Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАК РЕК по ревіз бюд.уст..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
458.24 Кб
Скачать

4.9.12. Необхідно звернути увагу на правильність ведення обліку земельних ділянок установи.

Облік земельних ділянок бюджетними установами проводиться відповідно до Інструкції № 64. Відповідно до пункту 2.6 цієї Інструкції земельні ділянки обліковуються на підставі державних актів, якими посвідчується право власності на земельну ділянку або право постійного користування та встановлюються площа та вартість переданих земельних ділянок на субрахунку 101 «Земельні ділянки». У разі наявності у бюджетної установи державного акту на право тимчасового користування земельною ділянкою, це право має обліковуватись за експертною оцінкою на субрахунку 122 «Інші нематеріальні активи» рахунку 12 «Нематеріальні активи». Витрати, пов'язані з виготовленням документації щодо землеустрою, відносяться на фактичні видатки установи.

Примітка: правові засади проведення оцінки земель, професійної оціночної діяльності у сфері оцінки земель в Україні визначено в Законі України «Про оцінку земель».

Для відображення вартості земельних ділянок бюджетних установ, які мають державні акти на право власності чи право постійного користування, починаючи з грудня 2003 року вартість земельних ділянок обліковується на субрахунку 101 «Земельні ділянки» тільки після обов’язкового проведення експертної грошової оцінки цих земель, проведення якої регламентується Методикою експертної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженою Постановою КМУ від 11.10.2002 № 1531 (до грудня 2003 року відображення земельних ділянок у складі основних засобів проводилось за нормативною грошовою оцінкою).У разі наявності у бюджетної установи державного акту на право тимчасового користування земельною ділянкою, це право має обліковуватись за експертною грошовою оцінкою на субрахунку 122 «Нематеріальні активи» рахунку 12 «Нематеріальні активи» (з даного питання є роз’яснення ДКУ від 29.04.2005 № 07-04/853-3685).

4.9.13. Також необхідно перевірити правильність відображення в обліку витрат на придбання квартир в будинках, які установі не належать, якщо ці квартири придбано як службові або одержано безоплатно від підприємств-забудовників, які здійснювали будівництво за власні кошти і передавали житло в рахунок виконання зобов'язань за використання земельних ділянок бюджетних установ під будівництво житлових будинків.

Відповідно до Інструкції № 64 на облік беруться матеріальні та нематеріальні активи, які належать установі та забезпечують її функціонування. У складі необоротних активів обліковуються будинки виробничо-господарського призначення, зайняті органами управління, соціально-культурними та іншими установами; будинки, що повністю чи переважно призначені для проживання; частина будинку, яка на правах власності належить установі.

Службові квартири або квартири отримані безоплатно від підприємств-забудовників, і які установі не належать, не відображаються в бухгалтерському обліку цієї установи і відповідно не відображаються у фінансовій звітності.

Примітка: згідно з пунктом 5 Положення про порядок надання службових жилих приміщень і користування ними в Українській РСР, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.02.1988 № 37, облік службових жилих приміщень у всіх будинках, незалежно від їх належності, здійснюється у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті Ради народних депутатів.

У разі придбання чи будівництва бюджетною установою житла для своїх працівників на відведеній земельній ділянці, як окремого інвентарного об'єкту, таке житло повинно обліковуватись на балансі даної установи на субрахунку 103 «Будинки і споруди». Згідно зі статтею 5 Житлового кодексу Української РСР жилі будинки, споруджені з залученням у порядку пайової участі коштів державних підприємств, установ, організацій зараховуються до житлового фонду місцевих Рад народних депутатів, коли функції єдиного замовника по спорудженню цих будинків виконував виконавчий комітет Ради народних депутатів.

Якщо ж бюджетна установа придбала квартиру в будинку, який знаходиться у комунальній власності і обліковується в органах місцевого самоврядування, то витрати, пов'язані з цим придбанням, списуються на фактичні видатки бюджетної установи.

4.10. Оплата транспортних послуг та утримання транспортних засобів.

4.10.1. При здійсненні ревізії оплати транспортних послуг та утримання транспортних засобів, перевіряються наступні документи:

бухгалтерські облікові регістри: меморіальні ордери № 4 «Накопичувальна відомість по розрахункам з іншими дебіторами», № 6 «Накопичувана відомість по розрахунках з іншими кредиторами», № 9 «Накопичувальна відомість про вибуття та переміщення необоротних активів» форма № 438 (бюджет), № 10 «Накопичувана відомість про вибуття та переміщення малоцінних та швидкозношуваних предметів» форма № 439 (бюджет), № 13 «Накопичувальна відомість витрачання матеріалів» форма № 396 (бюджет), відомості нарахування зносу на основні засоби форма 03-12 (бюджет), інвентарні картки на автотранспортні заходи;

первинні документи: подорожні листи, накладні, рахунки-фактури, накладні про внутрішнє переміщення, картки обліку пробігу автомобільних шин, акти про списання автотранспортних засобів № ОЗ-4, акти про списання тощо;

договори оренди автотранспортних засобів, договори щодо надання транспортних послуг, договори про матеріальну відповідальність, накази, дозволи, розпорядження тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]