Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
64.79 Кб
Скачать

4. Трудовий потенціал суспільства.

Трудовий потенціал — це інтегральна оцінка і кількіс­них, і якісних характеристик економічно активного населення.

Розрізняють трудовий потенціал окремої людини, підпри­ємства, території, суспільства. Трудовий потенціал складається з багатьох компонентів: Здоров'я населення країни характеризується середньою тривалістю життя, часткою інвалідів, смертністю за віковими групами н залежності від різних причин, розміром та часткою витрат на охорону здоров'я тощо. Моральність суспільства визначається його релігійністю, відношенням до інвалідів, дітей, преста­рілих, показниками соціальної напруги, злочинності тощо, Творчий потенціал і активність проявляються темпами науково-технічного прогресу й країні, доходами від автор­ських прав, кількістю патентів та міжнародних премій і т.ін. Організованість на рівні суспільства можна оцінити якістю і стабільністю законодавства, обов'язковістю дотримання за­конів і угод, стабільністю політичної ситуації, якістю доріг та громадського транспорту тощо. Рівень освіти населення характеризується середньою кількістю років навчання в розра­хунку на одну людину, часткою витрат на освіту в державно­му бюджеті, доступністю різних рівнів освіти тощо. Ресурси робочого часу оцінюються кількістю працездатного населен­ня, кількістю і часткою зайнятих, рівнем безробіття, кількістю відпрацьованих людино-днів за рік тощо.

5. Прогнозування потреби в трудових ресурсах

Прогноз трудових ресурсів включає дослідження їх кількісних та якісних характеристик. Об'єктом прогнозування є: динаміка чисельності працездатного населення; зміна співвідношення міського і сільського населення; характер і ступінь активності працездатного населення; структура зайнятості та її територіальні зрушення; зміна професійно-кваліфікаційної структури та інше.

Завдання прогнозу полягає у визначенні контингенту працездатного населення в працездатному віці, виявленні джерел поповнення суспільного господарства кадрами, в оцінці тенденцій розвитку їх структури.

При розрахунку прогнозних показників трудових ресурсів частіш за все використовуються наступні методи:

- прогнозної екстраполяції;

- експертних оцінок;

- аналогії;

- нормативний;

- моделі структурно-балансового типу;

- багатофакторні моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]