Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
надхадження сировини .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

2. Приймання продуктів і товарів за кількістю і якості.

При прийомі продуктів і товарів як на складі постачальника, так і на складі отримувача матеріально відповідальна особа підприємства ресторанного господарства повинна обов‘язково здійснити їх прийом по кількості і якості.

Продукти і товари оприбутковуються на основі рахунків-фактур, накладних, товарно-транспортних накладних. Також при надходженні продуктів і товарів необхідні документи, які підтверджують їх якість – сертифікати, посвідчення, висновок санітарно-епідеміологічної станції.

Продукти і товари, що надходять оприбутковуються під звіт матеріально-відповідальною особою по кількості товарних одиниць і чистій вазі нетто. При неможливості зважування продуктів без тари або коли відкриття призведе до псування продуктів і товарів, прийом здійснюють шляхом перевірки маси брутто. Маса нетто в цьому випадку вираховується із маси брутто маси тари вказаної в супроводжувальних документах постачальника або на тарі.

При відсутності розбіжностей отримання продуктів оформлюється штампом(печаткою) на супроводжувальних документах з вказанням посади і підпису, особи яка прийняла матеріальні цінності.

В випадку виявлення розбіжностей між фактичною кількістю і кількістю, яка вказана в супроводжувальних документах, а також при невідповідності якості прийом товарів припиняється. І на виявлені розбіжності складається акт прийому (форма № М-7), який підписується особами, що здійснювали прийом, а для укладання двохсторонього акту прийому викликається представник підприємства-постачальника.

В акті прийому вказуються:

  • найменування підприємства - отримувача, його адреса;

  • дата, номер, місце складання акту;

  • час початку і закінчення прийому продуктів і товарів;

  • прізвища осіб, що приймають участь у складанні акту, їх посади;

  • дата і номер документу о повноваженнях представника постачальника;

  • найменування і кількість перевірених продуктів і товарів;

  • розмір недостачі або надлишок;

  • стан тари і тд.

3.Документальне оформлення руху продуктів і товарів у коморі.

Придбані сировина і товари оприбутковуються на склад за первинною вартістю (купівельною вартістю).

Облік продуктів і товарів на складі може вестись за двома цінами:

  • за купівельними цінами (за цінами придбання без ПДВ+ надбавка )

  • за продажними цінами (тобто цінами придбання без ПДВ + надбавка підприємства + націнка +ПДВ)

Продукти і товари, що знаходяться в коморах підприємства ресторанного господарства, обліковуються:

  • в місцях їх зберігання - в натуральному виразі (по найменуванню, кількості і обліковій ціні);

  • в бухгалтерії - сумарно в грошовому виразі по обліковим цінам.

На продукти і товари, що надходять від постачальників на підставі супровідних документів виписується прибуткова накладна. В якій вказується № документу, від кого відпущено, найменування товару (продукту), кількість одиниць, роздрібна ціна за одиницю, продажна ціна та сума. Підписує директор, бухгалтер, підписи “відпустив” і “отримав”.

Якщо продукція оприбутковується на склад без супровідних документів то виписується акт про приймання товарів.

Кількісний облік продуктів і товарів на складі у натуральному виражені, за найменуваннями й кількістю ведеться МВО у товарних книгах чи картках кількісно-сумового обліку. На кожне найменування продуктів за сортами відкривається окрема картка чи певна кількість сторінок в товарній книзі. Записи в товарній книзі чи картці здійснюються щоденно на підставі прибуткових і видаткових документів. Після запису кожної операції виводиться кількісний залишок. . Книги (картки) видаються комірнику в пронумерованому виді під розписку. Використані книги здаються до бухгалтерії, де зберігаються з бухгалтерськими документами аналітичного обліку.

Протягом місяцю МВО для контролю за рухом товарів і продуктів на складі щомісячно складається крім товарного звіту, також і реєстр обліку продуктів і товарів на складі, який містить перелік продуктів, що знаходяться на складі, їх залишок на початок і кінець.

По закінченню кожного місяцю і на дату інвентаризації матеріально відповідальною особою заповнюється по даним товарної книги (картки) відомість залишків продуктів і товарів в коморі. Вона відкривається на рік, вказують в ній найменування продуктів і тари, облікову ціну, кількість і суму залишку. Загальну суму залишків продуктів і товарів на перше число кожного місяцю або на дату інвентаризації по цій відомості звіряють з даними бухгалтерського обліку, після чого відомість підписується матеріально відповідальною особою і бухгалтером.

Продукти і товари зі складу відпускаються у виробництво (кухню), до буфетів, магазинів кулінарії, лотки. Такий відпуск здійснюється на підставі таких документів: вимога на склад, акт-вимоги на заміну, видаткова накладна.

Акт-вимоги на заміну (додатковий відпуск) –виписується для відпуску сировини матеріалів понад встановлений ліміт або при їх заміні.

Вимога на склад - виписується зав. виробництвом в одному примірнику і складається з урахуванням потреби сировини на наступний день. На основі цієї вимоги комірник виписує видаткову накладну на відпуск продуктів.

Видаткова накладна необхідна для оформлення відпуску продуктів і товарів, тари зі складу, а також при одноразовому відпуску товарів.

У всіх накладних зазначається повне найменування товару, їхня вага або кількість, ціна і сума. Вони виписуються у двох примірниках, 1- особі яка отримала товари, 2- особі яка видала товари.

При відпуску товари і продукти в накладних відображаються у двох цінах: за обліковими цінами складу і за цінами підрозділу який отримав товари.

Накладні за обліковими цінами і цінами реалізації, складають у разі якщо облік на складі ведеться за купівельними цінами. Якщо за цінами реалізації – продажні ціни.