Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
візний (вивізний) мит.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
21.7 Кб
Скачать

Порядок нарахування та справляння ввізного (вивізного) мита.

1. Поняття мита і його класифікація.

2. Особливі види мита.

3. Випадки звільнень від сплати мита.

4. Порядок повернення надміру стягненого мита і стягнення недобраного мита.

Значення Закону “Про Єдиний Митний тариф”. Задачі та структура

Закон про “Єдиний митний тариф України” базується на міжнародно визнаних нормах і розвивається у напрямі максимальної відповідності до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів і правил митної справи. Він встановлює на єдиній митній території України порядок обкладення митом предметів, що ввозяться на митну територію України.

Ставки Митного тарифу України є єдиними для всіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності та територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та її міжнародними договорами.

Закон складається з 4 розділів і 26 статей. Основні задачі закону:

1. Встановлює порядок застосування і формування тарифу.

2. Визначає права і обов'язки Митно-тарифноЇ ради.

3. Визначає перелік та механізм нарахування мита, яке застосовується до товарів та інших предметів, що переміщуються через кордон, а також визначають процедуру застосування особливих видів мита.

Митний тариф України - це систематизований згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності перелік ставок ввізного мита, яке справляється з товарів, що ввозяться на митну територію України.

В основу товарної класифікаційної схеми Митного тарифу України (товарна номенклатура) покладено Українську класифікацію товарів зовнішньоекономічної діяльності, яка базується на Гармонізованій системі опису та кодування товарів.

Встановлення нових та зміна діючих ставок ввізного мита, визначених Митним тарифом України, здійснюється Верховною Радою України шляхом прийняття законів України з урахуванням висновків Кабінету Міністрів України.

Товарно-класифікаційна схема тарифу складається із наступних граф:

- код товарів по УКТ ЗЕД;

- опис товарів по УКТ ЗЕД;

- одиниці виміру;

- преференційні ставки тарифу;

- пільгова ставки тарифу;

- повна ставки тарифу.

Права і обов’язки Митно-тарифної ради

З метою розроблення пропозицій з питань митно-тарифного регулювання та врахування при цьому інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності і держави в цілому при Кабінеті Міністрів України діє Митно-тарифна рада.

На Митно-тарифну раду покладаються:

• розроблення пропозицій щодо основних напрямів митно-тарифної політики України, включаючи пропозиції про встановлення, скасування або зміну митних ставок, надання тарифних пільг і преференцій, а також про зміни в номенклатурі митного тарифу України;

• підготовка та розгляд проектів законодавчих актів України і міжнародних договорів України щодо митно-тарифного регулювання;

• розроблення заходів, спрямованих на захист українського ринку при ввезенні на митну територію України і вивезенні за межі цієї території товарів.

Функції робочого апарату Митно-тарифної ради здійснює Державна митна служба України.

1. Поняття мита і його класифікація

Мито - це податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України.

В Україні застосовуються такі види мита:

• адвалерне, що нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, які обкладаються митом;

• специфічне, що нараховується у встановленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом;

• комбіноване, що поєднує обидва ці види митного обкладення.

Ввізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх ввезенні на митну територію України.

Ввізне мито є диференційованим:

- до товарів та інших предметів, що походять з держав, які входять разом з Україною до митних союзів або утворюють з нею спеціальні митні зони, і в разі встановлення будь-якого спеціального преференційного митного режиму згідно з міжнародними договорами за участю України, застосовуються преференційні ставки ввізного мита, передбачені Митним тарифом України;

- до товарів та інших предметів, що походять з країн або економічних союзів, які користуються в Україні режимом найбільшого сприяння, котрий означає, що іноземні суб'єкти господарської діяльності цих країн або союзів мають пільги щодо мит, за винятком випадків, коли зазначені мита та пільги щодо них встановлюються в рамках спеціального преференційного митного режиму, застосовуються пільгові ставки ввізного мита, передбачені Митним тарифом України;

- до решти товарів та інших предметів застосовуються повні ставки ввізного мита, передбачені Митним тарифом України.

Вивізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх вивезенні за межі митної території України.

Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину

З метою захисту споживчого ринку України, інтересів вітчизняного товаровиробника та подальшого поліпшення структури експорту затверджені ставки вивізного мита живу худобу і шкіряну сировину.

Дозволяється сільськогосподарським товаровиробникам - юридичним особам здійснювати експорт цих товарів без сплати вивізного (експортного) мита, крім молодняка великої рогатої худоби вагою не більш як 350 кілограмів (код згідно з УКТ ЗЕД 01.02.90100) і шкір - сировини (коди згідно з УКТ ЗЕД 41.01, 41.02, 41.03.90000), якщо це є товари власного виробництва.

Реалізація зазначеної продукції проводиться за цінами, не нижчими індикативних, встановлених Кабінетом Міністрів України. Вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину сплачується у валюті України.

При визначенні митної вартості товарів та сплаті мита, у тому числі обчисленого за ставками в екю, іноземна валюта перераховується у валюту України за офіційним курсом Національного банку України на день подання митної декларації.

Вивізне (експортне) мито сплачується суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності на митницях за своїм місцезнаходженням (місцем проживання).

Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур

Законом затверджені ставки вивізного (експортного) мита на насіння таких видів олійних культур:

1. Насіння льону, дроблене або недроблене

2. Насіння соняшнику, дроблене або недроблене

3. Тільки насіння рижію

Кабінет Міністрів України щомісячно встановлює індикативні ціни на насіння олійних культур, види яких визначені у цьому Законі, з урахуванням рівня цін реалізації такого насіння на світовому ринку. Реалізація насіння, що вивозиться за межі митної території України, проводиться за цінами не нижче встановлених Кабінетом Міністрів України індикативних цін.

Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів

Вивізне мито сплачується у валюті України. При визначенні митної вартості товарів та сплаті мита іноземна валюта перераховується у валюту України за офіційним курсом Національного банку України на день подання митної декларації.

Вивізне мито сплачується суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності на митницях за своїм місцезнаходженням.

На окремі товари та інші предмети може встановлюватися сезонне ввізне і вивізне мито на строк не більше чотирьох місяців з моменту їх встановлення.

Відповідно до Закону “Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції” сезонні ввізні мита запроваджуються щорічно у подвійному розмірі до розміру пільгових ставок ввізного мита на сільськогосподарську продукцію.

Сезонні мита вважаються винятком з преференційних або пільгових режимів, у тому числі з угод про вільну торгівлю, митні союзи, виробничу кооперацію та інших подібних міжнародних угод, якщо це передбачено такими угодами. Сезонні мита протягом часу їх дії заміщують ввізні мита, встановлені статтею 6 цього Закону.

Кабінет Міністрів України встановлює терміни дії сезонних мит на сільськогосподарську продукцію та оприлюднює своє рішення за 45 днів до дня їх запровадження.

Сезонні мита встановлюються на строк, що не може бути меншим 60 та більшим 120 послідовних календарних днів.

Сезонні мита встановлюються стосовно товарів, які підпадають під визначення таких кодів Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД): 07.01 - 07.08, 08.06.10, 08.07.10, 08.08.10, 08.08.20, 08.09.10000, 08.09.20, 10.01 - 10.05, 10.08, 12.06 - 12.08, 12.10, 12.12.91, 12.12.92, 12.13, 12.14 та при цьому оподатковуються за пільговою ставкою, яка дорівнює або перевищує 30 відсотків.