Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна_ФА_заоч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Самостійна робота

За даними фінансової звітності підприємства за останні 5 років сайту http://smida.gov.ua/db/emitent/reports проаналізувати:

а) рівень ліквідності підприємства;

б) рівень платоспроможності підприємства і зробити висновки щодо його фінансової стійкості;

в) рівень ділової активності підприємства;

г) рівень рентабельності підприємства і рівень рентабельності акціонерного капіталу, а також провести факторний аналіз рентабельності власного капіталу;

д) можливість банкрутства підприємства. Провести порівняльний аналіз в динаміці;

ж) виробничі та фінансові ризики, використовуючи статичні і динамічні моделі, а також визначити ефект важеля та ефект запозичення;

з) величину додаткових необхідних джерел коштів, використовуючи моделі ефективного управління джерелами фінансування, а також оцінити темпи нарощування економічного потенціалу підприємства. Провести порівняльний аналіз в динаміці.

Результати аналізу викласти у вигляді аналітичної записки, яка супроводжується необхідними розрахунками, графіками, таблицями і поясненнями.

Навчальна програма

Тема 1. Методи та прийоми фінансового аналізу та прогнозування

Зміст фінансового аналізу. Завдання фінансового аналізу. Етапи фінансового аналізу. Класифікація методів та прийомів фінансового аналізу. Основні методики, які використовуються у фінансовому аналізі та прогнозуванні. Елементи теорії моделювання та аналізу факторних систем.

Тема 2. Аналіз фінансової звітності

Склад та структура фінансової звітності. Показники фінансової діяльності підприємства. Баланс як основний фінансовий документ підприємства. Аналіз активів та пасивів балансу. Аналіз дебіторської та кредиторської заборгованості. Аналіз ліквідності, фінансової стійкості та платоспроможності підприємства. Аналіз ефективності діяльності підприємства. Аналіз позиції підприємства на ринку капіталів. Прогнозування можливого банкрутства підприємства.

Тема 3. Інфляція та її вплив на прийняття рішень фінансового характеру.

Причини виникнення необхідності оцінки вартості грошей. Поняття інфляції. Статистичні показники інфляції. Визначення майбутньої вартості грошей. Таблиці майбутньої вартості. Класифікація методів обліку та аналізу інфляції. Моделювання непрямих доходів та витрат підприємства під впливом інфляції. Вплив інфляції на звітні дані. Прийняття рішень в умовах інфляції.

Тема 4. Математичний інструментарій фінансового аналізу

Вступ до основ фінансових обчислень. Нарахування відсотків та інфляція. Поняття простих відсотків. Нарощені суми за простою ставкою відсотків та простою обліковою ставкою. Дисконтування і врахування за простими процентними ставками. Визначення тривалості позички і рівня процентної ставки. Поняття складних відсотків, їхні види. Дисконтування за складною ставкою відсотків. Облік за обліковою ставкою. Нарощення за складною обліковою ставкою. Нарахування відсотків та інфляція. Облік податку на нараховані відсотки. Поняття потоків платежів і фінансових рент. Види фінансових рент. Узагальнюючі характеристики потоків платежів. Нарощені суми постійних фінансових рент. Сучасні величини постійних дискретних фінансових рент. Визначення розміру платежу і терміну постійної дискретної фінансової ренти. Розрахунок процентної ставки фінансової ренти.