Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи з біології.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
29.54 Кб
Скачать

Лабораторна робота №4 Мікроскопічна та ультрамікроскопічна будова ядра

Мета: ознайомитися з особливостями мікроскопічної та ультрамікроскопічної будови ядра клітин еукаріотичних організмів.

Обладнання й матеріали: мікроскоп, мікропрепарати рослинних і тваринних клітин з добре видимими ядрами, електронно-мікроскопічні фотографії ядер клітин.

Хід роботи

  1. Розгляньте мікропрепарати клітин тварин і рослин. Знайдіть на них ядра клітин.

  2. Замалюйте клітини тварин і рослин, позначте на малюнках клітинні ядра.

  3. Розгляньте мікрофотографії ядер. Замалюйте ультрамікроскопічну структуру ядра. Позначте на малюнку каріоплазму, ядерний матрикс, хроматин, ядерце.

  4. Зробіть висновок, де поясніть як особливості будови ядра допомагають йому ефективно виконувати свої функції.

Лабораторна робота №5 Будова хромосом. Мітотичний поділ клітин

Мета: навчитись розпізнавати фази мітотичного поділу в рослинних клітинах, розрізняти структурні компоненти хромосом.

Обладнання й матеріали: мікроскоп, мікропрепарат корінця цибулі, модель будови хромосом, мікропрепарати хромосом дрозофіли, мотилі, препарувальний набір, предметні і накривні скельця, мікрофотографії хромосом.

Хід роботи

  1. Підготуйте мікроскоп до роботи.

  2. Розгляньте модель будови хромосоми. Знайдіть основні її частини.

  3. Розгляньте мікропрепарат набору хромосом дрозофіли. Визначіть кількість, форму і розміри хромосом.

  4. Виготовіть препарат клітин слинних залоз мотиля (личинки комара). Для цього личинку помістіть на предметне скло і, притримуючи одним пінцетом, другим відділіть два перші сегменти головного кінця. При цьому парні слинні залози у вигляді дрібних прозорих білуватих тілець виходять із тіла личинки разом з гемолімфою. Розгляньте слинну залозу під мікроскопом, звертаючи увагу на хромосоми.

  5. Розгляньте мікрофотографії хромосомних наборів різних організмів, звертаючи увагу на кількість, форму і розміри хромосом у різних видів. З’ясуйте, яке значення має різноманітність хромосомних наборів у природі.

  6. Замалюйте схему будови хромосоми. Зробіть позначення.

  7. Розгляньте мікропрепарат корінця цибулі при великому збільшенні мікроскопа, знайдіть у зоні поділу клітини, що знаходяться на різних стадіях мітозу. За якими ознаками їх можна відрізнити?

  8. Замалюйте схеми клітин на різних стадіях мітозу, зробіть позначення.

  9. Зробіть висновок про біологічне значення мітозу, особливості хромосомних наборів різних видів.

Лабораторна робота №6 Будова тканин тваринного і рослинного організмів

Мета: ознайомитися з тканинами тварин і порівняти їх між собою; ознайомитися з тканинами рослин і порівняти їх між собою.

Обладнання й матеріали: мікроскоп, набір постійних мікропрепаратів епітеліальної, сполучної, м’язової і нервової; покривної, провідної, меристематичної, основної тканин.

Хід роботи

  1. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа препарат циліндричного епітелію нирки. Знайдіть зрізані поперек ниркові канальні. Розгляньте за великого збільшення мікроскопа стінку одного канальця й замалюйте побачену епітеліальну тканину.

  2. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа препарат сполучної тканини. Замалюйте побачену тканину. Позначте на малюнку клітини тканини й міжклітинну речовину.

  3. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа препарат посмугованих м’язів язика. Зверніть увагу на різну орієнтацію м’язових волокон. Розгляньте за великого збільшення мікроскопа зрізане уздовж м’язове волокно й замалюйте його.

  4. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа препарат спинного мозку. Знайдіть сіру речовину й розгляньте її за великого збільшення мікроскопа. Знайдіть у сірій речовині нервові клітини й замалюйте їх.

  5. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа препарат корінця цибулі. Знайдіть зону поділу клітин. Розгляньте цю зону за малого збільшення мікроскопа й замалюйте побачену меристематичну тканину.

  6. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа препарат стебла липи. Замалюйте побачені провідні тканини. Позначте на малюнку ксилему і флоему.

  7. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа препарат епідерми листка соняшника. Зверніть увагу на продихи. Розгляньте за великого збільшення мікроскопа продих і клітини, які його оточують, і замалюйте їх. Зверніть увагу на звивисті стінки клітин.

  8. Розгляньте за малого збільшення мікроскопа зріз листка. Знайдіть основну тканину й розгляньте її за великого збільшення мікроскопа. Замалюйте її.

  9. Зробіть висновок, у якому вкажіть характерні риси різних типів тканин тварин та рослин.