Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історичні етапи розвитку психологічної науки.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

Поняття про уяву

Уява - здатність свідомості створювати образи, представлення, ідеї і маніпулювати ними; грає ключову роль в наступних психічних процесах: моделювання, планування, творчість, гра, людська пам'ять. Різновид творчої уяви - Фантазія.

ВИДИ. По мірі активності суб'єкта уяви можна виділити два види: активна уява, при якій людина припускає скористатися результатами уяви на практиці, і пасивне, при якому не ставиться мета використання його результатів і само воно може виникати незалежно від бажання суб'єкта.

Активна уява:

1) відтворююча уява - вид уяви, в ході якої виникають нові образи на підставі сприйняття описів, схем, креслень, нотних записів і ін.

2) творча уява - вид уяви, в ході якої людина самостійно створює нові образи, що мають особисту або громадську цінність (Основним виступають модифікація і трансформація образів, створення нових синтетичних композицій.)

Пасивна уява:

1). пасивна умисна уява (чи марення) - створення образів уяви, які спочатку сприймаються людиною як нереальні, нездійсненні, примарні, сноподобные.

2). пасивна неумисна уява створює образи при особливих станах особи або його організму, коли людина не управляє процесом створення цих образів (сновидіння і галюцинації).

Особливе місце в системі видів уяви займає Мрія - це діяльність уяви, що проявляється в створенні оптимістичних задумів, здійснення яких чоловік чекає в майбутньому.

Функції уяви : 1. представлення дійсності в образах, а також створення можливості користуватися ними, вирішуючи завдання; 2. регулювання емоційних станів; 3. довільна регуляція пізнавальних процесів і станів людини, зокрема сприйняття, уваги, пам'яті, мови, емоцій; 4. формування внутрішнього плану дій - здібності виконувати їх усередині, маніпулюючи образами;

5. планування і програмування діяльності, складання програм, оцінка їх правильності, процесу реалізації.

Механізми уяви :

-агглютинація - створення нового образу з частин інших образів

-гіперболізація - збільшення або зменшення об'єкту і його частин

-схематизація - згладжування відмінностей між об'єктами і виявлення їх схожості

-акцентування - підкреслення особливостей об'єктів

-типізація - виділення що повторюється і істотного в однорідних явищах