бути особа, яка має судимість.

Адвокат має право займатись адвокатською діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об'єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об'єднання, які діють відповідно до закону та статутів адвокатських об'єднань. Адвокатські об'єднання діють на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності. Реєстрація адвокатських об'єднань провадиться в Міністерстві юстиції України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Адвокатські об'єднання письмово повідомляють місцеві органи влади про свою реєстрацію, а адвокати, як фізичні особи − про одержання свідоцтва про право займатися адвокатською діяльністю. Порядок утворення, діяльності, реорганізації та ліквідації адвокатських об'єднань, структура, штати, функції, порядок витрачання коштів, права та обов'язки керівних органів, порядок їх обрання та інші питання, що належать до їх діяльності, регулюються статутом відповідного об'єднання. Адвокатські бюро, колегії, фірми, контори та інші адвокатські об'єднання є юридичними особами. Адвокати та адвокатські об'єднання відкривають поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках на території України, а у встановленому чинним законодавством порядку - і в іноземних банках. Вони мають печатку і штамп із своїм найменуванням.

Адвокати здійснюють такі види діяльності:

а) дають консультації та роз'яснення з юридичних питань, усні і письмові довідки щодо законодавства;

б) складають заяви, скарги та інші документи правового характеру; в) посвідчують копії документів у справах, які вони ведуть;

в) здійснюють представництво в суді, інших державних органах, перед громадянами та юридичними особами;

г) подають юридичну допомогу підприємствам, установам, організаціям;

д) здійснюють правове забезпечення підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності громадян і юридичних осіб;

є) виконують свої обов'язки відповідно до кримінально-процесуального законодавства у процесі дізнання та попереднього слідства;

е) можуть здійснювати й інші види юридичної допомоги, передбачені законодавством.

Адвокатам забезпечується соціальний і правовий захист збоку держави. Для підтвердження кваліфікації адвокатів і притягнення їх до дисциплінарної відповідальності створюються кваліфікаційні і дисциплінарні комісії. Для визначення рівня професійних знань осіб, що бажають займатися адвокатською діяльністю кваліфікаційна комісія приймає кваліфікаційні іспити та видає свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю. Особа, що отримала таке свідоцтво стає адвокатом після складання присяги. За порушення вимог Присяги адвоката та законодавства України адвоката за рішенням дисциплінарної комісії може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді:

а) попередження;

б) зупинення дії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю на строк до одного року;

в) анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Рішення про накладення дисциплінарного стягнення може бути оскаржено до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури або в судовому порядку. Питання про дисциплінарну відповідальність адвоката - члена адвокатського об'єднання регулюється також статутом відповідного об'єднання. Отже, адвокатура є недержавною правозахисною організацією. Вона об'єднує професійних адвокатів, що надають правозахисні послуги фізичним і юридичним особам, органам і посадовим особам різних форм власності. Здійснювати правозахисну діяльність може і окремий професійний адвокат, як фізична особа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]