Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_Latyuk.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Одеський Національний Політехнічний Університет

Курсова робота

з дисципліни

«Основи інформаційної техніки та програмування»

на тему:

«Оптимізація параметрів елементів системи теплопостачання»

Розробила

ст. гр. ТЕ-1101

Латюк А.Ю.

Керівник

ст. вик. Губар Л.Б.

Одеса 2012

Зміст

Вступ……………………………………………………………………….……....3

  1. Основна мета курсової роботи…………………………………………….4

  2. Завдання на курсову роботу…………………………………………….....4

  3. Електронна таблиця вхідних даних для виконання курсової роботи відповідно до номера варіанта завдання……………………………………..7

  4. Текст програми на мові програмування QBasic ………………………....8

  5. Результати роботи програми……………………………………………....9

  6. Схема енергомережі…………………...………………………………….12

  7. Електронна таблиця з оптимізаційними розрахунками енергосистеми теплопостачання………………................…………………………………. .13

  8. Результати розрахунків у графічному вигляді………………………….17

  9. Висновок……………………………………………………………...…...18

Література………………………………….…………………………………….19

Вступ

Сучасні вимоги щодо підготовки енергетиків високого рівня передбачують вільне користування майбутніми фахівцями персональними комп’ютерами для розв’язання широкого кола задач, починаючи з оформлення інженерної документації аж до пошуку оптимальних рішень щодо функціонування складних енергетичних об’єктів.

Курсова робота – це самостійна робота студентів, яка спрямована на закріплення знань і практичних навичок, що отримані студентом при вивченні дисципліни «Основи інформатики та програмування» у першому та другому семестрах. При виконанні курсової роботи студент повинен застосувати знання однієї з відомих мов програмування, а також можливості декількох пакетів прикладних програм з метою розв’язання практичної задачі оптимізації в галузі енергетики та відповідного оформлення отриманих результатів з використанням комп’ютерних технологій.

При виконанні курсової роботи студент має можливість проявити свої творчі здібності, бо сучасний рівень розвитку комп’ютерної техніки дозволяє виявити ерудицію та заповзятливість при написанні програми, інтерпретації отриманих результатів, застосуванні на практиці різноманітних прикладних пакетів, електронних таблиць, баз даних, ділової графіки та інше.

1. Основна мета курсової роботи

Основною метою курсової роботи є визначення оптимального діаметра теплової мережі системи теплопостачання від джерела до споживача при зміні швидкості теплоносія у внутрішньому контурі (у діапазоні =0,4 5,0 м/с) та діаметра теплообмінника зовнішнього контуру (у діапазоні 0,25 0,4 м). Інші вхідні параметри приймаються згідно з індивідуальним завданням і залишаються постійними при розрахунках.

При зростанні швидкості теплоносія у трубопроводі відповідно зменшується його діаметр та товщина стінки , що зменшує витрати на матеріал трубопроводу. Однак відповідно зростає гідравлічний опір у системі та, отже, витрати електроенергії на привод мережного насоса. Тому завданням КР є визначення оптимального значення швидкості теплоносія , при якій щорічні витрати на енергосистему будуть мінімальні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]