Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminar_istoriya_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

2. Колонізація греками Північного Причорномор’я та заснування античних міст-держав

У другому питанні варто з’ясувати роль і місце в історії українського народу античних міст-держав, які виникли на Північному Причорномор’ї у VІ ст. до н.е. Найбільшими з них були: Ольвія (поблизу Миколаєва), Тіра (Білгород-Дністровський); Херсонес (Севастополь); Пантікапей (Керч); Керкінітида (Євпаторія).

Опишіть устрій цих грецьких колоній. Поясніть поняття “поліс”. Зверніть увагу на розбіжності політичного устрою міст-держав. Якщо в Ольвії домінували риси аристократичної республіки, то в Херсонесі спочатку переважав тип демократичної республіки. На відміну від демократичних та республіканських традицій полісної системи Боспорське царство (V ст. до н.е. – IV ст. н.е.) стало втіленням монархічної традиції династичного зразка. Наголосимо, що держави північного Причорномор’я були периферією греко-римської цивілізації, а не органічною часткою місцевого суспільства. Однак вони значно вплинули певний вплив на державотворчі процеси в сусідніх народів, зокрема праслов’ян.

3. Державні утворення східних слов’ян. Анти

Це питання найважливіше для з’ясування витоків української державності, оскільки в ньому йдеться про антів, котрі мали безпосереднє відношення до формування українського народу.

Проблеми про походження, прабатьківщину слов’ян, час заселення ними території сучасної України є дискусійними. Однак більшість дослідників погоджуються з тим, що анти, відомості про яких сягають ІV–VІІ ст., – це східна гілка слов’янства. М.Грушевський уважав антів прямими предками українців. Цієї думки дотримуються й окремі сучасні історики, хоча на думку інших, в етногенезі українців узяли участь не лише анти, а й частина західної гілки слов’ян, відомих у тогочасних джерелах під назвою склавинів.

З приводу характеру політичного об’єднання антів існують різні гіпотези. Одні вчені вважають його племінним союзом, інші – короткочасним об’єднанням для боротьби з ворогом. І.Крип’якевич, М.Брайчевський, наприклад, розглядають “державу антів” ІV–VІІ ст. “У всякому разі, – зазначала Н.Полонська-Василенко, – факт об’єднання антів дуже важливий як перша відома нам спроба предків українського народу створити державне об’єднання з організованим військом та участю населення у політичному житті”. Однак процес державотворення в антів був перерваний нападами аварів у другій половині VІ – на початку VІІ ст.

Наступним етапом формування східнослов’янської державності стали племінні княжіння VІІ–ІХ ст., про які згадують давньоруські літописи. Вивчаючи їх, доцільно торкнутися проблеми заснування Києва й спробувати виокремити історичне зерно в літописній легенді про Кия, Щека та Хорива.

Об’єднання антів і племінні княжіння VІІ–ІХ ст. підготували грунт для виникнення Київської (Руської) держави.

Завдання для самостійної роботи під час вивчення теми (семінару)1 (див. : п. 2 і 3 в методичці “Історія України: проблеми державності”).1

С е м і н а р 2

Київська Русь (2 год) План

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]