Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9. Методи матричного розрахунку будівельни...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

9.2 Розрахунок тимчасових параметрів і ув'язка робіт будівельних потоків при безперервному використанні трудових ресурсів

А. Без поєднання різних робіт на захватці.

Теоретичні передумови:

  1. Перерви в роботі бригади між роботами на двох суміжних захватках не допускаються:

2. Простої фронтів робіт допускаються, тобто перерви між особистими роботами на даній захватці можуть бути допущені:

Нехай дані наступні початкові дані будівельного потоку.

Матриця тривалості : Кількість робітників у бригаді:

Вимагається розрахувати параметри будівельного потоку і розробити графік виконання робіт. Розрахунок здійснимий в розглянутій вище матричній формі:

Алгоритм розрахунку

Розрахунок виконується по рядках, що описують номери робіт або бригад (рис. 9.4).

  1. Початок 1-ої роботи на 1-ій захватці:

Закінчення її роботи на 1-ій захватці:

  1. Початок і закінчення 1-ої роботи на подальших захватках(j - 2,3,.,N) :

  1. Початок і закінчення будь-яких (окрім першої) робіт на усіх захватках визначаються на основі виконання наступних кроків :

Рис. 9.4 – Матричний розрахунок будівельного потоку при умові безперервності використання трудових ресурсів.

    1. Не звертаючи увагу на можливі накладення різних робіт на одній і тій же захватці в один і той же час, початок наступної роботи на першій захватці приймають рівним часу закінчення на цій же захватці попередньої роботи :

3.2. Почало і закінчення будь-якої(окрім першої) роботи на наступних захватках визначають аналогічно розрахунку початку і закінчення першої роботи на цих же захватках:

4. Розрахувавши початок і закінчення даної роботи на усіх захватках, визначають наявність поєднання в одне і теж час на одній і тій же захватці різних робіт. Для цього визначають організаційні перерви між роботами i та i-1 захваток j(j = 1, 2, 3,.,N) :

Якщо організаційні перерви між роботами i і i - 1 на усіх захватках позитивні, то ув'язка даної роботи на усіх захватках вважається закінченою. Після цього приступають до ув'язки наступної роботи.

4.1. Якщо є організаційні перерви з негативним знаком, то серед них необхідно знайти мінімальне значення(максимальне по модулю) і на цю величину змістити почало і закінчення даної роботи на усіх захватках.

  1. Цикл 3...4 повторюють для усіх робіт j = 3, 4,., N.

  2. Визначивши початок і закінчення усіх робіт на усіх захватках, визначають значення ti, tфi, Δti, tj, tфj, Δtj для усіх робіт по приведених вище формулах.

Використовуючи отримані характеристики потоку, побудуємо графік його роботи і графік руху робітників (рис. 9.5).

Рис. 9.5 – Графіки роботи потоку і руху робітників при безперервності використання трудових ресурсів.

Маючи ці ув'язки роботи будівельних бригад в часі, визначимо наступні показники потоку :

Б. З поєднанням робіт на захватці.

Як було вказано раніше, однією з основних вимог організації роботи будівельних потоків є вимога організації роботи на даній захватці тільки одного приватного потоку. У особливих випадках доводиться організовувати спільну роботу декількох приватних потоків в один і той же час на одній і тій же захватці. Цього, як правило, потрібно уникати. Проте, при необхідності, поєднання робіт двох приватних потоків може бути допущено при ретельній організації їх роботи.

Поєднанням роботи приватних потоків в один і той же час на одній і тій же захватці j можна виразити графічною моделлю приведеної на рис. 9.6:

Рис. 9.6 –Графічна модель поєднання роботи двох суміжних бригад на одній захватці.

При поєднанні на захватці j двох суміжних технологічно залежних робіт, тривалість кожної роботи визначається двома доданками: 1) сумісною і 2) несумісною частиною. Так, для роботи i - 1, сумісною частиною з подальшою i роботою є bi-1, j, а несумісною - ai-1, j . Для роботи i сумісної з роботою i+1 частиною буде bi, j.

Методику ув'язки таких робіт розглянемо на прикладі, який розглянутий вище, встановивши для кожної роботи поєднувану і не поєднувану частині роботи. В результаті отримаємо наступну матричну модель потоку :

Розрахунок параметрів потоку здійснимий по роботах в матричній формі (рис.9.7).

Рис. 9.7 - Матричний розрахунок потоку з урахуванням поєднання робот за умови безперервності використання трудових ресурсів