Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

11

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОЗДОРОВЧІЙ ФІЗИЧНІЙ КУЛЬТУРІ

Лекція 1 Введення в сучасні технології оздоровчої фізичної культури

План:

  1. СТв ОФК як навчальна дисципліна

  2. Характеристика стану здоров’я населення України

  3. Здоров’я людини та його взаємозв’язок зі способом життя.

  4. Класифікація сучасних оздоровчих технологій

Література:

  1. Овчинніков Н.А., Нестерова Т.В. Характеристика сучасних засобів занять оздоровчої спрямованості. – К.: Олімпійська література. – 1998. – 24 с.

  2. Паффенбаргер Р., И-Мин Ли. Влияние двигательной активности на состояние здоровья и продолжительности жизни //Наука в олимпийском спорте.-Спец. Випуск 2000.-С.7-24.

  3. Апанасенко Г. «Спорт для всех» и новая феноменологія здоров’я //Наука в олимпийском спорте.-Спец. Випуск 2000.-С.36-40.

  4. Каган В.Е. Внутренняя картина здоровья – термин или концепция //Вопросы психологии.-1993.-№1.-С.86-88.

  5. Физическая культура и здоровье: Учебник /Под ред.В.В.Пономаревой .-М.:ГОУ ВУНМЦ, 2001.-352с.

  6. Основы валеологии: в 3-х книгах / Под общ. ред. Академика В.П.Петленко.-К.: Олимпийская литература, 1998, 1999, 1999.-434с, 351с, 447с.

ЛЬВІВ - 2006

1. СТв офк як навчальна дисципліна

Навчальна дисципліна „Сучасні технології в оздоровчій фізичній культурі” включена до навчального плану підготовки фахівців за спеціальністю „Фізичне виховання”. Дисципліна має за мету підвищити фаховість майбутнього спеціаліста в області оздоровлення та відновлення людини за допомогою як сучасних засобів фізичного виховання, так і нетрадиційних систем оздоровлення.

Для кращого розуміння суті дисципліни розглянемо її ключові слова:

Технологія ( грецькою technology; "techne" - мистецтво, ремесло; "logos" - поняття, навчання):

- сукупність знань про способи і засоби проведення виробничих (педагогічних) тобто фізкультурно-оздоровчих процесів;

Термін ОФК зявився у нас тоді, коли Україна розробла свою класифікацію професій (стандартів) згідно світових вимог.

Отже, ОФК – це частина фізичної культури, яка застосовує спеціально спрямовані фізичні вправи як засоби оздоровлення, зміцнення здоровя, підвищення працездатності, а також лікування і профілактики захворювань.

Термін оздоровча фізична культура в міжнародній практиці – відсутній. Розповсюдженим є терміни: fisical fitness або fisical recreatіon.

СТвОФК як навчальна дисципліна взаємопов’язана і доповнює такі дисципліни як ОіМСОР, Гігієна ФВ, спеціалізаціями „РОД” та „Валеологія” та ін.

Дисципліна передбачає вивчення 8 лекційних та 10 семінарських занять.

1. Характеристика стану здоров’я населення України

Українське суспільство переживає нині складний і відповідальний період. Як свідчать реалії, проблеми розбудови держави, її соціально-економічного, морального, культурного розвитку зумовлені неготовністю значної частини людей до діяльності в нових умовах, недостатнім рівнем їх освіченості та вихованості.

Можливості та ступінь реалізації головних і вкрай необхідних для розвитку нашої держави соціальних функцій обумовлена різноманітними факторами. Та головним з них був і залишається стан здоров'я.

Визнати стан здоров’я навіть як задовільний в Україні, поки що, на жаль, не можна. Свідченням цього є статистика. Дозвольте назвати деякі цифри, які ще більше повинні активізувати наше з Вами актуальне ставлення до свого здоров’я.

У 1991 році смертність в Україні вперше за повоєнні роки перевищила народжуваність. Разом з тим, різко зросла чисельність народження дітей з тяжкими фізичними та розумовими вадами. Три мільйони українських дітей нагально потребують санітарно-курортного лікування, а ще 12 мільйонів – систематичного оздоровлення.

У 1996 році більше 1000 підліткам вперше було поставлено діагноз – активна форма туберкульозу, в результаті чого кількість хворих на цю страшну недугу становить нині кілька тисяч, а ще у понад 1100 підлітків вперше виявлено злоякісні новоутворення .

Водночас українське суспільство все частіше стикається з соціально-негативними формами поведінки, статевою розбещеністю, що наносить велику шкоду здоров'ю. Так, у 2000 році було зареєстровано більше 5тис. підлітків і понад 4тис дітей віком до 15 років, хворих на сифіліс.

За даними Міністерства внутрішніх справ України у 2000 р. в Україні стояло на обліку понад 3тис. неповнолітніх за вживання наркотичних засобів. Це, зрозуміло, створює плідний грунт для скоєння різних злочинів.

Встановлено, що станом на 2000р. середня тривалість життя становила:

  • жінок - 73,5 років,

  • чоловіків – 62,7.

Станом на 2004 рік середня тривалість життя становить:

жінок - 63 роки, а в чоловіків – 60.

Основні причини смертності

1.захворювання ССС - 47%;

2.злоякісні пухлини - 31%

3.нещасні випадки-15%

4.захворювання органів дихання – 4%

5.Шлунково-кишкові захворювання - 2%

6.Інфекційні- 0,4%

7.Захворювання НС – 0,3%

8.Захворювання ендокринної системи та обміну речовин – 0,3%

А) Стан здоров’я студентської молоді

Сучасна Україна має наступні показники захворюваності студентів: майже 90% учнів, студентів мають відхилення у стані здоров’я, понад 50% незадовільну фізичну підготовленість.

Від того як живе студент, який його стиль життя, які його духовні цінності залежить здоров’я. Молодь про здоров’я часто не думає, бо, як правило, молодість і здоров’я супроводжують одне одного. Але чим старшою стає людина, тим більше починає розуміти, яке це благо – здоров’я.

Так, 27% студентів, що проживає у гуртожитку, йдуть на заняття без сніданку. У такому випадку навчальні заняття відбуваються при зниженні працездатності на 9-21%.

Лише до 38% студентів приймають гарячу їжу.

До 59% студентів розпочинає самопідготовку у період з 20 до 24 години. Триває вона в середньому 2,5 – 3,5 години. Таким чином, більшість студентів виконує її частково уночі.

87% студентів, що проживають у гуртожитку йдуть спати біля 1-2 години ночі. Внаслідок цього вони не висипаються, що знижує розумову працездатність впродовж навчального дня на 7-18% .

До різноманітних процедур загартування залучаються менше 25% студентів. І як наслідок – спалах простудних захворювань у осінньо-зимовий та зимово-весняний періоди, які охоплюють до 80% студентів.

Після отримання студентського статусу знижується фізична активність, частота і обсяг тренувальних навантажень, регулярність занять спортом.

  • збільшується відсоток студентів, котрі сполучають навчання із роботою;

  • знижується орієнтованість на здоровий спосіб життя, а спостерігається “мода” на куріння і вживання алкоголю. Кількість курящих студентів збільшується до четвертого курсу у 7 разів, а тих хто вживає алкоголь – у 6 разів.

  • Кількість студентів з відхиленням в стані здоров’я до четвертого курсу збільшується більше, ніж у два рази, порівняно із абітурієнтами. Якщо до групи “хворі” під час медичного обстеження було віднесено 24% абітурієнтів, то під час проведення першого медичного обстеження ця група зросла до 40%, а після другого до 52% від загальної кількості обстежених.

Станом на сьогоднішній день уряд робить великий акцент на здоровий спосіб життя. Недарма, 2003/2004 н.р. був проголошений роком «Здорового способу життя», а Генеральна Асамблея ООН Прийняла документ “Спорт як засіб сприяння освіті, здоров’ю, розвитку і миру”. Цим документом 2005 рік був проголошений Міжнародним роком спорту і фізичного виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]