Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№3 СВ для студентів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

2.3. Системний (або комплексний) аналіз безпеки життєдіяльності

Системний аналіз безпеки життєдіяльності потребує розгляду людини як ланки в системі “людина – машина – середовище існування ”.

У своїй життєдіяльності людина, керуючись певною ціллю, діє на машину й отримує конкретний результат. Щоб досягти максимального погодження результатів з поставленою ціллю, вводяться зворотні зв’язки для коректування дій. Дуже часто в цій системі життєдіяльності людини з’являються шкідливі й небезпечні фактори, які діють на неї. Тоді в систему вводиться захист людини. У наш час актуальним є не тільки захист людини від виробництва і навколишнього природного середовища, а й захист навколишнього природного середовища від людини та виробництва. На цю систему діють у відповідних умовах фактори надзвичайних ситуацій. Система повинна в цих умовах стійко функціонувати і забезпечувати захист людини.

Система “людина – машина – середовищ е” гарантує досягнення таких цілей:

  • отримання результату життєдіяльності, необхідного людині;

  • забезпечення безпеки життєдіяльності людини;

  • недопущення появи вражаючих і зменшення дії небезпечних і шкідливих факторів до допустимих значень, які не сприяють втраті працездатності й погіршенню здоров’я людини;

  • зменшення небезпечної дії життєдіяльності людини на навколишнє середовище і залучення необхідних захисних мір;

  • забезпечення стійкості функціонування і захисту людини при дії різних факторів надзвичайних ситуацій.

Ідентифікація та оцінювання рівня небезпеки

Ідентифікація небезпек – знаходження типу небезпеки та встановлення її характеристик, необхідних для розробки заходів щодо її усунення чи ліквідації наслідків.

Головне в ідентифікації – встановлення можливих причин прояву небезпеки. Цілком ідентифікувати небезпеки дуже важко. Наприклад, причини деяких аварій і катастроф залишаються нез’ясованими довгі роки або назавжди. Можна говорити про різний ступінь ідентифікації: більш-менш повної, наближеної, орієнтованої і т.п.

Забезпечення БЖД – це процес здійснення системи правових, політичних, соціально-економічних та профілактичних заходів, спрямованих на запобігання проявленню небезпек, захист життя і здоров’я людей у будь-яких умовах їх існування.

Проблему забезпечення БЖД доцільно розв’язувати у двох напрямах:

  1. у повсякденних умовах життя і діяльності людей, тобто на виробництві й у побуті (на вулиці, вдома, у місцях відпочинку тощо);

  2. в умовах НС, що характеризуються різкими і масштабними змінами обставин.

Методологія забезпечення БЖД передбачає вирішення таких завдань:

  1. Ідентифікації (розпізнавання, виявлення) небезпек: джерела і вид небезпеки, просторові і часові координати, причини проявлення небезпек, можлива шкода та ін.

  2. Профілактики небезпек: локалізація (усунення) причин проявлення небезпек,

зниження ймовірності їх проявлення з урахуванням економічної вигоди в ме-

жах допустимого ризику.

  1. Упровадження заходів захисту людей, зниження негативних наслідків небез-

пек.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]