Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Италия (2).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
123.9 Кб
Скачать

Експорт та Імпорт

Експорт

483 млрд $ (2009 р) 510 млрд $ (2010 р) 523 млрд $ (2011 р)

Статті експорту

промтовари, одяг, обладнання, автомобілі, транспортне обладнання, хімікати, продовольчі товари, мінерали і метали

Партнери по експорту

Німеччина (13,2%), Франція (11,7%), США (7,6%), Іспанія (7,3%), Сполучене королівство (6,1%)

Імпорт

515 млрд $ (2009 р) 540 млрд $(2010 р) 558 млрд $(2011 р)

Статті імпорту

промтовари, хімікати, транспортне обладнання, електроенергія, мінерали і метали, одяг, продовольчі товари

Партнери по імпорту

Німеччина (16,7%), Франція (9,2%), Нідерланди (5,6%), Китай (5,2%), Бельгія (4,2%), Іспанія (4,1%)

Туристичні ресурси Італії

Природні туристичні ресурси

Рельєф Італії

Майже 4/5 території Італії займають гори і височини, менш ¼ її площі припадає на Паданськая рівнину і вузькі прибережні низовини. Найвищі вершини: Монблан (4807 м), Монте-Роза (4634 м), Червінія (4478 м). . Гірські ланцюги Альп перерізані численними долинами і перевалами, доступними протягом усього року або закриваються лише на короткий час взимку. По перевалах проходять автомобільні і залізні дороги, в багатьох місцях гори пронизані тунелями. В Альпах знаходиться одна з найглибших печер світу - Антрио-дель-Коркья (805 м). Всього в Італії налічується близько 70 великих печер і кілька сотень гротів. У всьому світі відомий Блакитний грот на березі острова Капрі.Рельеф Італії надає сприятливо впливає на розвиток туризму в країні. Його різноманітність дозволяє розвивати в Італії різні види туризму:

• гірськолижний туризм в Альпах (курорти, розташовані в італійських Доломітових Альпах знамениті на весь світ, найвища гора Європи - Монблан частково знаходиться на території Італії);

• наявність протяжної берегової лінії, велика кількість пологих піщаних пляжів, красивих зручних бухт, чистота моря сприяють розвитку курортної справи на узбережжі всіх морів, що омивають Італію;

• наявність морських портів допомагає організувати зручні туристичні морські маршрути;

• наявність унікальних природних об'єктів (вулкани Везувій, Етна, Стромболі), мальовничі гори і пагорби, печери, озера додатково приваблює туристів.

Клімат Італії

Клімат Італії сприятливо впливає на розвиток туризму в країні. Більшу частину року на всій території Італії переважає м'який клімат, купальний сезон триває з травня по жовтень, гірськолижний сезон - з грудня по березень. Завдяки м'якому клімату Лігурійській рив'єри сезон триває цілий рік. Клімат в популярних туристичних центрах (Рим, Неаполь, Мілан, Флоренція, Венеція, Верона) - відсутність морозів, сильних вітрів, періоду дощів дозволяє відвідувати їх протягом круглого року.

Внутрішні води впливають на туризм в Італії. Багато готелі, пансіони, кемпінги розташовані на берегах альпійських озер Гарду, Комо, Маджоре, Ізео, Орто. Ці озера відрізняються чистотою і прозорістю води, пишною природою, розвинутою інфраструктурою. Влітку вони перетворюються на місця масового відпочинку туристів з багатьох країн і в тому числі самих італійців, які приїжджають сюди на weekend із великих міст. Річки Італії через свого мілководдя не так популярні серед туристів. Та й їх екологічний стан залишає бажати кращого. Але вони все-таки приваблюють туристів, котрі активний туризм (долини річок По і Адідже, а також невеликі гірські річки).

Рослинність

Рослинність в Італії надзвичайно різноманітна і красива, територія країни дуже зелена. Дуже багато вічнозелених рослин і дерев: пальми, кипариси, середземноморські сосни. На більшій частині Італії трав'яний покрив зберігається цілий рік, що сприяє зовнішньої привабливості ландшафту. В Італії багато квітучих чагарників і квітів, схили гір покриті лісами. Красива рослинність є додатковим факторів, забезпечують туристичну привабливість країни в цілому.

Тваринний світ

З одного боку тваринний світ Італії досить різноманітний, однак, ніяких неприємностей туристам він не доставляє: узбережжі морів вільно від небезпечних риб, медуз; кровосисних комах не так багато, дикі звірі не з'являються поблизу людського житла. З іншого боку, в італійських озерах і морях багато риби, що сприяє розвитку риболовлі, у лісах дозволена (в певну пору року при наявності ліцензії) дозволено полювання на кабана, зайця, куріпку. Наявність заповідників і національних парків приваблює натуралістів, які мають можливість спостерігати птахів, у тому числі фламінго, звірів у природному середовищі існування.

Культурно-історичні туристичні ресурси

На території Італії величезна кількість визначних пам'яток як природних, так і історико-архітектурних. У Римі це - храм Пантеон, Колізей, Форум, лазні Каракалла, Тріумфальна арка, собор Св. Павла, Капітолій-ський музей, Національний музей, галерея Боргезе і ін. У Мілані - знаменита опера "Ла Скала", церква Сан-Амброджо, монастир з фрескою "Таємна вечеря" Да Вінчі. У Пізі - "Падаюча вежа" (1174-1372), у Флоренції, символі епохи Відродження, - палац Строцці, його споруди і площі прикрашають творіння Мікеланджело, Джотто, Челліні. Унікальне місто-музей Венеція, історичний центр якого розташований на 118 островах з 400 мостами, в т.ч. Ріальто і Міст Зітхань. Культурні традиції Республіки Італії багатогранні та стародавні. Італійці продовжують дотримуватися традицій, тому 70% населення вважає за краще обідати в колі сім'ї. Дітей прийнято залишати з родичами, особливо з бабусями і дідусями. У дитячий садок звертаються вже у разі відсутності таких.

Соціальні передумови розвитку туризму

Багато в чому популярність тієї чи іншої країни в галузі туризму залежить від гостинності жителів.Італійці - дуже веселий і життєрадісний народ. Про італійському характері важко сказати щось певне. Крім очевидного для нас південного темпераменту в італійців ви знайдете безліч суперечливих рис характеру, його симпатичних і не дуже приємно сторін. У цьому італійці радше схожі на нас, точніше, на розхожий образ росіян в очах європейців, ніж на своїх найближчих північних сусідів - французів, швейцарців і австрійців. Італійці говіркі, веселі і дотепні, доброзичливі і гостинні. Крім того, вони безумовно талановиті. Перебуваючи в Італії, Ви будете стикатися з цим повсюдно: від найгарніших соборів Флоренції до розкішних магазинів Рима.Італійці відрізняються особливою товариськістю. Найнаочніше це проявляється в тому, як вони проводять свій час, особливо чоловіки. Їх улюблене місце - бари. Не можна не відзначити і забобонність італійців. Ще в Древньому Римі існував спеціальний збірник різних забобонів. Зараз італійці бояться пристріту, чорних кішок, диявола, чисел 13 і 17, особливо якщо число 17 випадає на п'ятницю. Вони кидають щіпку солі через ліве плече, якщо перекинуть сільничку, складають з пальців «роги», якщо дорогу перебігла чорна кішка, причому обов'язково з пальців правої руки - ні в якому разі лівої. Італійці вірять у гороскопи і ворожіння. Взагалі ворожки в країні користуються великою популярністю, деякі з них процвітають. Сім'я для італійців - єдиний інститут, який стоїть довіри і вартий поваги в наш час. В італійців приємно дивує незвичайно добре, ласкаве ставлення до дітей, особливо до маленьких. У дітях італійці люблять своє майбутнє, так само як в руїнах великої античної культури вони люблять своє минуле. У сьогоднішніх італійців з'єднується і те й інше.

Економічні передумови розвитку туризму

Італія - ​​економічно високорозвинену державу, де багато уваги приділяється розвитку невиробничої сфери послуг. Окремо в невиробничій сфері є туризм. Йому приділяється величезна увага в політиці країни. Італійці вже налагодили все необхідне для прийому, проживання, обслуговування і охорони туристів з інших країн. Але, вони не зупиняються на досягнутому і концентрують свою увагу саме на тих проблем, які є нагальними на даний момент.Зараз інтенсивно ведеться будівництво нових і реконструкція старих готелів. Багато з них вже застаріли і, зараз у них виробляється модернізація. Постійно ремонтуються і реставруються пам'ятники архітектури та мистецтва. Їм надають новий, блискучий вигляд, але так, як їх величезна кількість, у влади не завжди доходять руки до провінції, а там теж є свої пам'ятники, що потребують реконструкції та очистки.Не можна забувати і про екологічну програму в країні. Справа в тому, що гордість країни - альпійські озера з кожним роком стають все брудніше і брудніше, але так, як це центр масового перебування туристів, держава спільно з екологами приймає всі можливі заходи по порятунку флори і фауни цих озер. Так само ведуться очищення інших центр масового відпочинку - узбереж морів.Крім модернізації і поліпшення умов для туризму, італійська влада майже кожного міста прагнуть створити все необхідне для туризму кожен у себе. Вживаються заходи по боротьбі зі злочинністю у великих містах (самі італійці зацікавлені в цьому). Створюється потужна інформаційна мережа, як у містах, так і в країні в цілому: скрізь є написи англійською мовою, кожен поліцейський також володіє цим інтернаціональним мовою - загубитися в італійському місті так само складно, як у своєму рідному.Економічні передумови для розвитку туризму не найважливіші, але їх не можна не брати в розрахунок. Справа в тому, що як би не була країна багата історією, культурою і пам'ятками, багато чого залежить саме від рівня економічного розвитку країни і від умов, створюваних в цій країні для розвитку туризму. Виявляється підтримка туристичної галузі на державному рівні, так як туризм в Італії є однією з найважливіших сфер економіки країни.

Членство в міжнародних організаціях

Членство в міжнародних організаціях

-повноправний член "Великої сімки"

-член ООН

- ЄС(1957)

-зони Євро

- НАТО(1949)

- ОБСЄ і Шенгенської угоди

- СОТ

- МВФ

- МБРР

- РЄ(1949)

- ОЕСР(1960)

- ЗЄС(1954)