Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 5.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
6.15 Mб
Скачать

5.5. Градуювання

Градуювання дає змогу регулювати густоту та об'єм волосся, візуально збільшувати їх завдяки прийомам стрижки пасом з відтя­гуванням останнiх під різним кутом. Може бути високим (почина­ючи з верхньопотиличної зони), середнім і низьким.

Розрізняють зовнішнє та внутрішнє градуювання:

зовнішнє досягається вкороченням кожного наступного пасма вiдносно попереднього на 1—2 мм (рис. 5.35 а);

внутрішнє відрізняється подовженням наступного пасма порів­няно з попереднім теж на 1—2 мм (рис. 5.35 б).

Рис. 5.35. Види градуювання: а — зовнішнє; б — внутрішнє

Під час градуювання горизонтальними проділами відділяють контрольне пасмо волосся і стрижуть на бажаній довжині. Наступне пасмо стрижуть внутрішнім тупим зрізом за визначеним способом — довшим або коротшим від контрольного. Зовнішнє градуювання передбачає поступове збільшення кута відтягування.

Градуювання можна виконувати за допомогою вертикальних проділів.

Залежно від того, в якій частині волосяного покриву потрібно збільшити об'єм, виконують відтягування горизонтальне або під кутом. Горизонтальним відтягуванням збільшують об'єм у верхньо-та середньопотиличнiй зонах, під кутом 45° — у середньо- та нижньопотиличнiй зонах.

Після вибору кута пасма визначають положення руки, яка його утримує. Положення руки під кутом 45° до основи пасма задає низьке, слабко виявлене градуювання.

Градуювання скроневих зон продовжує градуювання потилиці й виконується аналогічно, починаючи від потилиці в напрямку до обличчя.

5.6. Окантування

Окантування – це процес створення нижньої лінії контуру стрижки, а також сама ця лінія. Окантування може виконуватись як наприкінці, так і на почат­ку стрижки. Ця операція надає стрижці завершеного вигляду, ви­значає контур майбутньої зачіски.

Вирізняють два способи окантування: на окремому пасмі та для всієї маси волосся. Окантування волосся може виконуватися прямими ножицями, бритвами та електричними машинками (можуть використовуватися при короткій стрижці), гребінцем.

Окантування, як і лінія росту волосся, проходить по всій окружності голови. Окантовка може виконуватися на потилиці, скронях, чілці. При виконанні окантування слід враховувати наступні моменти. Перш за все запитайте у клієнта, яку він бажає лінію стрижки – рівну, рвану, вигнуту, з фігурними виступами. Потім необхідно врахувати особливості обличчя та шиї клієнта. Лінія окантування може допомогти приховати певні недоліки, або навпаки підкреслити позитивні риси зовнішності. Крім того, зверніть увагу чи немає у клієнта якихось дефектів шкіри – порушень пігментації, шрамів, родимих плям, котрі краще приховати волоссям.

Дуже важливим є врахування природного росту волосся . Або, наприклад, у клієнта на потилиці волосся має вихрі або росте догори, а ви при окантуванні зависили лінію підняття волосся, то красивої, чіткої лінії не буде.

В деяких стрижках окантування виконується на початку роботи – наприклад, в стрижці каре, - оскільки являється основним формоутворюючим елементом стрижки. Але все ж таки у більшості стрижок окантування виконується в кінці.

Виконання окантування. Операція окантування потребує особливої ретельності. Закінчивши стрижку, розчешіть волосся за напрямком їх росту. Частіше за все окантування виконують ножицями, котрі ведуть по візуально наміченій лінії. Волосся зрізають кінчиками ножиць, тримаючи їх горизонтально. При цьому робоче полотно ножиць опирається на волосся. Ножиці потрібно вести плавно, не відриваючи від волосся.

При окантуванні дуже важливим є отримання симетрії. При виконанні окантування скронь, починайте саме з лівої сторони голови. Підрівняти праву скроню по лівій буде легше та простіше.

Окантування потилиці починайте із середини, рухайтеся до правої або лівої крайньої точки (як зручніше майстру), а потім від іншої крайньої точки рухайтеся до середини. Якщо рухатися від одного краю до іншого – лінія окантування буде не рівною та симетричною.

При окантуванні можливе виникнення проблем з напрямком волосся на потилиці. На цій частині голови волосся росте дуже індивідуально (висока, низька, середня лінія росту волосся; ріст вниз, вверх, кручене волосся). Все це потрібно враховувати при виборі стрижки. Сучасна мода не обмежує фантазію майстра і клієнта.

Якщо лінія росту волосся правильна, красива, її не потрібно змінювати, а навпаки – підкреслити стрижкою. Якщо ж волосся росте неправильно, для отримання кращого результату, потрібно декілька разів змінити положення голови клієнта, щоб волосся прийняло своє природне положення, і тільки потім підстригти його.

Якщо волосся на шиї росте від центра в сторони, то окантування починаємо від вух до шиї. Якщо волосся на шиї збирається та приймає форму косички, джгута, то при зведенні волосся нанівець потрібно переміщати гребінець від центру до скронь. Якщо ж волосся сходиться в косичку та густе – не намагайтеся зробити окантування чітким. В тому місці, де волосся накладається одне на одне, вона буде більш щільною, а ближче до вух пропаде. Таке окантування буде виглядати як непрофесійне. Якщо волосся рідке, то слід виконувати стрижку без зведення волосся нанівець на скронях та потилиці.

Коли волосся густе, а стрижка коротка, то для окантування краще використовувати бритву або машинку.

Окантування волосся в залежності від його довжини

Коротке волосся. Окантування короткого волосся виконують прямими ножицями, машинкою або бритвою. При виконанні прийому, як можна частіше відчісуйте волосся, щоб не пропустити волосинки, котрі можуть порушити задуману лінію. При дуже короткій стрижці може знадобиться ліквідація короткого волосся на шиї (іноді скронях) , котре росте нижче задуманої лінії окантування. Для цього використовують бритву або машинкою без використання насадки.

Окантування машинкою потребує певних навиків роботи. Волосся повинно лежати строго перпендикулярно лінії окантовки. Працювати потрібно акуратно, щоб не захопити зайве волосся. Послідовність роботи: скроня, потім лінія завушної раковини з однієї сторони, потім з іншої.

Волосся середньої довжини. Волосся необхідно ретельно прочесати, притисніть до голови рукою або гребінцем та зрізайте на певному (бажаному) рівні. Для того, щоб стрижка була асиметричною, виконуючи окантування, перевіряйте довжину пасом або шляхом їх зведення, або орієнтуючись на певні деталі обличчя: ніс, вуха, брови, очі і т.і.

Довге волосся. Окантування довгого волосся виконують з руки, захоплюючи частину волосся раніше зрізаного пасма (контрольного).

Вид окантування вибирають, враховуючи:

  • форму майбутньої стрижки;

  • особливості обличчя, шиї людини;

  • наявність вад, які потрібно приховати;

  • природний напрямок та особливості росту волосся;

  • побажання клієнта.

Перед здійсненням окантування необхідно визначитись, якого кінцевого результату бажано досягти, яким буде волосся в даній зоні волосяного покриву:

  • наповненим чи полегшеним філіруванням,

  • рівним чи філірованим,

  • довгим чи коротким,

  • зведеним нанівець.

Існують практичні розробки форм окантування волосся поти­личної, скроневих зон та чілки.

Види окантування потилиці. Окантування потилиці за фор­мою може бути таких видів:

пряме виконують у жіночих і чоловічих зачісках. Довжина окан­тування різна. Пасмо або всю масу волосся залежно від обраного способу відчісують униз і зрізають по прямій лінії від середини в обидва боки — спочатку ліворуч, потім праворуч (рис. 5.36 а);

овальне застосовують залежно від довжини; виконується пере­важно в жіночих стрижках, але можливе і в чоловічих. Волосся розділяють дугоподібними проділами, розчісують униз, відтягують уперед до обличчя і зрізають волосся внутрішнім зрізом (рис. 5.36 б);

дужка виконується в чоловічих стрижках. Довжина окантуван­ня може доходити до коміра сорочки. Волосся розчісують униз, зрізають по прямій лінії. Потім волосся зачісують уперед до обличчя, зрізають під кутом та заокруглюють кути. Допускається виконання тушування на висоті 1 см (рис. 5.36 в). Кут нахилу зрізу залежить від розміру шиї і буде тим більшим, чим ширша шия;

підковоподібне виконується в жіночих і чоловічих стрижках. Па­смо волосся збирають над центром шиї, зрізають на бажаній до­вжині (рис. 5.36 г). Для отримання подовження бокових частин пасмо можна скрутити в джгут;

трикутне у чоловічих і жіночих стрижках може бути різним за до­вжиною. Волосся ділять вертикальним проділом навпіл. Відтягують пасма вбік від проділу, утворюючи трикутник, стрижуть внутрішнім зрізом (рис. 5.36 д);

фігурне в жіночих і чоловічих стрижках виконується за бажан­ням (рис. 5.36 е).

Рис. 5.36. Схематичне зображення окантування потилиці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]