Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
189.95 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3

Тема: Засоби адміністрування і управління безпекою (4 год.)

Мета: Навчитися використовувати засоби адміністрування і управління безпекою із застосуванням Microsoft Management Console (MMC) у MS Windows XP. Навчитися визначати локальні політики безпеки..

Обладнання: комп’ютери Pentium, Celeron.

Програмне забезпечення: MS Windows XP.

Теоретичні відомості

1. Основні поняття

Адміністратор –  у Windows  XP Professional користувач, відповідальний за налагодження і управління контролерами домена і локальними комп'ютерами, ведення облікових записів користувачів і груп, надання паролів і дозволів, який також допомагає користувачам працювати в мережі. Адміністратори є членами однойменної групи і володіють повним доступом до домена або комп'ютера.

В Windows  XP Home Edition користувач, який має право вносити на комп'ютері зміни на рівні системи, встановлювати програмне забезпечення і має доступ до всіх файлів на комп'ютері. Користувач з обліковим записом адміністратора комп'ютера має повний доступ до інших облікових записів користувачів на комп'ютері.

Active Directory ‑  служба каталогів, яка зберігає відомості про об'єкти мережі і надає ці дані користувачам і адміністраторам. Active Directory дає можливість користувачам мережі здійснювати доступ до передбачених ресурсів в рамках одного процесу підключення. Крім того, ця служба забезпечує адміністраторів інтуїтивним ієрархічним представленням мережі і єдиним інструментом адміністрування всіх мережних об'єктів.

Консоль MMC – це основа для побудови засобів адміністрування, які називаються консолями. Консоль складається з інструментів, папок або інших контейнерів, веб-сторінок і інших компонентів управління. Ці об'єкти відображаються в лівій області консолі, званої деревом консолі. Консоль має одне або декілька вікон, що забезпечують представлення її дерева.

Головне вікно консолі MMC надає меню і кнопки для похідних консолей. Похідні елементи MMC і дерево консолі можна приховати в призначеному для користувача режимі.

Дерево консолі‑це ліва область консолі MMC, що відображає об'єкти консолі. За умовчанням ця область присутня у вікні консолі, але може бути і прихована. Об'єкти, що знаходяться в дереві консолі, і їх ієрархічна організація визначають можливості консолі.

Оснащення (оснастка)– це тип інструменту, який можна додати в консоль, похідну від MMC (Microsoft Management Console). Ізольоване оснащення може використовуватися незалежно від інших оснащень, тоді як оснащення розширення може бути використано тільки як доповнення іншого оснащення.

 

2. Політики облікових записів і локальні політики

2.1. Політики облікових записів

Усі політики безпеки є політиками безпеки для комп'ютера. Політики облікових записів визначаються на комп'ютерах і визначають взаємодію облікових записів з комп'ютером і доменом. Існує три політики облікових записів.

  1. Політика паролів -використовується для облікових записів доменів і локальних комп'ютерів. Визначає параметри паролів, такі як відповідність обов'язковим умовам і термін дії.

  2. Політика блокування облікового запису -використовується для облікових записів доменів і локальних комп'ютерів. Визначає умови і період часу блокування облікового запису.

  3. Політика Kerberos -використовується для облікових записів користувачів домена. Визначає параметри Kerberos, такі як термін життя квитка і відповідність обов'язковим умовам. Політики Kerberos не входять до складу політики локального комп'ютера.

Для облікових записів доменів допускається використання тільки однієї політики облікових записів. Політика облікових записів повинна бути визначена в політиці домена за умовчанням і реалізовуватися контролерами домена, що створюють цей домен. Контролер домена завжди отримує політику облікових записів від об’єкта групової політики Политика по умолчанию для домена, навіть якщо є інша політика облікових записів, застосована до організаційного підрозділу, який містить контролер домена. Приєднані до домена робочі станції і сервери (такі як комп'ютери-учасники) за умовчанням також отримують цю ж політику облікових записів для локальний облікових записів. Проте локальні політики облікових записів можуть відрізнятися від політики облікових записів домена, наприклад коли політика облікових записів визначається безпосередньо для локальних облікових записів.

У вікні Параметры безопасности доступні дві політики, що мають з політиками облікових записів схожу функціональність. Далі представлені ці політики.

  • Network Access: Allow anonymous SID/NAME translation.

  • Мережна безпека: Примусовий вихід з системи після закінчення допустимих годин роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]