Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по омеа 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
622.59 Кб
Скачать

[До змісту] [Попереднє] [Наступне] рекомендації щодо змісту курсової роботи

Під час написання курсової роботи студент повинен самостійно письмово викласти матеріал за темою роботи, показати при цьому знання, здобуті в навчальному процесі, вміння використовувати мето­ди економічного аналізу для виявлення невикористаних резервів. Ро­бота складається з титульної сторінки, плану, змісту, короткого всту­пу, основного змісту, висновків і пропозицій, списку літературних джерел, додатків. Обсяг курсової роботи повинен налічувати до 50 сто­рінок рукописного або 45 сторінок друкованого тексту (без додатків).

У вступі обґрунтовується актуальність і новизна обраної теми дослідження, формулюються мета та завдання, за допомогою яких вона має бути досягнута, визначаються об’єкт і предмет дослідження, розкриваються теоретично-методологічні основи проблеми, що вив­чається. Вступ має налічувати 3–4 сторінки рукописного тексту.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими підходами до вирішення проблеми необхідно обґрунтувати актуальність і доцільність роботи.

Мета й завдання роботи. Формулюють мету роботи та завдання, що необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «дослідження…», «вивчення…», оскільки ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не саму мету. Доцільно розпочинати визначення мети як «теоретичне обґрунтування … та надання пропозицій і рекомендацій з удосконалення…». Реалізація завдань сприяє досягненню мети дослідження.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що обрано для дослід­ження.

Предмет дослідження міститься в межах об’єкта.

Об’єкт і предмет дослідження співвідносяться між собою як загаль­не й часткове. В об’єкті виділяється та його частина, що є предметом дослідження та визначає тему дипломної роботи.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети, коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось за допомогою того чи іншого методу. Це надає змогу пересвідчитись у логічності та прий­нятності вибору методів дослідження.

Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти України, фінансова та статистична звітність суб’єкта господарювання за три роки з теми дослідження.

Методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері економічного аналізу, довідково-інфор­маційні видання, матеріали науково-практичних конференцій.

Суб’єкт дослідження – підприємство, організація, установа, на ма­теріалах якого виконуватиметься дослідження.

Перше питання висвітлює теоретичні аспекти обраної для дослі­дження теми. Дана частина курсової роботи виконується студентом на основі аналізу різних підходів щодо даної проблеми, яка висвітлена в літературних джерелах вітчизняних і зарубіжних авторів, матеріалів періодичних видань та законодавчих нормативно-правових актів. Під час опрацювання літературних джерел студент повинен обов’язково висловити власний погляд на дану проблему. Обсяг першого питання – 5–6 сторінок.

У другому питанні на основі вивчення теоретичного матеріалу та узагальнення результатів аналізу діяльності суб’єкта дослідження необхідно дати загальну характеристику підприємства, вказавши га­лузь діяльності, форму власності, історію його розвитку, стан аналі­тичної роботи. Наводиться аналіз основних показників фінансово-гос­подарської діяльності за 3–5 років, аналізується виробнича, фінан­сова та загальноекономічна інформація, на підставі якої визначається рівень ефективності діяльності підприємства; подається характерис­тика майна підприємства та джерел його формування; розраховуються показники, що характеризують фінансову стійкість і ліквідність, ділову активність та рентабельність діяльності, виявляються тенденції їх розвитку; надається комплексна оцінка фінансового стану.

Обсяг відповіді – до 7–10 сторінок.

Третє, четверте, п’яте та шосте питання присвячуються висвіт­ленню основної теми курсової роботи. Дана частина роботи викону­ється на матеріалах конкретного підприємства, організації, установи. Студентом визначається організація аналітичної роботи на підпри­ємстві, розглядається методика аналізу динаміки, виконання встанов­лених завдань за показниками фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання, розрахунок та оцінка впливу системи факторів на їх зміну. Доцільним є використання порівняльного та прогнозного аналізу, позитивного зарубіжного й вітчизняного досвіду за темою дослідження. Щодо проблем організації та методики аналізу об’єкта дослідження, необхідно детально проаналізувати дані за обраною темою. Зміст аналізу об’єкта дослідження залежить від теми, затвердженого плану та методики, обраної для дослідження. Важливи­ми елементами цих питань є: аналіз стану та динаміки об’єкта дослі­дження, розрахунок впливу на зміну показників окремих факторів, виявлення резервів, обґрунтування варіантів управлінських рішень, прогнозування наступних змін у майбутньому. Із цією метою необ­хідно, за допомогою відповідних методів, обробити інформацію базо­вого підприємства, згрупувати її за суттєвими ознаками, виявити певні напрями зміни та можливого розвитку економічного явища. Аналіз показників за темою дослідження повинен розглядатися у взаємозв’яз­ку з іншими показниками, що характеризують фінансово-господар­ську діяльність підприємства. Необхідно зіставити фактичні показни­ки досліджуваного явища базового підприємства з аналогічними по­казниками інших підприємств даної галузі, а також із середньога­лузевими показниками. Бажано здійснити порівняння з показниками кращих вітчизняних і зарубіжних досягнень із проблеми аналізу об’єкта дослідження. Слід широко використовувати вихідну інформа­цію зі спеціальних періодичних видань, статистичних довід­ників. Доцільно використовувати порівняння фактичних показників роботи підприємства з теоретично можливими даними. При цьому необхідно пам’ятати, що проведення економічного аналізу повинно здійсню­ватись на підставі аналітичних таблиць, які слід застосовувати для наочного використання методики аналітичних розрахунків, отриманих результатів аналізу, групування показників і виявлених резервів. Обов’язковим у процесі виконання роботи є проведення наукових досліджень і використання економіко-математичних методів та ЕОМ. Результати рішення аналітичних задач на ЕОМ необхідно навести в додатках та описати в тексті роботи. Особливу увагу під час написання роботи слід приділити застосуванню в аналізі графічних методів, що у поєднанні з комп’ютерною обробкою забезпечать більшу наочність результатів аналізу.

Обсяг – до 10–15 сторінок (з кожного питання).

У сьомому питанні студентом вносяться пропозиції стосовно удосконалення організації та методики економічного аналізу, діючої фінансової звітності, розробляються та економічно обґрунтовуються внесені пропозиції щодо зміцнення фінансового стану, поліпшення показників фінансово-господарської діяльності підприємства. Під час написання цього питання студент повинен опиратися на результати проведеного власноруч аналізу. Реальне практичне значення пропо­зицій і рекомендацій доцільно підтвердити розрахунками та визна­ченням розміру очікуваного економічного ефекту, який буде отрима­ний у результаті впровадження запропонованих методик у практику підприємства.

Обсяг – 8–10 сторінок.

Висновки та пропозиції – це стислі висновки за змістом кожного пункту плану курсової роботи та рекомендації щодо поліпшення діючої практики з питань дослідження. Вони є заключним етапом написання курсової роботи. Висновки повинні узгоджуватись із поставленими у вступі завданнями дослідження та розкривати основні напрями підвищення ефективності діяльності підприємства.

Обсяг – 5–7 сторінок.

Зміст питань курсової роботи необхідно висвітлювати лаконічно, без повторів і відступів від основної теми. Не слід використовувати в тексті роботи громіздкі таблиці та неузагальнені статистичні дані (такі матеріали доречно використовувати як додатки). Обов’язковою вимо­гою до оформлення курсової роботи є наведення переліку викорис­таних літературних джерел, а також додатків, на які були зроблені посилання в тексті роботи.

Список використаних джерел. Після тексту курсової роботи приводиться список використаних джерел. Із нової сторінки пишеться заголовок «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ».

Рекомендується застосовувати алфавітну побудову списку літера­тури, де бібліографічні записи групують в алфавітні ряди, тобто розмі­щують в алфавітному порядку прізвища перших авторів або заголов­ки. Опис книг (навчальних, довідкових, методичних та ін.) обов’яз­ково повинен містити в собі: прізвище та ініціали авторів, назву кни­ги, свідчення про повторність видання, місце видання, видавництво та рік видання, кількість сторінок. Використовуючи статті з газет і журналів, необхідно наводити: прізвище та ініціали автора, заголовок, основну назву, відомості про видання. Всі джерела нумеруються арабськими цифрами.

Бібліографічний опис оформлюється згідно з ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та пра­вила складання» (табл. 1).

Таблиця 1

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку використаних джерел, який наводиться у курсовій роботі

Характеристика джерела

Приклад оформлення

Книги:

Один автор

Мних Є. В. Економічний аналіз : підручник / Мних Є. В. – К. : Знання, 2011. – 681 с.

Два автори

Подольська В. О. Фiнансовий аналiз : навч. посіб. / В. О. Подольська, О. В. Ярiш. – К. : Центр навч. лiт-ри, 2007. – 488 с.

Три автори

Головко В. І. Фiнансово-економiчна дiяльнiсть пiдприємства: контроль, аналiз та безпека : навч. посiб. / Головко В. I., Мiнченко А. В., Шарман­ська В. М. – К., 2006. – 251 с.

Чотири автори

Фiнансовий аналiз : навч. посiб. / М. Д. Бiлик ; О. В. Павловська ; Н. М. Притуляк ; Н. Ю. Невмер­жицька. – К. : КНЭУ, 2007. – 592 с.

П’ять авторів і більше

Облік і аудит у банках : навч. посіб. / О. Г. Коренєва, Н. Г. Слав’янська, Н. Г. Євченко та ін. – Суми : Університетська книга, 2007. – 493 с.

Без автора

Настільна книга працівника торговельного підпри­ємства : збірник систематизованого законодавства / [уклад. О. Вiтковська]. – Х. : Фактор, 2006. – 448 с.

Багатотомний документ

Верига Ю. А. Еккаунтинг ефективності вкладення капіталу в торговельну сферу / Верига Ю. А., Деньга С. М. – Полтава : РВВ ПУСКУ. – Ч. 1 : Тео­ретичні аспекти системи еккаунтингу, 2002. – 352 с.

Матеріали конференцій

Соціально-економічні, політичні та культурні оцінки і прогнози на рубежі двох тисячоліть: матеріали ІІІ Міжнародної науково-теоретичної конференція студентів, аспірантів та молодих вчених (Тернопіль, 15 квітня 2005 р.) / М-во освіти і науки України, Інститут економіки підприємництва, Вища школа маркетингового управління та іноземних мов. – Тер­нопіль : Інститут економіки і підприємництва, 2005. – 288 c.

Словники

Сучасний тлумачний словник української мови: 65 000 слiв / [ред.-упоряд. В. В. Дубiчинський]. – К. : ВД «ШКОЛА», 2009. – 1008 с.

Законодавчі та нормативні документи

Положення (стандарт) бухгалтерського облiку 32 «Iнвестицiйна нерухомiсть» / Україна. М-во фiнансiв // Все про бухгалтерський облiк. – 10/1/2008. – № 2. – С. 7–10.

Дисертації

Зюкова М. М. Удосконалення обліку та аналізу основних засобів (на матеріалах хлібопекарських підприємств Полтавської обл.) : дис. к.е.н. : 08.06.04 / Марія Михайлівна Зюкова. – Полтава, 2004. – 222 с.

Автореферати дисертацій

Хоменко Н. В. Методика фiнансового та управлiн­ського облiку товарних запасiв у госпрозрахункових вiдособлених пiдроздiлах споживчої кооперацiї: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня к.е.н. : спец. 08.06.04 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит» / Н. В. Хоменко. – Львiв, 2006. – 20 с.

Частина книги, періодичного, продовжуваного видання

  1. Лагун М. І. Інформаційне забезпечення аналізу фінансового стану підприємств при визначенні його потенціалу / Лагун М. І. // Формування ринкових відносин в Україні. – 2007. – № 9. – С. 64–68.

2. Мних Є. Застосування рангових експертних оцiнок при аналiзi фiнансового стану пiдприємства / Мних Є. // Вiсник Київського нацiонального торговельно-економiчного унiверситету. – 2005. – № 3. – С. 37–41.

3. Подольська В. О. Комплексна оцінка фінансової стійкості підприємства / В. О. Подольська, О. О. Ор­жинська // Науковий вісник Полтавського університе­ту споживчої кооперації України. – 2009. – № 4. – С. 136–143. – (Серія «Економічні науки»).

Електронні ресурси

Історія і перспективи розвитку економічного аналізу [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http:/books.br.com.ua/2085.

Особливістю опису офіційних документів є те, що у відомостях, які відносяться до назви, приводяться дані про статус, прийняття, організацію, від імені якої вони вийшли у світ.

Опис книг повинен містити: прізвище та ініціали автора, назву книги, відомості про повторність видання, місце видання, видав­ництво та рік видання, кількість сторінок. Прізвище автора вказується в називному відмінку.

Складаючи опис статей із газет і журналів, наводять такі основні елементи: заголовок, основна назва, відомості про видання. У відомостях про видання, якщо мова йде:

  • про журнал, то вказують його назву, рік видання, номер, сторінки, на яких вміщена стаття;

  • про газету, то вказують назву, рік видання, дату (а якщо обсяг газети більше восьми сторінок, то вказують і сторінки, на яких розміщена стаття).