Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління інтелект.власністю.Цибульов.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

1.2.3.6. Комерційна таємниця

Комерційна таємниця виконує важливу функцію в забезпечен­ні конкурентноздатності товарів і послуг. Тому правовласник, без­умовно, має право на захист її від неправомірного використання. Але, попри високу й дедалі більшу значущість цього об'єкта інтеле­ктуальної власності, немає його пряма правова охорона. На цей час немає закону про охорону комерційної таємниці. Основною пере­шкодою для розроблення його є те, що інформація про комерційну таємницю внаслідок її конфіденційності не підлягає реєстрації. Са­ме тому охоронних документів на неї ніхто не видає. До того ж ви­явити неправомірне використання такої інформації майже немож­ливо, встановити порушення та порушника дуже складно.

Частково правова охорона комерційної таємниці можна здійс­нити в рамках законів України «Про інформацію» та «Про науково-технічну інформацію» в частині, що стосується нерозкритої інфор­мації. Однак варто мати на увазі, що нерозкрита інформація може бути об'єктом правової охорони доти, поки вона зберігає свою кон­фіденційність. Надійнішим способом охорони такої інформації мо­же бути застосування заходів, що гарантують збереження її конфі­денційності. Умови конфіденційності, зокрема, можуть охороня­тися договором.

Основним джерелом права щодо охорони комерційної таємниці є Цивільний кодекс України [15, гл. 46]. Згідно з Кодексом комер­ційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, Що вона загалом чи певною формою та сукупністю складників не відома та не легкодоступна для осіб, які звичайно мають справу з таким видом інформації, у зв'язку з цим має комерційну цінність і була предметом адекватних наявним обставинам заходів щодо збе­реження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію. Комерційною таємницею можуть бути відомості техні­чного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого хара­ктеру, окрім тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені До комерційної таємниці.

Майновими правами інтелектуальної власності на комерційну таємницю є:

  • право на використання комерційної таємниці;

  • виключне право дозволяти використання комерційної таємниці;

  • виключне право перешкоджати неправомірному розголошен­ню, збиранню або використанню комерційної таємниці;

  • інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені за­коном.

Майнові права інтелектуальної власності на комерційну таєм­ницю належать особі, яка правомірно визначила інформацію коме­рційною таємницею, якщо інше не встановлено договором.

На сьогодні немає спеціального закону про охорону прав на комерційну таємницю. Але органи державної влади зобов'язані охороняти від недобросовісного комерційного використання інфо­рмацію, яка є комерційною таємницею та створення якої потребує значних зусиль і яка надана їм заради отримання встановленого законом дозволу на діяльність, пов'язану з фармацевтичними, сіль­ськогосподарськими, хімічними продуктами, що містять нові хіміч­ні сполуки. Цю інформацію охороняють органи державної влади також від розголошення, крім випадків, коли воно необхідне для забезпечення захисту населення або не вжито заходів щодо її охо­рони від недобросовісного комерційного використання. Органи державної влади зобов'язані охороняти комерційну таємницю та­кож в інших випадках, передбачених законом.

Термін чинності права інтелектуальної власності на комерцій­ну таємницю обмежується строком існування сукупності ознак ко­мерційної таємниці, встановлених частиною першою статті 505 цьо­го Кодексу [15].