Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ ДП ИМС.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
786.94 Кб
Скачать

Міністерство освіти України

Одеський державний політехнічний університет

Інститут бізнесу, економіки й інформаційних технологій

Кафедра економіки підприємств

Методичні вказівки

по проведенню техніко-економічних розрахунків

у дипломних проектах дослідно-конструкторського характеру

для студентів денної і заочної форм навчання

спеціальностей __________, ____________,

Затверджено

на засіданні кафедри

економіки підприємств

протокол №__ від _________

Одеса - 2010

Основна частина

В умовах ринкової економіки основною умовою успішної реалізації продукції машинобудування є її якість, технічний рівень і конкурентоспроможність. На етапі ДКР виконується весь комплекс робіт з визначення загального технічного напрямку конструювання виробу.

Забезпечити створення нової продукції з високими техніко-економічними показниками тільки шляхом пророблення багатьох варіантів технічних розв'язків поставленого завдання й вибору оптимального з них.

Техніко-економічні розрахунки в дипломних проектах дослідно-конструкторського характеру необхідні для встановлення очікуваного обсягу конструкторських робіт, у тому числі по видах робіт і виконавцям, а також визначення собівартості науково-технічної продукції й обґрунтування договірних цін на неї. Крім того, економічне обґрунтування дипломного проекту включає визначення собівартості й ціни реалізації проектованого виробу, а також оцінку його науково-технічного рівня і якості.

Специфіка дослідно-конструкторських робіт, спрямованих на створення нових прогресивних зразків техніки, вимагає проведення широких експериментів, виготовлення досвідчених екземплярів виробів, а також проведення випробувань створених зразків. В економічних розрахунках (при визначенні завантаження виконавців) необхідно враховувати трудомісткість виконання цих робіт.

Конкретний перелік питань залежить від змісту технічного завдання на дипломний проект, характеру розв'язуваних науково-технічних завдань і уточнюється консультантом по економічній частині дипломного проекту.

1. Глава "Техніко-економічні розрахунки"

Глава "Техніко-економічні розрахунки" укрупненно повинна мати наступний зміст:

1. Розрахунок трудомісткості виконання дослідно-конструкторської роботи

2. Визначення ціни науково-технічної продукції|

3. Розрахунки собівартості і ціни проектованого виробу

4. Оцінка науково-технічного рівня проектованого виробу

5. Висновки

1. Технічне завдання на розробку розділу "Техніко-економічні розрахунки" оформляється за формою, наведеною в додатку 1.

2. У вступі студент повинен обґрунтувати необхідність розробки даного виробу; визначити призначення й можливі області застосування розроблювального об'єкта й проаналізувати перспективи їх розширення; указати техніко-експлуатаційні параметри, що характеризують функціональне призначення розробки, її надійність і довговічність, масово-габаритні показники, енергоємність, технологічність, уніфікацію, ергономічні й економічні показники.

1. Розрахунок трудомісткості виконання дослідно-конструкторської роботи

У технологічній структурі ДКР сполучаються роботи з розробки необхідного комплекту конструкторської документації й роботи з виготовлення, налагодження й випробуванням дослідного зразка.

Для визначення трудомісткості розробки комплекту КД використовуємо перелік документів, розроблювальних у дипломному проекті й типові норми часу на розробку конструкторської документації. Крім цього, ураховуємо витрати часу на участь у випробуванні й налагодженню дослідного зразка й коректування технічної документації після випробування дослідного зразка. Типові норми часу наведено в додатку 2. Номенклатура й обсяг конструкторських документів, що підлягають розробці, зазначені в технічному завданні на проведення техніко-економічних розрахунків.

Трудомісткість розробки конструкторських документів розраховуємо по формулах:

= · · · · ·

=0.7· · · ·

=0.2· · · ·

=0.15(0.2)· · ·

де , , , - відповідно норми часу на розробку, конструкторський контроль, технологічний контроль і нормоконтроль КД і-го найменування;

, 0.7, 0.2, 0.15(0.2) - типові норми часу на розробку, конструкторський і технологічний контролі, нормоконтроль одиниці об'єму КД і-го найменування;

- поправочний коефіцієнт до норми часу залежно від фактичного формату КД і-го найменування (див. ТЗ і табл.1 додаток 2);

- поправочний коефіцієнт до норми часу залежно від типа виробництва (див. ТЗ і табл.2 додаток 2);

- поправочний коефіцієнт до норми часу залежно від масштабу виконання КД і-го найменування (див. ТЗ і табл.3 додаток 2);

- поправочний коефіцієнт до норми часу на розробку КД, що не має аналога. Наявність або відсутність аналога вказана в ТЗ.

Розрахунок трудомісткості розробки конструкторської документації виконується формою, приведеною в таблиці 1.