Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з курсів Гідрогазодинаміка та Гідравліка...doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Складання втрат напору

В багатьох випадках при русі рідини в різних гідравлічних системах (наприклад, в трубопроводах) одночасно мають місце втрати напору на тертя по довжині та місцеві втрати. Повна втрата напору в таких випадках визначається як арифметична сума втрат всіх видів. Наприклад, повна втрата напору в трубопроводі довжиною L, діаметром d, що має п місцевих опорів, складає

.

11. Гідравлічний розрахунок трубопроводів

11.1. Простий трубопровід сталого перетину

Трубопровід називають простим, якщо він не має розгалужень. Прості трубопроводи можуть бути з’єднані таким чином, що вони утворюють послідовне з’єднання, паралельне з’єднання або розгалужений трубопровід.

Рідина рухається по трубопроводу тому, що її енергія на початку трубопроводу більша, ніж на його кінці.

Нехай простий трубопровід зі сталим перетином розташовано довільним чином в просторі, він має загальну довжину l і діаметр d та має декілька місцевих опорів. В початковому перетині (1-1) геометрична висота дорівнює z1 та надлишковий тиск р1, а в кінцевому (2-2) – відповідно z2 та р2. Швидкість потоку в цих перетинах в наслідок незмінності діаметру труби є однаковою та дорівнює v.

Запишемо рівняння Бернуллі для перетинів 1-1 та 2-2. Вважаючи α1= α2 та виключаючи швидкісні напори, отримаємо

або .

Назвемо п’єзометричну висоту, що стоїть у лівій частині рівняння потребним напором Нпотр. Якщо ця висота задана, тоді будемо її називати наявним напором Ннаяв.

Сума є статичний напір і його можна представити як деяку еквівалентну геометричну висоту Нст підйома рідини, а останнє складове Σh – як степеневу функцію витрати

,

де величина К, що називається опором трубопроводу, та показник степеня т мають різні значення в залежності від режиму течії.

Для ламінарної течії при заміні місцевих опорів еквівалентними довжинами отримаємо

.

Отож, та т=1,

де lрозр= l+ lекв

Для турбулентної течії, виражаючи швидкість через витрату, отримаємо

,

отож та т=2.

Формула є основною для розрахунку простих трубопроводів. За нею можна побудувати криву необхідного напору, тобто його залежність від витрати рідини у трубопроводі. Чим більшою є витрата, яку необхідно подавати по трубопроводу, тим більшим є необхідний напір. При ламінарній течії ця крива зображується прямою лінією, при турбулентному – параболою з показником степені, що дорівнює 2 (при λТ=const) або близьким до двох (при врахуванні залежності λТ від числа Рейнольда). Величина Нст є додатною в тому випадку, коли рідина піднімається або рухається до порожнини з підвищеним тиском, і від’ємною при опусканні рідини або при русі в порожнину з розрідженням.

Крутизна необхідного напору для ламінарного та турбулентного режимів течії залежить від опору трубопроводу К та зростає зі збільшенням довжини трубопроводу та зменшенням діаметру, а також зі збільшенням місцевих гідравлічних опорів. Окрім цього, при ламінарній течії нахил кривої (яку для цієї течії можна вважати прямою) змінюється пропорційно в’язкості рідини.

Точка перетину кривої потребного напору з віссю абсцис при Нст=ΔΖ=0 (точка А) визначає витрату при русі рідини самопливом, тобто лише за рахунок різниці геометричних висот ΔΖ. Потребний напір в цьому випадку дорівнює нулю, тому що тоск на початку та в кінці трубопроводу дорівнює атмосферному. Якщо в кінці самопливного трубопроводу відбувається витікання рідини в атмосферу, тоді в рівняння для потребного напору слід додати швидкісний напір.

Іноді замість кривих потребного напору зручніше користуватися характеристиками трубопроводу.

Характеристикою трубопроводу називається залежність сумарної втрати напору (або тиску) в трубопроводі від витрати Σh=f(Q).

Таким чином, характеристика трубопроводу являє собою криву потребного напору, що зміщена на початок координат. Характеристика трубопроводу співпадає з кривою потребного напору при Нст=0, наприклад, коли трубопровід лежить у горизонтальній площині, а протитиск р2 є відсутнім.

Розглянемо можливі задачі розрахунку простого трубопроводу.

Задача 1. Вихідні дані: витрата Q, тиск р2, властивості рідини (ρ та ν), розміри трубопроводу, а також матеріал та якість поверхні труби (шорсткість). Визначити потребний напір Нпотр.

Розвязання. По витраті та діаметру трубопроводу d знаходять швидкість течії v, по v, d та ν визначають Re та режим течії. Потім по відповідним формулам (або дослідним даним) визначають місцеві опори (lекв/d або ζ при ламінарному та ζ при турбулентному режимі течії), по Re та шорсткості визначають коефіцієнт λ та, нарешті, розв’язують основне рівняння для розрахунку простих трубопроводів відносно Нпотр.

Задача 2. Вихідні дані: наявний напір Ннаяв, властивості рідини, всі розміри та шорсткість трубопроводу. Знайти витрату Q.

Розв’язання. Задаються режимом течії, базуючись на в’язкість рідини*, так як рішення суттєво відрізняється для ламінарної та турбулентної течії.

*Режим течії в даному випадку можна визначити порівнянням Ннаяв з критичним його значенням Нкр, яке може бути виражено наступним чином наступним чином

.

1. При ламінарній течії та заміні місцевих опорів еквівалентними довжинами задача вирішується просто: із рівняння з урахуванням, що та т=1, знаходять витрату Q, при цьому замість Нпотр підставляють Н­наяв.

2. При турбулентній течії задачу необхідно вирішувати методом послідовних наближень або графічно.

В першому випадку мають одне рівняння з двома невідомими Q та λт. Для розв’язання задачі задають значення коефіцієнта λт з урахуванням шорсткості. Так як цей коефіцієнт змінюється в доволі вузьких межах (λт=0,015...0,4), великої похибки в цьому не буде, тим більше, що при подальшому визначенні Q коефіцієнт λт опиниться під коренем.

Розв’язуючи рівняння з врахуванням виразу та т=2 відносно Q, знаходять витрату в першому наближенні, а по Re знаходять вже більш точне значення λт. Знову підставляють отримане значення в теж саме основне рівняння та розв’язують його відносно Q. Визначивши витрату в другому наближенні, отримують більше або менше розходження з першим наближенням. Якщо розходження є великим, тоді розрахунок продовжують в тому ж напрямку. Різниця між кожним наступним значенням Q та попереднім буде ставати все меншою й меншою. Зазвичай є цілком достатнім двох або трьох наближень для отримання задовільної точності.

Для розв’язування цієї ж задачі графічним способом будують криву потребного напору для даного трубопроводу з урахуванням змінності λт , тобто для ряду значень Q підраховують v, Re, λт та Нпотр за формулою . Потім, побудувавши криву Нпотр від Q та знаючи ординату Нпотрнаяв, знаходять відповідну їй абсцису, тобто Q.

Задача 3. Вихідні дані: витрата Q, наявний напір Ннаяв, властивості рідини й всі розміри трубопроводу, окрім діаметру. Визначити діаметр трубопроводу.

Розв’язування. Ґрунтуючись на властивостях рідини (ν), задають режим течії*.

*Режим течії можна визначити порівнянням Ннаяв з Нкр , який дорівнює (при даному Q)

.

Для ламінарної течії задача вирішується просто на основі рівняння з врахуванням, що та т=1, а саме

.

Визначивши d, обирають найближчий стандартний діаметр й по тому ж рівнянню уточнюють значення напору при заданому Q або навпаки.

При турбулентній течії розв’язування рівняння , з урахуванням того, що та т=2, відносно d краще за все виконати наступним чином: задати декілька стандартних значень d й для заданого Q підрахувати ряд значень Нпотр, потім побудувати графік залежності Нпотр від d та по заданому Ннаяв по кривій визначити d, обрати найближчий більший стандартний діаметр та уточнити Нпотр.