Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 клас шкільна олімпіада.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.72 Mб
Скачать

Композиція художньої вишивки

Гарний вигляд виробу великою мі­рою залежить від побудови композиції вишивки. Композиція — творче поєд­нання різних елементів узору в єдине ціле та розташування їх на виробі. Кож­на майстриня, вишиваючи, дає простір своїй фантазії, доповнює той чи інший візерунок новими мотивами та орнамен­тами.

Композиція вишивки для виробу має відповідати певним художнім вимогам. Насамперед вона залежить від призна­чення, форм та якості матеріалу оздоб­лювального виробу. Кожен виріб потре­бує свого особливого композиційного рішення (мал. 89).

Сучасним виробам декоративного призначення характерне найрізнома­нітніше розміщення узорів: по вузькій або широкій каймі, в центрі, в кутах або довільне.

У побудові композиції часто викорис­товують поєднання техніки прозоро-лічильної групи з поверхнево-нашивними лічильними техніками та поверхнево-нашивними нелічильними техніками (мал. 90). До техніки прозоро-лічильної групи належать усі види мережок. Назва «поверхнево-нашивні лічильні» техніки пояснює спосіб їх виконання, тобто ви­шивання на поверхні тканини, відлічую­чи нитки. До цієї групи техніки належать усі види «хрестика», «лиштви», «занизу­вання» тощо. Обидві групи технік гар­монійно поєднуються перш за все тому, що виконуються тільки на тканинах по­лотняного переплетення.

Нині спостерігається тенденція до збагачення традиційних технічних прийомів виконання вишивок. Розробляються більш декоративні шви. їх перевага полягає в тому, що виконані на основі простих і складних ме­режок, з використанням кольорових швів, вони в різних поєднаннях створюють неповторний декоративний узор. Сучасні майстрині поєдну­ють 10—15 технік одночасно.

Композиції вишивки характерні орнаментальність та стильність. Ор­намент — це оздоблювальний візерунок, побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів, стилізованих рослинних чи тваринних мотивів.

Г армонія між формою виробу й оздобленням, між оздобленням і ма­теріалом, з якого він зроблений, називається стилем. Кожен історичний період має свій стиль і формується творчими зусиллями сучасників. Ці стилі залежать від духовних устремлінь людей.

Краса істинних українських народних мистецьких виробів полягає в тому, що кожен вид речей має свій стиль узорів. Він випливає як із самої техніки виробу, так і з гармонії між формою поверхні предмета, ма­теріалом, з якого він зроблений, і оточенням, для котрого той предмет призначений.

Вишивка тепер у моді, вона прикрашає сучасний одяг, інтер'єр, нада­ючи йому своєрідності й неповторності.

Одна з вимог до виконання вишивок — гармонійне поєднання їх в інтер'єрі сучасної оселі. Вишивка гарно поєднується з керамікою, з буке­тами квітів. Органічне поєднання декору інтер'єру квартири з вишив­кою створює справжнє естетичне середовище (мал. 91).

Враховуючи сучасні погляди на впорядкованість житла, можна виши­тим творам надати нових форм, урізноманітнити розміщення узорів, поєднання відтінків кольорів. Кожен творець сам добирає кольори, як він їх бачить. Навіть в одному інтер'єрі можна створювати велику кіль­кість різноманітних композицій кольорів. Для цього треба періодично змінювати кольорові скатертини, серветки на столі, занавіски або деко­ративні подушки на дивані.