Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звітність підручникdoc.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.94 Mб
Скачать

А. М. Курило, О. С. Сніжко

Звітність підприємств

Навчально-методичний посібник

_____________________

ВИЩА ОСВІТА

_____________________

Київ – 2011

УДК657

ББК

К

Видання підготовлено за підтримкою

д. е. н., професора, академіка, заслуженого діяча науки і техніки,

ректора Національної академії статистики, обліку та аудиту

І. І. Пилипенко

Рецензенти: доктор економічних наук

професор, доктор економічних наук,

професор, професор кафедри бухгалтерського обліку

національного університету харчових технологій Н. М. Ткаченко

А. М. Курило, О. С. Сніжко

К Звітність підприємств / А. М. Курило, О. С. Сніжко – Київ: Видавництво „Знання” („Центр навчальної літератури”), 2011.— с. (Вища освіта).

ISBN

Навчально-методичний посібник по дисципліні „Звітність підприємств” охоплює все коло питань по предмету, що вивчається, побудований у відповідності до вимог Міністерства освіти і науки України.

Навчально-методичний посібник призначений для студентів, які навчаються за спеціальністю 08050106 „Облік та аудит”, а також за іншими економічними спеціальностями для самостійного освоєння знань, аспірантів, практикуючих бухгалтерів і викладачів.

УДК 657

ББК

ISBN

©А. М. Курило, О. С. Сніжко 2011

©ЦУЛ, 2011

Відомості про авторів:

Курило Ганна Михайлівна, к.е.н., доцент, доцент кафедри бухгалтерського обліку Національної академії статистики, обліку і аудиту.

Освіта – вища. Закінчила економічний факультет Київського національного економічного університету за спеціальністю „Облік і аудит”, отримала ступінь „Магістр з обліку і аудиту”.

У 2005 р. захистила кандидатську дисертацію по спеціальності „Облік, аналіз і аудит” за темою „Облік і аудит фінансових результатів підприємства”.

Працювала на посадах: бухгалтер, бухгалтер – ревізор, заступник головного бухгалтера, головний бухгалтер, фінансовий директор.

З 1996 р. займається викладацькою діяльністю.

З 2001.р. по 2006.р. працювала асистентом кафедри обліку підприємницької діяльності Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана.

З 2006.р. по 2007.р. працювала старшим викладачем кафедри фінансів Національного університету харчових технологій.

З 2007 р. працює доцентом кафедри бухгалтерського обліку Національної академії статистики, обліку і аудиту.

Є автором навчально-методичного посібника «Банківські операції» та співавтором навчального посібника «Бухгалтерський облік (енциклопедія рахунків бухгалтерського обліку)» і «Словник бухгалтера».

Наукові інтереси: трансформації національної системи бухгалтерського обліку; аналіз і аудит: теорія та перспективи розвитку; використання новітніх технологій в процесі викладання економічних дисциплін у ВНЗ України.

Інші інтереси: поезія, у т.ч. сучасна українська поезія, історія, психологія, філософія.

Сніжко Ольга Сергіївна, к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку Національної академії статистики, обліку та аудиту.

Освіта – вища. Закінчила економічний факультет Київського національного економічного університету за спеціальністю „Облік і аудит”, отримала ступінь „Магістр з обліку і аудиту”.

У 2005 р. захистила кандидатську дисертацію по спеціальності „Облік, аналіз і аудит” за темою „ ”.

ЗМІСТ

Вступ

Змістовний модуль 1

Розділ 1. Фінансова звітність

Тема 1. Загальні вимоги до фінансової звітності

Тема 2. Баланс

Тема 3. Звіт про фінансові результати

Тема 4. Звіт про рух грошових коштів

Тема 5. Звіт про власний капітал

Тема 6. Примітки до фінансової звітності

Тема 7. Інформація за сегментами

Тема 8. Фінансова звітність суб’єкта малого підприємництва

Тема 9. Зведена та консолідована фінансова звітність

Змістовний модуль 2

Розділ 2. Податкова, статистична та спеціальна звітність

Тема 10. Податкова звітність

Тема 11. Статистична та спеціальна звітність

Розділ 3. Навчально – методична програма вивчення

дисципліни «Звітність підприємств»

Розділ 4. Тести і вправи

Фінансова звітність

Податкова звітність

Статистична та спеціальна звітність

Розділ 5. Термінологія

Словник термінів, які використовуються в положеннях

( стандартах) бухгалтерського обліку та нормативно-правових

документах

Література

Додатки

Бухгалтер і є справжнім економістом,

у якого група так званих вчених

викрала його ім’я.

П. Ж. Прудон

Вступ

На сьогоднішній день досить актуальними є зміни, що відбуваються в Українській системі бухгалтерського обліку та звітності зокрема у фінансовій і податкової звітності з врахуванням вимог ринкової економіки. Для вирішення цих завдань в країні здійснюється реформування національної системи обліку (фінансового і податкового), метою якого є її приведення відповідно до вимог ринкової економіки в умовах державного регулювання та з міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ).

Процес реформування українського бухгалтерського обліку буде продовжуватися достатньо тривалий період, а МСФЗ будуть застосовуватися з врахуванням економічних, правових та інших умов України й у сполученні з національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. У всякому випадку хочеться на це сподіватися.

Сучасний спеціаліст в області бухгалтерського обліку повинен бути готовий до змін, що відбуваються в методології національного обліку та складання звітності, у т. ч. фінансової звітності, в умовах ринкової економіки. Тому в навчальну програму з підготовки студентів по спеціальності „Облік і аудит” включена дисципліна „Звітність підприємств”.

Метою вивчення дисципліни є ознайомлення студентів з порядком складання звітності підприємства (фінансової, податкової, статистичної і спеціальної), її видами, особливостями, термінами та змістом основних положень (стандартів), нормативно-правових документів, якими регламентуються правила її складання й подання.

Завдання дисципліни – надати студентам теоретичні знання в сфері національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, податкового кодексу, необхідні для розуміння змін, що відбуваються в українській методології обліку та звітності.

Місце дисципліни у професійній підготовці студента. Курс „Звітність підприємств” є невід’ємною складовою блоку навчальних дисциплін, що формує спеціаліста в області бухгалтерського обліку. Цей курс вивчається на базі володіння знань з дисциплін: „Бухгалтерський облік”, „Фінансовий облік – 1 і 2”, „Податковий облік”, „Фінансова звітність”, „Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку”, „Управлінський облік”.

Вимоги, які пред’являються до рівня освоєння змісту дисципліни. Студент після освоєння курсу „Звітність підприємства” повинен:

*зрозуміти необхідність постійного реформування українського обліку у відповідність до вимог міжнародних стандартів фінансової звітності;

*освоїти принципи формування облікових даних для складання звітності підприємства згідного чинного законодавства;

*знати зміст основних положень (нормативних актів), пов’язаних із складанням звітності підприємства;

*освоїти особливості формування даних при складанні конкретного виду звітності та складати її;

*вміти узгоджувати дані різних форм звітності між собою.

Автор сподівається, що запропонований навчально-методичний посібник „Звітність підприємств” буде корисний при вивченні студентами дисциплін „Фінансова звітність” і „Звітність підприємства” та плануванні кафедрами навчального процесу.

Цей посібник підготували: А. М. Курило та О. С. Сніжко, кандидати економічних наук, доценти кафедри бухгалтерського обліку Національної академії статистики, обліку та аудиту.