Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravilni_bileti.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
818.66 Кб
Скачать

Білет№1

  1. Розкрийте зміст предмета психології та її завдання; розкажіть про структуру сучасної психології, покажіть її місце в системі наук і зв’язок з іншими науками.

Психологія – наука про закономірності формування, розвитку і прояву психіки як особливої форми життєдіяльності. ХVIII ст..Психо – від грец. – душа, логос від лат – наука.Об*кт – Л в психології..Предмет – психічні явища – психічні процеси, стани, особливості.Психічні процеси: пізнавальні процеси – пов’язані зі сприйняттям і переробкою інформації, дають відомості про навк. Світ і себе самого (мислення, мовлення, уява, увага, пам*ять); емоційні процеси - оцінюються, як позитивні чи негативні,впливають на діяльність(емоції, почуття, стани), вольові процеси – проявляються у ситуаціях з переборенням труднощів, керування своєю поведінкою і прийняттям рішення(воля – наскрізний психічний процес).Психічні стани: емоційні стани, що впдивають на діяльність Л…Показують часову динаміку психічних процесів,означають стан психіки в цілому. Мають динамічний х-ер,інтенсивність,тривалість,стійкість і спрямованість(втома, тривожність, моногонія, стресовий стан).Психічні особливості: істотні особливості особистості, що є стійкими і постійними; вплив на поведінку і діяльність; визначають неповторність Л (Т, Х, здібності, мотиви, потреби).Психологія пов*язана з психологічними, медичними (фізіологія, психіатрія), природничими, педагогічними, соціологічними науками.Завдання за Рубінштейном:-повинна зафіксувати настрій і переживання душі у чітких, певних визначеннях, що відкривають реальний буттєвий смисл психічних образів;-Відповісти на питання які псих особливості визначають рід людський;-Вивчити закони псих діяльності, розкрити суть псих явищ, що вивчаються;-Стати галуззю практичного життя Л;-Вивчити об*єкт науки на різних рівнях, оцінити його особливості на кожному з них, визначити дефекти розвитку і усунути їх причини.

  1. Дайте характеристику основних видів діяльності (гри, учіння, спілкування, праці), покажіть їх взаємозв’язок і розвиток у людини.

Діял-ть - свідома акт-ть Л-ни спрям-на на досягн-ня мети. Це специфічний вид акт-ті Л-ни, спрям-й на пізнання і творче перетворення оточуючого світу, включаючи себе та умови існування. Умовою становлення д-ті є активність. Д-ть визначає свідомість.

ВИДИ ДІЯЛ-ТІ: 1) спілк-ня (безпосереднє, опосередк-не); 2) гра (Д, що має хар-р розваги, непродукт-на. Ігри рольові, предм-ні, індивід-ні, групові, сюжетні, за правилами); 3) учіння (цілеспрям-й процес отрим-ня нових знань. Види: організоване- у навч.закладах, неорганізоване - в інших видах Д, самоосвіта); 4) праця (процес ств-ня і вдоскон-ня знарядь праці, що є фактором підвищ-ня продуктивності праці, розвитку науки

3 Зона найближчого розвитку—розбіжність у рівні складності завдань, які розв'язуються дитиною самостійно (актуальний ршень розвитку) і під керівництвом дорослого. Реальні відношення розумового розвитку до можливостей навчання можна виявити за допомогою визначення активного рівня розвитку дитини і її 3. н. p.; навчання, створюючи 3. н. p., "веде" за собою розвиток: лише те навчання є дійовим, яке випереджає розвиток. Положення про 3. н. р. лягло в основу розроблюваної у вітчизняній віковій і педагогічній психології концепції про співвідношення навчання І розумового розвитку дитини.Сензитивні періоди-це періоди часу, найбільш сприятливі для розвитку відповідних навичок. Себто, на основі фізіології (особливу роль грає розвиток мозку) дитина починає вчитися чомусь новому, змінюються улюблені заняття,починають розвиватися нові навички та вміння.Звичайно, у кожної дитини строки сензитивних періодів індивідуальні.Основні сенситивні періоди:1.від народження до6років-Розвиток мовлення2. Від народження до трьох років-Сенсорний розвиток.3.від двох до чотирьох років-Розвиток відчуття порядку.4.від трьох з половиною до шести років-Письмо та читання.5.від п'яти й старше-Розвиток соціальних навичок.Гра як провідна діяльність у дошкільнят.У дошкільному віці провідною діяльністю виступає рольова гра, характерне для 3х років прагнення дитини бути самостійною може бути вирішене лише у формі гри. В процесі гри дитина пізнає різні види діяльності дорослих, а також особливості взаємин між ними. Від 3-х до 4х років дитина оперує реальними предметами і віддає їм перевагу. У цей період у неї розвивається здатність до сюжетно рольових ігор. Наприкінці дошкільного віку. У неї розвивається здатність до ігор з правилами. Ігрова діяльність є провідною, тому що створює сприятливі умови для розвитку пізнавальних інтересів, позитивних психічних якостей. Це дозволяє підготувати дитину для засвоєння більш складних символів – систем соціальних знаків.Продуктивні види діяльності дитини.Малювання, ліплення, конструювання – на різних етапах дошкільного віту тісно пов’язані з ігровою діяльністю. Інтерес до малювання, ліпленню та конструюванню виникає саме як гра, направлена на процес створення малюнка, фігури, конструкції у поєднанні з ігровим задумом. І тільки в середньому та старшому дошкільному віці інтерес переноситься на результат діяльності (наприклад, малюнок), і вона звільняється від впливу гри. Всередині ігрової діяльності починає формуватися і навчальна діяльність, котра пізніше стає провідною діяльністю.

4.

Аналіз групових психологічних відмінностей у диференціальній психології. Які групові відмінності аналізуються традиційно?

Психологія групових відмінностей передбачає визначення типових характеристик,що є притаманним для всіх представників даної групи,яка виділена за певними ознаками,і що відрізняє її від споріднених груп,які, в свою чергу,теж характеризується власними ознаками. Для психологів ця інформація може нести першочергове значення,бо частину особистісних особливостей людини можливо вивести,тільки орієнтуючись на віднесення людини до певної типової групи, навіть до зустрічі з самою людиною.

Такими основами виділення груп є:

-вікові особливості

-статево-рольові відмінності

-культурно зумовлені розрізнення

Ця тема торкається багатьох психологічних питань та проблем,тому вони розгалужуються в окремі галузі психології:вікова психологія,психологія статі,етнопсихологія і тд.В американській психології поч.. 20 ст.А.Анастазі виділила ще й розділ»соц.-класові розрізнення»,до якого входять питання психол. Відмінностей представників різних шарів цивілізованого суспільства,прошарків, що відрізняються за економічним статусом,інтелектуальним розвитком,за умовами проживання (сільське населення та мешканці міст)та ін..Відповідно до цього останніми роками зявляються таку галузі психології як:економічна,екологічна,провінціальна психології.Тому в цій темі ми зосереджуємося в першу чергу на загальновизнаних темах диференційної психології і, не перебираючи на себе повноваження інших галузевих психологій,маємо на меті первинне ознайомлення та завдання орієнтувальної основи для сприймання та розуміння індивідуальних особливостей,які зумовлені приналежністю людини до різнопланових соціальних груп.

.Виділення групових відмінностей та їх значення для диференціальної психології. Охарактеризуйте вік, стать, соціально-економічний рівень, етнічну, релігійну приналежність людини як основи типологічних розрізнень.

Психологія групових відмінностей передбачає визначення типових характеристик,що є притаманним для всіх представників даної групи,яка виділена за певними ознаками,і що відрізняє її від споріднених груп,які, в свою чергу,теж характеризується власними ознаками. Для психологів ця інформація може нести першочергове значення,бо частину особистісних особливостей людини можливо вивести,тільки орієнтуючись на віднесення людини до певної типової групи, навіть до зустрічі з самою людиною.

Такими основами виділення груп є:

-вікові особливості

-статево-рольові відмінності

-культурно зумовлені розрізнення

В американській психології поч.. 20 ст.А.Анастазі виділила ще й розділ»соц.-класові розрізнення»,до якого входять питання психол. Відмінностей представників різних шарів цивілізованого суспільства,прошарків, що відрізняються за економічним статусом,інтелектуальним розвитком,за умовами проживання (сільське населення та мешканці міст)та ін..Відповідно до цього останніми роками зявляються таку галузі психології як:економічна,екологічна,провінціальна психології.Тому в цій темі ми зосереджуємося в першу чергу на загальновизнаних темах диференційної психології і, не перебираючи на себе повноваження інших галузевих психологій,маємо на меті первинне ознайомлення та завдання орієнтувальної основи для сприймання та розуміння індивідуальних особливостей,які зумовлені приналежністю людини до різнопланових соціальних груп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]