Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішньоекономічна політика.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
49.76 Кб
Скачать

Паритет купівельної спроможності валюти

Парите́т купіве́льної спромо́жності (ПКС; англ. purchasing power parity, PPP) — поняття, яке використовується в різних контекстах:

У економічній теорії паритетом купівельної спроможності називається формулювання закону єдиної ціни для міжнародних ринків: купівельна спроможність деякої суми на одному ринку повинна бути рівна купівельній спроможності цієї ж суми на ринку іншої країни, якщо перевести дану суму за поточним обмінним курсом в іноземну валюту.

Під паритетом купівельної спроможності може матися на увазі також фіктивний обмінний курс двох або декількох валют, розрахований на основі їх купівельної спроможності стосовно певних наборів товарів і послуг.

Теорія

Теорія паритету купівельної спроможності була сформульована Густавом Касселем. Згідно з даною теорією, природним значенням курсів валют є значення, відповідне паритету купівельної спроможності.

Якщо курс валюти А до валюти Б перевищує паритетне значення, стає вигідним купувати товари в країні А і експортувати їх в Б. Це збільшує пропозицію товарів в країні Б, попит на товари в країні А, попит на валюту країни А і пропозицію валюти країни Б, що веде до повернення курсів до паритетного співвідношення.

Приклад: якщо одиниця товару коштує в Україні 6 гривень, а в США — 2 долари, то курс гривні до долара має складати 3 гривні за долар. Якщо курс становить 5 гривень за долар, то купуючи товар в Україні (за 6 гривень), продаючи в США (за 2 долари) і обмінюючи 2 долари на 10 гривень за поточним курсом, на кожній такій операції можна отримувати дохід, що становить 4 гривні на одиницю товару. Відповідно, ціни на товар в США знижуватимуться, ціна на товар в Україні — ростиме, а курс долара до гривні — також знижуватиметься. У результаті буде досягнута рівновага на новому рівні цін і курсу (наприклад, товар коштує 1,7 доларів в США, 5 гривень в Україні, курс долара — 3 гривні за долар).

Оскільки функціонування моделі паритету купівельної спроможності можливо лише в умовах вільного руху товарів і грошей, на практиці валютні курси можуть істотно відхилятися від паритету (чим більше митні збори, експортні і імпортні обмеження, транспортні витрати тим більша розбіжність між номінальним курсом валют і паритетним значенням, необхідним для того, щоб зміна обсягів і структури експорту й імпорту була економічно виправданою).

Попит і пропозиція як фактор валютного курсу

Валютний курс та фактори, що на нього впливають

Валютний курс – ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошовій одиниці іншої країни, використовується при здійсненні валютних операцій для обміну валют.

Відхилення валютного курсу від вартісної основи відбувається під впливом пропозиції і попиту валют. Це співвідношення попиту і пропозиції залежить від багатьох факторів, що показують зв'язок курсу валют з економічними категоріями, такими як гроші, вартість, ціна, процент тощо.

Виділяють структурні і кон’юнктурні фактори формування валютного курсу. Структурні - це показники розвитку економіки, рівень інфляції, обсяг грошової маси, структура і стан платіжного балансу, дефіцит державного бюджету, платоспроможність країни, рівень довіри щодо національної валюти як на національному, так і на світовому ринку, обсяг запозичень як внутрішніх, так і зовнішніх тощо; кон’юнктурні фактори – спричинені коливанням ділової активності, політичним, військовим станом, прогнозами тощо.

Разом з кон’юнктурними чинниками на динаміку валютного курсу впливають інші чинники, такі як:

1. Зростання національного доходу – фактор, який зумовлює зростання попиту на і товари іноземного походження, одночасно імпорт може призводити до відпливу іноземної валюти.

2. Темп інфляції - співвідношення валюти за її купівельною спроможністю. Чим вищий темп інфляції в країні, тим є нижчий курс валюти, за умови, що не впливають інші чинники.

3. Стан і структура платіжного балансу - активний платіжний баланс сприяє зростанню курсу національної валюти, пасивний - призводить до зниження курсу національної валюти.

4. Різниця процентних ставок у країнах – цей фактор впливає на валютний курс за таких умов: 1) у країні зміна процентних ставок впливає на міжнародний рух капіталів за інших незмінних умов; 2) на операції валютного ринку та ринків позичкових капіталів мають вплив процентні ставки

5. Діяльність валютних ринків та спекулятивні операції валют – коли курс якої-небудь валюти починає знижуватись, то фірми та банки перед цією тенденцією починають продавати її на стійкіші валюти, а це погіршує стан валюти, яка знижується. Валютні ринки реагують на економічні та політичні зміни, на коливання співвідношення курсів.

6. Рівень використання валют на євроринку і в міжнародних розрахунках – визначення масштабів попиту і пропозиції на валюту, вплив ступеня його використання при розрахунках в міжнародних операціях; відомо, що 60-70% операцій євробанків проводяться в доларах.

7. Рівень довіри щодо валюти як на національному, так і на світовому ринках - вимірюється економічним та політичним станом в країні, а також іншими факторами що розглядалися, які мають вплив на курс валюти.

8. Вплив валютної політики – на зміну валютного курсу впливає співвідношення ринкового та державного регулювання. Валютний курс формується через попит і пропозицію і супроводжується коливаннями курсових співвідношень. Державне регулювання курсу валют орієнтується на його зростання або зменшення відповідно до завдань економічно-валютної політики.

9. Розвиток фондового ринку – залучення фондовим ринком безпосередньо іноземної валюти, залучення на валютному ринку національної валюти для того, щоб купити іноземну валюту, що змінює співвідношення попиту і пропозиції.

Коливання валютних курсів впливає на прибуток підприємства, співвідношення імпортних і експортних цін, конкурентоспроможність фірм. Через різке коливання курсу валюти в міжнародно-економічних, кредитно-валютних та фінансових відносинах виникає нестабільність, негативні соціально-економічні наслідки.

Коли знижується курс національної валюти, то він впливає на імпорт, що призводить до його подорожчання і підвищення ціни в країні, до зменшення імпортних товарів, до розвитку національного виробництва, збільшується навантаження зовнішнього боргу в іноземній валюті.

Коли зростає курс національної валюти, то це прзводить до зниження експорту, розширення імпорту, зменшується конкурентоспроможність внутрішніх цін, зниження зовнішнього боргу, що виражений в обезціненій іноземній валюті, в країні збільшується частка іноземного і національного капіталу.

Отже, зміна валютного курсу впливає на перерозподіл частини сукупного суспільного продукту між країнами , яка реалізується на зовнішніх ринках. Валютний курс значно впливає на стан економіки країни загалом і для створення ефективної валютно-курсової політики треба ретельно досліджувати важливі фактори, які впливають на валютний курс.

Список використаних джерел:

1. http://studik.lviv.ua/valyutniy-rinok/valyutniy-kurs-faktori,-shcho-vplivayut-na-yogo-r-ven.html

2. http://www.rusnauka.com/10_NPE_2008/Economics/30034.doc.htm

3. http://chitalka.org/article.php?book=25&article=951