Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Osnovi_teoriyi_sistem.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
334.34 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4

(час виконання - 4 години)

Тема: “Вивчення Діаграм прецедентів"

Мета: «Вивчення об'єктно-орієнтованого моделювання і дослідження процесу побудови діаграми прецедентів в заданій предметній області»

Відповідно до методології об'єктно-орієнтованого аналізу і проектування першим етапом є аналіз вимог, метою якого є виділення процесів і вимог і їх формулювання у вигляді прецедентів. Прецедент в об'єктному моделюванні (англ. – use case) є документом, що описує послідовність подій, пов'язаних з виконавцем (зовнішнім агентом), який для завершення необхідного процесу використовує створювану систему. Прецеденти є описом або варіантами використання системи. За допомогою прецеденту описується деякий процес. За результатами аналізу прецедентів на першому етапі моделювання предметної області створюється діаграма визначення вимог до системи Use Case (сценарії поведінки). Ця діаграма дозволяє створювати діаграми поведінки об'єктів системи. На діаграмі прецедентів ілюструється набір прецедентів системи і виконавці, а також взаємозв'язки між ними. Прецеденти визначають, як виконавці взаємодіють з системою. В процесі цієї взаємодії виконавцем генеруються події, що передаються системі, і є запитами на виконання деякої операції.

Мал.1 – Діаграма прецедентів, що описує процес обслуговування клієнта в банку

Діаграма прецедентів містить:

  • варіанти використання (прецеденти) системи (use case);

  • дійових осіб (асtors).

Діаграма відображає взаємодію варіантів використання і дійових осіб. Вона відображає вимоги до системи з погляду користувача. Варіанти використання системи – опис функцій системи на «високому рівні». Вони описують все, що відбувається усередині області дії системи. Варіанти використання ілюструють, як можна використовувати систему. Вони загострюють увагу на тому, що користувачі хочуть одержати від системи. Кожний варіант використання є завершеною трансакцією між користувачем і системою. Дійова особа – все, що взаємодіє з системою, передає або одержує інформацію від системи. Виконавець (асtor) є зовнішнім по відношенню до системи поняттям, яке певним чином бере участь в процесі, описуваному прецедентом. Вони описують все, що знаходиться поза системою. Це користувачі системи, інші системи, що взаємодіють з описуваною, час. Кожний прецедент повинен бути ініційований дійовою особою. Як правило, окремі кроки або види діяльності у вигляді прецеденту не представляються. Часто для однієї системи створюється декілька діаграм - Варіантів Використання. На діаграмі високого рівня (Main) указуються тільки пакети варіантів використання. Інші діаграми описують сукупності варіантів використання і дійових осіб. Мета діаграм – документування варіантів використання, дійових осіб і зв'язків між ними.

Розробляючи діаграми, дотримуються правил:

  • Не моделюють зв'язку між дійовими особами. За визначенням вони знаходяться зовні сфери дії системи. Зв'язки між ними не відносяться до її компетенції.

  • Не сполучають стрілкою безпосередньо два варіанти використання (окрім зв'язків використання і розширення). Діаграма описує тільки які варіанти використання доступні системі, а не порядок їх виконання.

  • Кожний варіант використання повинен бути ініційований дійовою особою. Завжди повинна бути стрілка, що починається на діючою особі і що закінчується на варіанті використання (окрім свіязей використання і розширення).

Думають про БД, як про шар, що знаходиться під діаграмою. За допомогою одного варіанту використання можна вводити дані в базу, а одержувати їх – за допомогою іншого. Не малюють стрілки від одного варіанту до іншого для зображення потоку інформації.

При створенні діаграм прецедентів спочатку визначаються виконавці (ролі, користувачі).

Мал.2

Виконавець може бути абстрактним і не мати екземплярів. Наприклад, є декілька дійових осіб: службовець з почасовою оплатою, службовець з окладом і т.д. Всі вони є різновидностями дійової особи - службовця. Абстрактний виконавець існує для того, щоб показати спільність між цими типами.

Наступний крок - ідентифікація прецедентів.

У кожного прецеденту повинне бути унікальне ім'я.

Кожний прецедент повинен мати пов'язаний з ним короткий опис того, що він робитиме. Слід робити опис коротким і до «місця», при цьому він повинний визначати типи користувачів, що виконують варіант використання, і очікуваний ними кінцевий результат.

Передумови варіанту використання – це такі умови, які повинні бути виконані, перш ніж варіант почне свою роботу. Наприклад: це може бути виконання іншого варіанту використання або наявність у користувача прав доступу, що вимагаються для запуску даного варіанту використання.

Постумови – такі умови, які повинні бути виконані після завершення варіанту використання. За допомогою пост умов можна вводити відомості про порядок виконання варіантів використання системи.

Конкретні деталі варіантів використання відображаються в основному і альтернативному потоках подій.

Потік подій поетапно описує, що повинне відбуватися під час виконання закладеної у варіанти використання функціональності. Потік подій надає увагу тому, що (а не як) робитиме система, причому описує це з погляду користувача. Первинний і альтернативний потоки подій містять:

  • опис того, яким чином запускається варіант використання

  • різні шляхи виконання варіанту використання

  • нормальний, або основний, потік подій варіанту використання

  • відхилення від основного потоку подій (так звані альтернативні потоки)

  • потоки помилок

  • опис того, яким чином завершується варіант використання.

У діаграмах прецедентів підтримується декілька типів зв'язків:

  • зв'язки комунікації (Communication) – описують зв'язки між дійовими особами і варіантами використання;

  • використання (uses) і розширення (extends) – відображають зв'язки між варіантами використання;

  • узагальнення дійової особи (асtor generalization) – між дійовими особами.

Порядок виконання роботи

  1. Використайте предметну область попередньої лабораторної роботи.

  2. Побудуйте діаграму прецедентів або, якщо потрібно, декілька діаграм.

  3. Відповідайте на контрольні питання.

  4. Оформити звіт лабораторної роботи.

  5. Захистити звіт.

Зміст звіту

1. Назва роботи.

2. Мета роботи.

3. Аналіз предметної області.

4. Діаграма прецедентів з коментарями.

5. Специфікація прецедентів.

ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ

  • Побудова діаграми прецедентів

  • Створіть виконавців, задайте атрибути і операції.

  • Створіть прецеденти.

  • Додайте необхідні зв'язки.

  • Задайте специфікації елементів

Контрольні питання

1. У чому полягає сутність об'єктно-орієнтованого підходу?

2. Назвіть основні поняття об'єктно-орієнтованого підходу.

3. Які принципи використовуються при побудові загальної моделі в об'єктному моделюванні?

4. Назвіть моделі і діаграми об'єктному моделюванні.

5. Що розуміється під прецедентом в об'єктному моделюванні?

6. Для чого будується діаграма прецедентів?

7. Перерахуйте основні елементи діаграми прецедентів.

8. Які типи зв'язків підтримуються в діаграмах прецедентів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]