Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lek 1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

4. Здоров’я людини та його взаємозв’язок зі способом життя.

Здоров'я – дорогоцінний дар, який людина одержує від природи. Недаремно в народі говорять: «Здоровому – все здорово». Про цю просту і мудру істину слід пам'ятати завжди. А не тільки в ті моменти, коли в організмі людини починаються збої і ми вимушені звертатися до лікарів, вимагаючи часом від них неможливого. Якою б сучасна медицина не була, вона не всесильна.

Необхідно зауважити, що феномен здоров`я людини протягом всієї історії розвитку людства привертав увагу багатьох дослідників, котрі напрацювали велику кількість різноманітних характеристик цього явища. Науковці використовують багато визначень і показників різного змісту, які висвітлюють різні аспекти феномена здоров`я (профілі здоров`я, його рівні, складові тощо). Обсяг лекції не дає можливості достатньо повно ознайомити з усіма наявними доробками.

Сучасні дослідження феномена здоров`я людини виявили обмеженість суто медичного підходу, що визначає здоров`я як відсутність хвороби. Поширеність ще й до цього часу подібного визначення пояснюється тим, що тривалий час воно також вживалося й у практичній медицині. Якщо у людини, котра звернулась до лікаря, не виявлялося симптомів захворювання, вона вважалася здоровою. Тобто, у практиці лікування, особливо в первинних ланках системи охорони здоров`я, не надавалося переваги тому, що відсутність симптомів хвороби ще не означає наявності доброго здоров`я.

Загальноприйнятим у міжнародному спілкуванні є визначення здоров`я, викладене у преамбулі Статуту ВООЗ (1948 р.): "Здоров`я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад".

Слово “health” (здоров’я) походить від англійського “whole” (хул – цілий, цілісний), що означає завершеність, досконалість організації, тобто життєву надійність, гармонію функцій, енергію та свободу від будь-якого напруження, скутості.

Багато цікавих висловлювань про здоров’я знаходимо в літературі.

1. Німецький філософ Артур Шопенгауер писав: “ Здоров’я так переважає всі інші блага життя, що здоровий жебрак справді щасливіший від хворого короля”.

2. Відомий цілитель Поль Брег говорив: “За гроші можна купити все, але не здоров’я, не розум, не красу, не щастя”.

3. Сократ писав: “Здоров’я – це не все, але без здоров’я все – ніщо”

5.Ірина Вільде (українська письменниця (1907р.)): “Тисячі речей необхідні здоровому, і тільки одна хворому: здоров’я”.

6. Древньоіндійський вислів: “Нема друга, рівного здоров’ю; нема ворога рівного хворобі”.

Амосов запропонував термін «кількість здоров’я», розуміючи поняття здоров’я як суму «резервних потужностей основних робочих органів і функціональних систем організму». Саме Амосов розрізняє 2 види здоров’я – статичне (у стані спокою) та динамічне (при максимальному навантаженні).

Розрізняють поняття "об'єктивне здоров'я" і "суб'єктивне здоров'я.

Здоров’я визначають за допомогою антропометричних даних, фізіологічних, клінічних, біохімічних показників.

Але як Вам вже відомо стан здоров’я залежить від: -

-----способу життя – 50%;

  • спадкоємності – 20%;

  • навколишнього середовища – 20%;

  • рівня охорони здоров’я – 8-10%.

Бути здоровим може кожен. Це так. І для цього людина повинна вірно оцінити і осмислити все те, що необхідне і корисне для її здоров’я. Адже саме у здорових батьків народжуються здорові діти. А якщо є негативна спадковість, то її можна частково усунути, дотримуючись здорового способу життя.

Здоров’я людини має тісний зв’язок з професією, фізичною активністю, харчуванням, звичками, характером відпочинку, психоемоційним станом, тобто її способом життя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]