Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр мова екзамен.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
456.7 Кб
Скачать

1. Посадова особа або структурний підрозділ, з якими погоджено проект

2...

Проект наказу погоджується із заступником керівника, курато-ром з порушених у наказі питань, керівниками підрозділів, юрис-том організації. Оперограму підготовки наказу подано на рис.З. Формуляр-зразок наказу наведено нижче.

Наказ набуває чинності з моменту його підписання, якщо ін-ший термін не зазначено в тексті.

Право підписання наказу визначається законодавством: зазви-чай, це право мають керівники, а також деякі посадові особи відпо-відно до їхніх повноважень і компетенції.

Накази видають на підставі й з метою виконання чинних зако-нів, указів, постанов і рішень уряду, наказів та інструкцій вищих органів. Керівник може видавати накази з усіх питань, що належать до його компетенції.

Здебільшого наказ діє, доки його не буде скасовано або доки не мине термін його дії, визначений у самому тексті. Скасовувати на-кази може тільки уповноважена особа чи інстанція.

Накази бувають: нормативними та індивідуальними. Наприклад, наказ керівника про затвердження правил внутрішнього трудового ро-зпорядку належить до нормативних. Він є загальним (безособовим), оскільки стосується не конкретних осіб, а всього колективу. Наказ про преміювання конкретних працівників має індивідуальний характер.

Незважаючи на багато спільних рис між розпорядженням та наказом, вони мають суттєву різницю, а саме:

1) Накази пишуть, як правило із загальних, всеохоплюючих пи-тань, а розпорядження - з часткових;

2) Ключовими словами, що використовуються при складанні наказу, є «наказую», а розпорядження - «пропоную», «зо-бов'язую», «доручаю», «вимагаю», «дозволити»тощо.

3) Накази видають лише перші керівники підприємства, а розпо-рядження можуть видавати керівники його структурних підрозділів.

Збирання інформації

Узгодження Передрукування

Візування

Реєствація

Розмноження

Розсилка

Зберігання

Н АК A 3

За директивними вказівками 3 ініціативи керівника організації або за поданням структурного підрозділу

Рис.3. Оперограма підготовки та видання наказу [39, с.61]

Формуляр-зразок наказу

Герб України Міністерство

Відомство Підприємство

Н A К A 3

дата № місце складання

заголовок

Констатаційна частина (обгрунтування необхідності ви-дання наказу, посилання на ситуацію, яка примусила видати наказ, № та назва розпорядження вищестоящої організації, Закон, прийнятий Верховною Радою, Постанова Кабінету міністрів, наказ міністра тощо).

Н A К A 3 У Ю : Розпорядча частина (кому, що і в який термін слід робити) (кому, що і в який термін слід робити)

Контроль за виконанням наказу покладено на

Керівник підприємства підпис Розшифровка підпису

Проект наказу внесено: Проект наказу погоджено:

Рішення (ухвала) - правовий акт, що приймається місцевими радами, держадміністраціями (виконавчими комітетами). Рішенням оформляють також результати діяльності інших колегіальних орга-нів-колегій міністерств та відомств, наукових рад, судів тощо.

В рішенні зазначаються територія, коло осіб, на яких вона по-ширюється, конкретні посадові особи, установи, які зобов'язані ко-нтролювати виконання документа. 3 рішенням ознайомлюють на-селення через засоби масової інформації.

Коло питань, з яких приймаються рішення місцевими радами, досить широке, оскільки останні здійснюють державне керівництво усіма галузями господарського і соціально-культурного життя. Рі-шення й розпорядження виконкомів, прийняті в межах наданих їм прав, є обов'язковими для виконання всіма підприємствами, уста-новами і організаціями, розташованими на території, що підпоряд-кована раді, а також службовими особами і громадянами.

За своїми юридичними властивостями рішення виконкомів мо-жуть бути нормативними або індивідуальними. Нормативними мо-жна назвати рішення про режим роботи підприємств торгівлі та по-бутового обслуговування населення, індивідуальними - рішення про прийняття до експлуатації того або іншого домобудування, встановлення опікунства тощо.

Рішення місцевих рад, а також їх виконкомів укладаються за єдиною формою. Відмінність між ними полягає лише в тому, що рішення Рад не нумеруються, а рішення виконкомів мають поряд-кову нумерацію.

Розпорядчі документи, що розглядаються, містять такі основні реквізити: зображення герба України; назву місцевої Ради народних депутатів або її виконавчого органу; зазначення місця видання; на-зву виду документа; дату або дату і номер; заголовок; текст рішен-ня; підписи голови і секретаря держадміністрації; печатку.

Звичайно рішення складаються із вступної частини, в якій кон-статується стан питання, що розглядається, і постановляючої, що містить перелік заходів із зазначення термінів виконання й перелік службових осіб, які відповідають за своєчасне втілення їх у життя, а також тих, кому доручено контроль за виконанням рішення.

ЛУЦЬКА МІСЬКА РАДА Виконавчий комітет

РІШЕННЯ

07.05.2001.

м. Луцьк

23

Про затвердження списків підприємств, організацій і установ району для надання житлової площі громадянам, що перебувають у квартирній черзі

Розглянувши списки для надання житлової площі працівни-кам підприємств, організацій і установ м. Луцька і пропозиції жи-тлової комісії, керуючись Положенням про порядок надання жит-лової площі в Україні, виконком ВИРІШИВ:

Гр. Петренко М.І., інженеру-конструктору другої категорії, що працює у тресті «Луцькміськбуд» №6 з 1999 року, мешкає за адресою Волинська вул., 3, кв. 2.

іаимає дві кімнати, площею 26,1 м у трикімнатніи квартирі, де на площі 26,1 м проживає шість осіб, для сім'ї у складі: