Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Цив пр ч.1 Шаповалова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

4. Акти цивільного стану

Акти цивільного стану – це юридична сукупність обставин, що тягнуть виникнення, припинення, зміну тощо цивільних прав та обов’язків, це події та дії, що нерозривно пов’язані з фізичною особою, деякі з них підлягають державній реєстрації.

Цивільний стан особице правове положення конкретного громадянина як носія різноманітних прав та обов'язків, у тому числі майнових та особистих немайнових, яке визначається фактами та обставинами як природного, так і соціально-громадського характеру. Акти цивільного стану індивідуалізують особу, указують на її ім'я, вік, сімейний та громадянський стан. Актами цивільного стану закон визнає події та дії, це народження фізичної особи, установлення її походження, набуття громадянства, вихід із громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, зміна імені, інвалідність, смерть тощо.

Органами реєстрації актів цивільного стану реєструється:

народження фізичної особи та її походження, смерть,

громадянство,

шлюб, розірвання шлюбу,

зміна імені (ст. 49 ЦК).

Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до розділу V КпШС УРСР 1969 р. до прийняття спеціального закону, а також відповідно до Закону «Про органи реєстрації актів цивільного стану» від 24.12.1993 р., «Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні» від 18.12. 2003 р. № 140/5.

Тема 7. Особисті немайнові права

План

1. Поняття особистого немайнового права

2. Види особистих немайнових прав

3. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи

4. Особливості особистих немайнових прав, що забезпечують соціальне буття фізичної особи

5. Охорона та захист особистих немайнових прав

1. Поняття особистого немайнового права

Особисті немайнові права – це блага, можливості, які довічно належать кожній фізичній особі за законом, невіддільні від її особистості, не мають економічного змісту, не можуть відчужуватися, та ці можливості особа здійснює в сфері особистого життя на свій розсуд, без втручання інших осіб. Людина наділяється цими правами тільки на підставі факту народження, вони не пов’язані з настанням інших юридичних фактів.

Особисті немайнові блага є, переважно, природними благами (цінностями) й існують незалежно від того, врегульовані вони правом чи ні. Особисті немайнові блага стають об’єктом цивільних прав, оскільки підлягають відповідному правовому регулюванню, що робить дані блага ще й юридичне значимими та забезпечують природне існування та соціальне буття людини. Особисті немайнові права виникають у сфері їх реалізації, тому регулюються правом не самі особисті немайнові блага, а відносини, що складаються у зв’язку з їх використанням та захистом, у випадках, передбачених законом.

Ознаки даних прав:

  • вони є не майновими, не мають грошової оцінки;

  • вони є особистісними, невіддільні від їх носія, індивідуалізують людину;

  • вони належать кожній особі, яка їх здійснює, як правило, самостійно, (права недієздатних здійснюють їх представники);

  • вони належать особі довічно;

  • вони належать особі за законом;

  • вони мають абсолютний характер, людині протистоїть необмежене коло зобов'язаних осіб, які повинні утримуватися від порушення цих прав.

Змістом особистих немайнових прав визнається можливість фізичної особи вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері свого приватного життя. Особа є носієм свободи як до своїх дій, так і свободи від стороннього втручання. Можливість особи-носія вимагати захисту цих прав існує, якщо характер порушення є таким, що: 1) стосовно цього блага можуть виникати цивільні відносини; 2) можливе використання спеціальних або загальних засобів цивільно-правового захисту.