Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тактика 1_зан_7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Заняття 7

“Загальновійськовий бій”

Перше навчальне питання: "Сутність сучасного загальновійськового бою".

Загальновійськовий бій – основна форма тактичних дій військ, сукупність узгоджених і взаємозв’язаних за метою, завданнями, місцем і часом ударів, вогню і маневру військових частин і підрозділів родів військ, видів ЗС України, інших військових формувань та правоохоронних органів (далі – ІВФ та ПрО) для відбиття ударів противника, його знищення (розгрому) та виконання інших завдань в обмеженому районі протягом короткого часу.

Загальновійськовий бій ведеться об’єднаними зусиллями військових частин і підрозділів різних родів військ Сухопутних військ у взаємодії з іншими видами ЗС України, ІВФ та ПрО.

Під сутністю сучасного загальновійськового бою слід розуміти його значення, то головне, що відрізняє його від інших явищ і процесів збройної боротьби, і перш за все від боїв, які велися в минулі війни. В сутності бою закладено його внутрішній зміст, що виражається в єдності всіх його складових частин, елементів.

До появи вогнепальної зброї сутністю бою була рукопашна сутичка воїнів, озброєниї холодною зброєю.

Із розвитком вогнепальної зброї найважливішим елементом бою став вогонь, що дозволив вести протиборство воюючих сторін на відстані, не вступаючи в безпосередній контакт.

Масове оснащення військ автоматичною зброєю, артилерією, танками і авіацією призвело до того, що успіх на полі бою став досягатися погодженими зусиллями підрозділів, частин і з’єднань усіх родів військ, які беруть участь у ньому. Бій став загальновійськовим, просторовий розмах його збільшився.

Ураження противника, його розгром можуть бути досягнуті лише могутніми ударами усіх видів зброї, своєчасним використанням результатів ударів, а також активними і рішучими діями підрозділів, частин і з’єднань усіх родів військ і спеціальних військ.

Сучасний загальновійськовий бій вимагає від військ умілого застосування всіх засобів ураження, бойової та спеціальної техніки, високої рухливості й організованості, повної напруги усіх фізичних сил, непохитної волі до перемоги, залізної дисципліни і бойової згуртованості. Це досягається високою бойовою виучкою; свідомим виконанням свого військового обов’язку; стійкістю, хоробрістю, відвагою і готовністю особового складу в будь-яких умовах домагатися повної перемоги над противником; знанням начальниками своїх підлеглих, особистим спілкуванням з ними, увагою до їх повсякденного і бойового життя, високою до них; вихованням у підлеглих віри у перемогу, відданості Батьківщині.

Сучасний загальновійськовий бій може проводитися в умовах застосування як ядерної зброї та інших засобів ураження, так і з застосуванням тільки звичайної.зброї. Наявність у противника ядерної зброї й інших засобів масового ураження, що мають високий ступінь готовності, вимагає від військ безупинного виявлення і знищення їх усіма наявними способами та вміння проводити бій в умовах його застосування.

Мета бою - розгром противника й перемога в бою, що досягається потужними ударами усіх видів зброї, своєчасним використанням їх результатів, активними й рішучими діями військ.

Основними формами тактичних дій є бій, удар і маневр.

Бій – основна форма тактичних дій підрозділів, узгоджені за метою, місцем і часом удари, вогонь і маневр військових частин, підрозділів (кораблів, літаків) для відбиття ударів противника, його знищення (розгрому) та виконання інших завдань в обмеженому районі впродовж короткого часу.

Удар – складовий елемент бойових дій, бою, що полягає в одночасному ураженні противника потужною дією на нього зброєю або військами.

Залежно від сил і засобів, що застосовуються, удари можуть бути:

  • удари військами (силами);

  • та вогневі (ракетні, ракетно-артилерійські, авіаційні).

За масштабом удари військами (силами) можуть бути

  • оперативними або тактичними, а вогневі (за кількістю залучених засобів) –

  • зосереджені, групові, поодинокі, у тому числі високоточні.

Вогонь – ураження противника стрільбою (пуском) з різних видів зброї (озброєння) для знищення, подавлення, виснаження і руйнування. Вогонь розрізняють за:

  • тактичними завданнями, які вирішуються, – на знищення, подавлення, виснаження, руйнування, задимлення (засліплювання), освітлення тощо;

  • видами зброї – зі стрілецької зброї, гранатометів, танків (танкових гармат і кулеметів), бойових машин піхоти (бронетранспортерів) (далі – БМП (БТР), артилерії, мінометів, протитанкових ракетних комплексів (далі – ПТРК), зенітних ракетних, зенітних ракетно-артилерійських, зенітних артилерійських комплексів (бойових машин, установок) тощо;

  • способами ведення – прямою, напівпрямою наводкою, із закритих вогневих позицій;

  • напруженістю – короткочасний (поодинокими пострілами, короткими або довгими чергами), безперервний, кинджальний, швидкий, методичний, залповий тощо;

  • напрямком стрільби – фронтальний, фланговий, перехресний;

  • способами стрільби – з місця, із зупинки (з короткої зупинки), з ходу, з борта, з розсіюванням по фронту, з розсіюванням у глибину, по площі та ін.;

  • видами вогню – по окремій цілі, зосереджений, загороджувальний,багатошаровий, багатоярусний тощо.

Маневр – організоване пересування військових частин і підрозділів у ході бою з метою зайняття вигідного положення стосовно противника і створення необхідних сил і засобів на новому напрямку (рубежі, в новому районі), відведення військових частин та підрозділів з-під ударів противника, а також перенесення вогню для найбільш ефективного ураження противника.

Маневр проводиться за рішенням командира військової частини (підрозділу) в інтересах виконання завдань у бою.

Видами маневру є: охоплення, обхід, відхід, маневр ударами і вогнем.

Охоплення – маневр, який здійснюється підрозділами в ході бою для атаки противника у фланг.

Обхід – більш глибокий маневр, який здійснюється підрозділами для атаки противника з тилу.

Охоплення здійснюється в щільній тактичній і вогневій взаємодії, обхід – у тактичній взаємодії з підрозділами, які наступають з фронту, а іноді й з тактичним повітряним десантом (далі – ТакПД).

Відхід – маневр, який здійснюється підрозділами з метою виходу з-під ударів сил противника, що переважають, виграшу часу та зайняття більш вигідного рубежу (району). Відхід проводиться тільки з дозволу або за наказом старшого командира.

Маневр вогнем полягає в одночасному або послідовному зосередженні вогню по найважливіших об’єктах противника або в розподіленні (розосередженні) вогню для ураження декількох об’єктів, а також у перенацілюванні їх на нові об’єкти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]