Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2 ПлС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
128.51 Кб
Скачать

2.4 Завершення переказу

Переказ вважається завершеним з моменту зарахування суми переказу на рахунок отримувача або її видачі йому в готівковій формі.

Банк отримувача в разі надходження суми переказу протягом операційного дня зобов'язаний її зарахувати на рахунок отримувача або виплатити йому в готівковій формі в той самий день або в день, зазначений платником у розрахунковому документі або в документі на переказ готівки як дата валютування.

У разі неможливості здійснення банком отримувача виплати суми переказу у готівковій формі через неявку отримувача протягом тридцяти робочих днів з дня надходження цієї суми або дати валютування банк отримувача зобов'язаний протягом трьох робочих днів переказати суму переказу ініціатору.

У разі неможливості здійснення іншими установами-членами платіжної системи виплати суми переказу через неявку отримувача протягом тридцяти робочих днів з дня надходження цієї суми ця установа зобов'язана протягом трьох робочих днів ініціювати переказ відповідної суми на адресу ініціатора. Винятки з встановленого правила можуть визначатися нормативно-правовими актами, що регулюють порядок діяльності цих установ.

У разі здійснення банком отримувача помилкового переказу на рахунок неналежного отримувача банк-порушник зобов'язаний негайно після виявлення помилки:

1) переказати за рахунок власних коштів суму переказу отримувачу;

2) негайно повідомити неналежного отримувача про здійснення помилкового переказу і про необхідність ініціювання ним переказу еквівалентної суми коштів цьому банку протягом трьох робочих днів від дати надходження такого повідомлення.

У разі переказу банком-порушником за рахунок власних коштів суми переказу отримувачу та своєчасного повідомлення неналежного отримувача про здійснення помилкового переказу, а також своєчасного переказу неналежним отримувачем суми переказу цьому банку банк-порушник залишає цю суму у власному розпорядженні.

Неналежний отримувач зобов'язаний протягом трьох робочих днів від дати надходження повідомлення банка-порушника про здійснення помилкового переказу ініціювати переказ еквівалентної суми коштів банку-порушнику, за умови отримання своєчасного повідомлення цього банку про здійснення помилкового переказу.

Відповідальність за порушення строків та порядку завершення переказу наведено у табл. 2.1.

2.5 Відповідальність при здійсненні переказу коштів

Згідно із ст. 32-37 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», відповідальність при здійсненні переказу коштів несуть банк платника, банк отримувача, платник, отримувач, стягувач, установи-члени небанківської платіжної системи, еквайр, емітент за наявності умов щодо застосування відповідальності.

Банк платника та банк отримувача несуть перед платником та отримувачем відповідальність, пов'язану з проведенням переказу, відповідно до цього Закону та умов укладених між ними договорів. Спори, пов'язані із здійсненням банками переказу, розглядаються у судовому порядку.

Банки зобов'язані виконувати доручення клієнтів, що містяться в документах на переказ, відповідно до реквізитів цих документів та з урахуванням встановлених вимог щодо строків та порядку ініціювання, проведення та завершення переказу.

Банк ініціатора зобов'язаний на вимогу ініціатора письмово повідомити про стан виконання його доручення, що міститься у відповідному документі на переказ.

Платник відповідає перед банком або іншою установою-членом платіжної системи, що його обслуговують, за дотримання умов, передбачених укладеним між ними договору. Платник несе відповідальність за відповідність інформації, зазначеної ним в документі на переказ, суть операції, щодо якої здійснюється цей переказ, а також за дотримання вимог щодо захисту інформації і проведення незаконних операцій з компонентами платіжних систем

Відповідальність за обгрунтованість примусового стягнення при проведенні переказу покладається на стягувача та визначається законами України, що регулюють діяльність стягувачів.

Неналежний отримувач несе відповідальність за порушення строків та порядку ініціювання повернення коштів банку, що здійснив помилковий переказ. Спори між банком-порушником та неналежним отримувачем щодо помилкового переказу розглядаються у судовому порядку.

Установи небанківських платіжних систем несуть відповідальність за втрату суми переказу, недотримання строків пересилання паперових документів, за несвоєчасне повернення переказу в готівковій формі ініціатору через неявку отримувача. Спори між установою-членом платіжної системи та ініціатором розглядаються у судовому порядку.

Еквайр відповідальний за призупинення завершення переказу, а емітент - у випадку ініціації неналежного переказу з рахунка неналежного платника з вини ініціатора переказу, що не є платником.

Випадки настання відповідальності при здійсненні переказу коштів за допомогою платіжної системи надано у табл. 2.1.

Таблиця 2.1 – Відповідальність при здійсненні переказу

№ п/п

Умови застосування відповідальності

Відповідальність за недотримання встановлених вимог

1

.

Порушення банком платника строків виконання доручення клієнтів на переказ

Банк платника зобов`язаний сплатити платнику пеню у розмірі 0,1 % суми простроченого платежу за кожний день прострочення, но не більше ніж 10 % суми переказу, якщо інший розмір пені не обумовлений договором між ними.

Отримувач має право на відшкодування банком платника, шкоди, заподіяної йому внаслідок порушення строків виконання документа на переказ.

2

Порушення банком отримувача строків завершення переказу

Банк отримувача зобов`язаний сплатити отримувачу пеню у розмірі 0,1 % суми простроченого платежу за кожний день прострочення, але не більше ніж 10 % суми переказу, якщо інший розмір пені не обумовлений договором між ними

Платник має право на відшкодування банком отримувача шкоди, заподіяної йому внаслідок порушення строків завершення переказу

3

Здійснення банком платника чи банком отримувача помилкового переказу на рахунок неналежного отримувача

Банк-порушник зобов'язаний негайно після виявлення помилки:

1) переказати за рахунок власних коштів суму переказу отримувачу. У противному разі отримувач має право у встановленому законом порядку вимагати від банку-порушника ініціювання переказу йому суми переказу за рахунок власних коштів, а також сплати пені в розмірі 0,1 % суми простроченого платежу за кожний день прострочення починаючи від дати завершення помилкового переказу, але не більш ніж 10 %суми переказ;

2) негайно повідомити неналежного отримувача про здійснення помилкового переказу і про необхідність ініціювання ним переказу еквівалентної суми коштів цьому банку протягом трьох робочих днів від дати надходження такого повідомлення.

У разі переказу банком-порушником за рахунок власних коштів суми переказу отримувачу та своєчасного повідомлення неналежного отримувача про здійснення помилкового переказу, а також своєчасного переказу неналежним отримувачем суми переказу цьому банку, банк-порушник залишає цю суму у власному розпорядженні.

4

Здійснення помилкового переказу з рахунка неналежного платника, що стався з вини банку

Банк зобов'язаний переказати відповідну суму коштів з рахунка платника на рахунок неналежного платника, а також сплатити неналежному платнику пеню у розмірі процентної ставки, що встановлена цим банком по короткострокових кредитах, за кожний день, починаючи від дня помилкового переказу до дня повернення суми переказу на рахунок неналежного платника, якщо інша відповідальність не передбачена договором.

5

У разі переказу з рахунка платника банком без законних підстав, за ініціативою неналежного стягувача, з порушенням умов доручення платника на здійснення договірного списання або внаслідок інших помилок банку

1) повернення платнику цієї суми здійснюється у встановленому законом судовому порядку. При цьому банк, що списав кошти з рахунка платника без законних підстав, має сплатити платнику пеню у розмірі процентної ставки, що встановлена цим банком по короткострокових кредитах, за кожний день, починаючи від дня переказу до дня повернення суми переказу на рахунок платника, якщо інша відповідальність не передбачена договором;

2) працівники банку, винні в здійсненні помилкового переказу, несуть відповідальність відповідно до закону.

6

Прострочення банком отримувача трьохденного строку повернення переказу в готівковій формі ініціатору через неявку отримувача (протягом тридцяти робочих днів з дня надходження цієї суми або з дати валютування)

У разі неможливості здійснення банком отримувача виплати суми переказу у готівковій формі через неявку отримувача протягом тридцяти робочих днів з дня надходження цієї суми або дати валютування банк отримувача зобов'язаний протягом трьох робочих днів переказати суму переказу ініціатору.

У разі невиконання банком цієї вимоги банк отримувача має сплатити ініціатору пеню у розмірі 0,1 % суми переказу за кожний день прострочення, яка не може перевищувати 10 % суми переказу, починаючи з тридцять четвертого робочого дня

7

Списання банком платника з рахунка платника коштів за розрахунковим документом після отримання документа на його відкликання

Якщо сума переказу була списана з рахунка платника та переказана отримувачу, повернення отримувачем платнику цієї суми здійснюється у встановленому законом судовому порядку. У цьому разі банк, що не виконав документ на відкликання або прострочив його передачу банку платника, має сплатити платнику штраф у розмірі 1 % суми переказу

8

Невідповіднсть інформації, зазначеної платником в документі на переказ, суті операції, щодо якої здійснюється цей переказ

Платник має відшкодувати банку або іншій установі-члену платіжної системи шкоду, заподіяну внаслідок такої невідповідності інформації

9

Порушення платником умов договору, укладеного між ним та банком або іншою установою-членом платіжної системи, що його обслуговують

Платник несе перед банком або іншою установою-членом платіжної системи, що його обслуговують, відповідальність, передбачену умовами укладеного між ними договору

10

Недотримання платником вимог щодо захисту інформації і проведення незаконних операцій з компонентами платіжних систем (платіжні інструменти, обладнання, програмне забезпечення тощо)

Платник зобов'язаний відшкодувати шкоду, заподіяну банку або іншій установі-члену платіжної системи, що його обслуговують, внаслідок недотримання платником цих вимог. При цьому банк або інша установа-член платіжної системи, що обслуговує платника, звільняється від відповідальності перед платником за проведення переказу.

11

Необгрунтоване примусове списання стягувачем коштів з рахунку платника

Відповідальність за обгрунтованість примусового стягнення при проведенні переказу покладається на стягувача відповідно до законів України, що регулюють діяльність стягувачів.

Стягувач має відшкодувати платнику шкоду, нанесену внаслідок необгрунтованого примусового списання

12

Порушення неналежним отримувачем триденного строку щодо повернення банку, що здійснив помилковий переказ, еквівалентної суми коштів помилкового переказу

Неналежний отримувач зобов'язаний протягом трьох робочих днів від дати надходження повідомлення банка-порушника про здійснення помилкового переказу ініціювати переказ еквівалентної суми коштів банку-порушнику.

У разі своєчасного повідомлення банком-порушником неналежного отримувача про здійснення помилкового переказу та порушення неналежним отримувачем встановленого строку, неналежний отримувач має повернути суму переказу, а також сплатити банку-порушнику пеню в розмірі 0,1 % цієї суми за кожний день починаючи від дати завершення помилкового переказу до дня повернення коштів включно, яка не може перевищувати 10 % суми переказу.

Спори між банком-порушником та неналежним отримувачем щодо помилкового переказу розглядаються у судовому порядку.

13

Втрата суми переказу установою-членом небанківської платіжної системи

Така установа має повернути ініціатору цю суму, сплачену вартість наданих послуг, а також сплатити штраф у розмірі 25 % сплаченої вартості наданих послуг.

14

Порушення установою-членом небанківської платіжної системи строків пересилання паперових документів на переказ (у межах України до семи, а у межах однієї області - до трьох робочих днів)

Ця установа має сплатити отримувачу пеню у розмірі 0,1 % суми переказу за кожний день прострочення, яка не може перевищувати 10 % суми переказу.

15

Прострочення

установою-членом небанківської платіжної системи трьохденного строку повернення переказу в готівковій формі ініціатору через неявку отримувача (протягом тридцяти робочих днів з дня надходження цієї суми)

У разі неможливості здійснення іншими установами-членами платіжної системи виплати суми переказу через неявку отримувача протягом тридцяти робочих днів з дня надходження цієї суми ця установа зобов'язана протягом трьох робочих днів ініціювати переказ відповідної суми на адресу ініціатора.

У разі невиконання цієї вимоги така установа має сплатити ініціатору пеню у розмірі 0,1 % суми переказу за кожний день прострочення, яка не може перевищувати 10 %суми переказу, починаючи з тридцять четвертого робочого дня.

Винятки з встановленого правила можуть визначатися нормативно-правовими актами, що регулюють порядок діяльності цих установ.

16

Призупинення завершення переказу еквайром для встановлення правомірності переказу, за результатами моніторингу або в разі опротестування переказу держателем, емітентом або платіжною організацією платіжної системи

Для встановлення правомірності переказу еквайр, за результатами моніторингу або в разі опротестування переказу держателем, емітентом або платіжною організацією платіжної системи, має право призупинити завершення переказу на час, передбачений правилами відповідної платіжної системи, але не більше ніж на 180 днів.

У разі правомірності переказу еквайр має завершити переказ та відшкодувати отримувачу 0,1 % суми платежу за кожний день такого призупинення, якщо більший розмір пені не обумовлений договором між ними.

17

Відповідальність емітента у разі ініціації неналежного переказу з рахунка неналежного платника, з вини ініціатора переказу, що не є платником

На час встановлення ініціатора та правомірності переказу, але не більше ніж впродовж 180 днів, емітент має право не повертати на рахунок неналежного платника суму попередньо списаного неналежного переказу. У разі ініціації неналежного переказу з рахунка неналежного платника, з вини ініціатора переказу, що не є платником, емітент зобов'язаний переказати на рахунок неналежного платника відповідну суму грошей за рахунок власних коштів, а також сплатити неналежному платнику пеню в розмірі 0,1 % суми неналежного переказу за кожний день, починаючи від дня неналежного переказу до дня повернення відповідної суми на рахунок, якщо більший розмір пені не обумовлений договором між ними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]