Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Програмування.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
742.91 Кб
Скачать

2.1.3. Варіанти завдань для лабораторної роботи

  1. Задані N цілих чисел . Якщо в послідовності немає жодного елемента із значенням К, що вводиться з клавіатури, то перший елемент цієї послідовності, не менший за всіх інших елементів, замінити на значення К. Останній елемент послідовності, не більший за всіх інших елементів, замінити на значення К .

  2. Задана дійсна матриця розміру N*M. Знайти: а) середнє арифметичне кожного з стовпчиків; б) середнє арифметичне стовпчиків, що мають парні номери.

  3. Задане натуральне число N. З'ясувати, скільки елементів >0 містить матриця А, якщо кожний елемент її визначається за формулою: Aa,j=sin(i+j/2), i,j=1..n.

  4. Задана дійсна матриця розміру N*T, в якій не всі елементи дорівнюють нулю. Одержати нову матрицю шляхом ділення всіх елементів заданої матриці на її найбільший за модулем елемент. Замінити діагональні елементи матриці на найбільший за модулем елемент.

  5. Задана дійсна квадратна матриця розміру N*N. Замінити нулями всі її елементи, що розміщені на головній діагоналі і вище від неї, елементи нижче діагоналі замінити на -1.

  6. Задана дійсна матриця розміру N*T, визначити: а) суму елементів рядків; б) найменшим значенням елементів рядків.

  7. Задана дійсна матриця розміру N*T, визначити: а) добуткам елементів рядків; б) значенням середніх арифметичних від елементів рядків.

  8. Задана дійсна матриця розміру N*T . Знайти середнє арифметичне найбільшого і найменшого значень її елементів. Поміняти місцями найбільше і найменше значення елементів.

  9. Задана дійсна матриця розміру N*T. Знайти суму найбільших значень елементів рядків.

  10. В заданій дійсній квадратній матриці вимірністю N*N, знайти суму елементів рядка, в якому знаходиться елемент з найменшим значенням. Вважаємо, що такий елемент єдиний.

  11. В заданій дійсній матриці N*T переставити місцями рядок, що містить елемент з найменшим значенням, з рядком, що містить найбільше значення. Вважаємо, що ці елементи єдині.

  12. Задане натуральне число N, дійсна квадратна матриця розмірністю N, одновимірний масив В вимірності Т. Кожний елемент масиву В помножити на 10, якщо найбільший елемент матриці (вважаємо, що він єдиний) знаходиться на головній діагоналі, і на 0.5 в іншому випадку.

  13. Задана дійсна матриця розміру N*M, всі елементи якої різні. В кожному рядку вибираємо елемент з найменшим значенням, потім серед цих чисел вибираємо найбільше. Вказати індекси елементу із знайденим значенням.

  14. Задана дійсна матриця розміру N*M. Отримати послідовність b, де: а) найбільше із значень елементів к-го рядка; б) сума найбільшого і найменшого із значень елементів к-го рядка.

  15. Задана дійсна матриця розміру M*N. Отримати послідовність b. Де b: а) кількість від'ємних елементів к-го рядка; добуток квадратів тих елементів в к-му рядку, модулі яких належать відрізку (1, 1.5).

  16. Задане натуральне число n, матриця цілих чисел А розміром 2*n. Знайти суму тих її елементів з другого рядка, які мають в першому рядку рівні за значенням елементи.

  17. Задана квадратна матриця цілих чисел розмірності N*N. Знайти найменше із значень елементів стовпчика, який має найбільшу суму модулів. Якщо таких стовпчиків декілька, то взяти перший з них.

  18. Задана дійсна квадратна матриця А розмірністю N*N. Отримати послідовність дійсних чисел В за правилом: якщо в і-му рядку матриці елемент, що належить головній діагоналі, від'ємний, то В дорівнює сумі елементів і-го рядка, що знаходиться до першого від'ємного елемента; в іншому випадку В; дорівнює сумі останніх елементів і-го рядка, починаючи з першого за порядком невід'ємного елемента.

  19. Задана дійсна квадратна матриця розмірністю 10*10. В рядках з від'ємним елементом на головній діагоналі знайти: а) суму всіх елементів; 6) найбільший з усіх елементів та його індекс.

  20. Задана дійсна квадратна матриця розмірності N*N . Знайти суми тих елементів, які розміщені відповідно нижче, вище та на головній діагоналі, в рядках, що починаються з від'ємного елемента.

  21. Задана дійсна квадратна матриця розмірності N*N. Отримати цілочисельну квадратну матрицю тієї ж розмірності, в якій елемент дорівнює 1, якщо відповідний йому елемент початкової матриці більший за елемент, розміщений в його рядку на головній діагоналі, і дорівнює 0 в іншому випадку.

  22. Задана цілочисельна квадратна матриця вимірності N*N. Визначити, чи є в матриці ненульові елементи, і якщо є, то вказати індекси: а) першого з ненульових елементів; б) всіх ненульових елементів.

  23. Задана дійсна квадратна матриця N*N. Обчислити суму таких елементів, які розміщені на головній діагоналі та вище від неї, і які більші за значенням тих елементів, що знаходяться нижче від головної діагоналі. Якщо на головній діагоналі та вище від неї таких елементів не знайдеться, то надрукувати повідомлення про це.

  24. Задана дійсна матриця вимірності M*N . Упорядкувати її рядки за неспадністю суми елементів рядків. Вивести масив сум елементів рядків та матрицю.

  25. Задана цілочисельна матриця А розмірності N*N. Знайти номери рядків, що мають: а) всі нульові елементи; б) всі парні елементи.

  26. Задана дійсна квадратна матриця розмірності N*N. Знайти суму елементів першого стовпчика та найбільше із значень елементів головної та другорядної діагоналей.

  27. Задана дійсна квадратна матриця розмірності N*N. Знайти суму елементів, що знаходяться по зовнішньому периметру матриці, та добуток елементів, що розташовані на бічній діагоналі.