Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спорт мед.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
262.14 Кб
Скачать

47.Назвіть і охарактеризуйте рухові режими в стаціонарі та на поліклінічному етапі лікування.

У лікувальних закладах застосовують такі режими: суворий постільний,

постільний, напівпостільний і загальнотренувальний, або вільний.

При суворому постільному режимі лікувальна фізкультура як правило

протипоказана.

При постільному режимі фізичні вправи хворі виконують лежачи або сидячи

в ліжку.

При напівпостільному режимі, крім лікувальної гімнастики в ліжку, можна

включати індивідуальні і малогрупові заняття в кабінеті лікувальної

фізкультури, загартовування.

Загальнотренувальний режим дає змогу використати всі засоби лікувальної

фізкультури

48.Назвіть форми фр.

Фізична реабілітація (ФР) -cамостійна медична дисципліна, яка навчає науково обґрунтованому нормуванню фізичної активності в комплексному лікуванні захворювань , профілактиці їх загострень і ускладнень, відновленні належної якості життя хворої людини.

Форми фізичної реабілітації- процедури, які складаються з фізичних вправ. Це процедури лікувальної гімнастики, ранкова гігієнічна гімнастика, лікувальна ходьба, тренувально-оздоровчі заходи, самостійні заняття фізичними вправами по завданню, механотерапія, райттерапія, гімнастика у воді.

49.Охарактеризуйте окремі форми фр.

Лікувальна гімнастика-індивідуальні заняття проводять окремо з кожним

хворим. Вправи можна виконувати біля ліжка хворого в палаті, в кабінеті

лікувальної фізкультури або на повітрі. Для групових занять створюють групи в складі 6—10 хворих і більше.

Ранкова гігієнічна гімнастика-це комплекс фізичних вправ,

використовуваних із загальнозміцнюючою, гігієнічною метою.

Прогулянки, екскурсії, ближній туризм призначають з метою активізації

рухового режиму.

Засоби механотерапії використовуються для розвитку сили м'язів, покращення координації рухів та формування правильного рухового стереотипу. Тренування м'язів нижніх кінцівок проводиться за допомогою апаратів важільного типу. Шляхом підбору довжини важелів, маси обтяження та кількості повторів забезпечується оптимальний тренувальний режим. Для розвитку сили та витривалості м'язів верхніх кінцівок переважно застосовуються апарати блокового типу.Для формування правильного стереотипу рухів та покращення координації проводяться заняття на біговій доріжці та велотренажері. Використовуються також апарати типу віброекстензора, у яких дозована дія тепла, вібрації та механічного масажу паравертебральних зон сприяє проведенню мобілізації суглобів хребта.

Райттерапия — метод медицинской реабилитации, основанный на занятии верховой ездой.Этот метод используется для лечения людей с травмами позвоночника, страдающих рассеянным склерозом, ДЦП и другими видами заболеваний. Благодаря верховой езде улучшается координация, повышается мышечный тонус, снимается спастика. Уникальность этого метода в том, что мышечные импульсы лошади передаются всаднику и приводят в действие мышцы последнего.Человек, сидя на лошади, как бы идёт. При этом работает та же группа мышц, что и при обычной ходьбе. В случае, если у пациента тяжелый диагноз, для страховки его сопровождает на лошади специально обученный ассистент. Такой тренировки инвалид не получит ни в одном тренажерном зале.

Гімнастика в воді поліпшує роботу серця, легенів і стан м'язової і нервової системи, а також володіє безліччю інших позитивних впливів на організм людини. Вона може бути використана як для релаксації і заспокоєння, так і для збільшення м'язової маси або для реабілітації кістково-м'язового і нервового апарату. Крім того, водна гімнастика сприяє профілактиці багатьох захворювань в осіб похилого віку, сповільнюючи процеси старіння.