Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОНІТОРИНГ Лабораторна робота №2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.86 Mб
Скачать

Національний авіаційний університет

Інститут екологічної безпеки

Кафедра екології

Лабораторна робота №2

На тему: «Організація спостережень і контролювання забруднень атмосферного повітря»

Виконав: студент 301 гр. ІЕБ

Щербей В.Я.

Перевірив: Голубов О.С.

Київ 2011

1. Характеристика джерел забруднення атмосферного повітря в басейні річки Тиса.

ВАТ "Виноградівський завод пластмасових санітарно-технічних виробів" - один із підприємств пластмасової продукції, що має має такий вид діяльності: виробництво гумових виробів, виробництво пластмас у первинних формах, виробництво інших виробів з пластмас, виробництво полімерної сировини.

На даний час у виробничій програмі заводу багато найменувань виробів технічного та господарсько-побутового призначення. Для їх виготовлення щорічно переробляється значну кількість різної сировини, у тому числі смоли ПВХ, поліетилен, амінопласти, фенопласти. Найбільшу питому вагу в загальному обсязі виробництва займає продукція технічного призначення та інших товарів широкого вжитку.

Основним видом діяльності підприємства є виробництво пластмасових сантехвиробів – бачків змивних, сифонів різних видів, сидінь до унітазів, арматури до керамбачка, а також аераторів та зливовідводів і ящиків для молочної, м’ясної та фруктової продукції. Основна полімерна сировина – поліолефіни – поліпропілен та поліетилен.

ВАТ "Виноградівський завод пластмасових санітарно-технічних виробів" викидає в атмосферу такі забруднюючі речовини: діоксин вуглецю, діоксид сірки, діоксид азоту , формальдегід та пил.

Забруднююча речовина

Хімічна формула

г/с

Діоксид вуглецю

CO2

50,5

Діоксид сірки

SO2

8,5

Діоксид азоту

NO2

10,5

Формальдегід

H2CO

0,9

Пил

 

1,9


Атмосфера завжди містить певну кількість домішок, котрі зумовлюються природними та антропогенними джерелами.

Основними джерелами забруднення атмосфери є природні, промислові та побутові процеси. їх об'єднують у такі групи:

— забруднювачі природного походження (мінеральні, рослинні, тваринні, мікробіологічні);

— забруднювачі, які утворюються при згорянні палива для потреб промисловості, опалення житлових будинків, при роботі всіх видів транспорту.

— забруднювачі, які утворюються в результаті промислових викидів.

— забруднювачі, зумовлені згорянням і переробкою побутових і промислових відходів.

Діоксид вуглецю (оксид карбону (IV), вуглекислий газ, CO2 ) — тривка хімічна сполука, поширена в природних газах, що містять його в кількості від декількох відсотків до практично чистого вуглекислого газу. Безбарвний, має кислуватий смак і запах. Є кінцевим продуктом окиснення вуглецю, не горить, не підтримує горіння і дихання. Токсична дія вуглекислого газу виявляється при його вмісті в повітрі 3-4 % і полягає в подразненні дихальних шляхів, запамороченні, головному болі, шумі у вухах, психічному збудженні, непритомному стані.

Діоксид сірки при звичайних умовах являє собою безбарвний газ, з різким задушливим запахом. Він важчий від повітря більше ніж у два рази. При охолодженні до —10 °С діоксид сірки скраплюється в безбарвну прозору рідину, а під тиском 2,5 атм. скраплюється при звичайній температурі. Тому його можна зберігати і транспортувати в стальних балонах у рідкому стані. Діоксид сірки отруйний, хоч і значно менше, ніж сірководень. Наявність його в повітрі в кількості 0,33 мг/дм3 і більше викликає задишку і запалення легенів. SO2 токсичний. Симптоми при отруєнні сірчистим газом - нежить, кашель, захриплість, першіння в горлі. При вдиханні сірчистого газу більш високої концентрації - задуха, розлад мови, утруднення ковтання, блювання, можливий гострий набряк легенів.

Діоксид азоту — за звичайних умов являє собою газову суміш бурого кольору з задушливим запахом, що поряд із молекулами власне діоксиду (NO2) містить також молекули гемітетраоксиду азоту (N2O4), що являє собою диме́р діоксиду. Ця суміш при 21,15°С згущується на прозору жовту рідину, а при —11,2°С замерзає в безбарвну масу.

Дуже отруйний. Вдихання його викликає сильне подразнення дихальних органів. При звичних умовах являє собою газову суміш бурого кольору з задушливим запахом. При 21оС – згущується в ясно-жовту рідину. Гостре отруєння починається –з легкого кашлю, в більш тяжких випадках – з сильного кашлю, відчуття стиску в грудях, головної болі, деколи рвоти, салівації. Період відносного задовільного стану триває 2-8 год. Потім з′являються признаки наростаючого окату легенів, багато вологих хрипів, прискорене серцебиття, деколи озноб, підвищення температури. Часто виникають порушення шлунково-кишкового тракту, тошнота, рвота, пронос, сильні болі в верхній частині живота.

Забруднення атмосферного повітря діоксидом азоту містить у собі загрозу не тільки для здоров'я людей, але і наносить екологічну шкоду всьому природному середовищу. Негативний біологічний вплив діоксиду азоту на рослини виявляється в знебарвленні листів, зів'яненні квіток, припиненні плодоносіння і росту.

Формальдегід (метанал) (від лат. formica — мурашка) — хімічна речовина з формулою H2CO, найпростіший із альдегідів, перший член гомологічного ряду аліфатичних альдегідів.

Формальдегід - потужний подразник очей, верхніх дихальних шляхів та шкіри. За свідченням низки досліджень, він також впливає на центральну нервову систему, викликаючи головний біль, втому і депресію. Він також потенційно може викликати астму й астматичні напади як неспецифічний подразник. Крім того, дослідження на тваринах дозволяють припустити, що формальдегід - потенційно канцерогенна речовина.

Пил виробничих приміщеннях утворюється здебільшого через сировинні проміжні матеріали і готову продукцію, за її перевантаженням і випуском продуктів плавки та інших технологічних процесів переробки і обробки металу. Ступінь дії пилу на організм залежить від фізико-хімічних властивостей, токсичності, дисперсності та концентрації. Розрізняють пил органічну, неорганічну і змішану.При вдиханні запиленого повітря частина пилу виводиться з організму. Це обумовлене його захисними рефлексами (чхання, кашель, діяльність бронхів). Інша частина пилових частинок проникає в глиб легеневих тканин і осідає на альвеолах, тобто розвивається пневмоконіоз. Найбільш шкідливими для організму людини є пил з розмірами частинок від 0,1 до 10,0 мкм.