Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Лабораторні роботи з біології.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

14

Лабораторна робота №1

Тема: Визначення деяких органічних речовин та їхніх властивостей.

Мета: сформувати вміння виявляти органічні молекули жирів та полісахаридів, досліджувати їхні властивості.

Обладнання: крохмаль, олія, насіння соняшнику, білий і чорний хліб, борошно, пробірки, спирт, спиртовий розчин йоду, ацетон, папір.

Теоретичні відомості

Вуглеводи – це природні сполуки, які відіграють важливу роль у життєдіяльності людини, рослин, тварин. У біосфері вуглеводів більше, ніж усіх інших органічних сполук. Особливо багаті на вуглеводи бульби картоплі, зерна кукурудзи (90%). У клітинах рослин вуглеводів менше (2-5% від маси тіла).

Вуглеводи поділяють на прості і складні. Прості називають моносахаридами. Складні – біополімери, у яких моносахариди відіграють роль мономерів. З двох моносахаридів утворюються дисахариди, із багатьох – полісахариди.

Усі моносахариди і дисахариди – речовини, розчинні у воді, солодкі на смак

(глюкоза, фруктоза, сахароза, мальтоза, лактоза). Полісахариди у воді нерозчинні, несолодкі, мають велику молекулярну масу. Найбільш поширені крохмаль, целюлоза у рослин, глікоген у тварин, хітин у грибів. Мономерами цих полісахаридів є глюкоза.

Вуглеводи відіграють роль джерела енергії, необхідної для здійснення клітиною різних форм активності. Складні вуглеводи (крохмаль, глікоген) внаслідок розщеплення перетворюються на прості сполуки – оксид вуглецю, воду і при цьому виділяється енергія. Від розщеплення 1г вуглеводів вивільняється 17,6 кДж енергії. Крім енергетичної функції вуглеводи виконують будівельну функцію: целюлоза входить до складу оболонок рослинних клітин, хітин – до складу оболонок клітин грибів.

Ліпіди – це органічні речовини, нерозчинні у воді, але розчинні в органічних розчинниках.

Найбільш поширеними є жири. Жири містяться у молоці ссавців, сальнику, під шкірою тварин і людини. У рослин жири зосереджені в насінні і плодах, особливо соняшнику, конопель, волоського горіху.

Крім жирів, у клітинах є й інші ліпіди: фосфоліпіди, гліколіпіди, ліпопротеїни (входять до складу статевих гормонів), воски (покривають листя рослин, у тварин виконують водовідштовхувальну функцію).

Рослинні жири, які при кімнатній температурі мають рідкий стан, називають оліями.

Ліпіди відіграють важливу роль: жири є джерелом енергії (при розщепленні 1г жиру виділяється 38,9 кДж енергії); жири є джерелом води (з 1 кг жиру при окисленні утворюється 1,1 кг метаболічної води); воски виконують захисну і будівельну функції.

Хід роботи

  1. Розглянути крохмаль. Зазначити колір, агрегатний стан.

  2. Дослідити розчинність крохмалю у воді. Для цього на кінчик пінцета взяти крохмаль і розмішати у пробірці з водою.

  3. Капнути в цю пробірку 1-2 краплі розчину йоду. Що спостерігаєте?

  4. Дослідним шляхом довести наявність крохмалю у борошні, білому і чорному хлібі.

  5. Розглянути олію. Зазначити її колір, агрегатний стан.

  6. Дослідити розчинність олії у воді та інших розчинниках. Для цього в одну пробірку налити 1 мл води, в другу – 1 мл ацетону, в третю – 1 мл спирту. В кожну пробірку долити по 3-4 краплі олії. Вміст пробірок взбовтати . Що спостерігаєте?

  7. Дослідним шляхом довести наявність жирів у насінні соняшнику.

  8. Зробити висновки відповідно до мети завдання.