Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
уок О. Олесь 10 клас.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
29.38 Кб
Скачать

ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ

План-конспект регіонального уроку української літератури "Журба і радість Олександра Олеся"

10 клас

Заремська,

студентка IV курсу

філологічного факультету

Глухівського ДПУ ім. О. Довженка

Мета: допомогти учням пізнати, розкрити і осмислити витоки творчості Олександра Олеся, його місце і значення в культурному житті Сумщини, показати масштаби творчості митця, збудити зацікавленість учнів до емігрантської музи поета-земляка; розвивати вміння сприймати поетичне слово, аналізувати та оцінювати його зміст та особливості форми, розвивати логічно правильне усне мовлення учнів, уміння, зіставляти та аналізувати факти; виховувати почуття гордості за рідний край, прагнення завжди тримати в серці любов до рідної землі.

Тип уроку: урок-дослідження.

Обладнання: словники, збірки творів О.Олеся, логічна схема "Концепт "щастя" в поетичній творчості О.Олеся", неповна таблиця "Європейський та український символізм: спільні та відмінні риси".

Епіграф:

В обіймах з радістю журба. Одна летить, друга спиня... І йде між ними боротьба, І дужчий хто — не знаю я...

Олександр Олесь

План уроку

1. Актуалізація опорних знань

1.1. Слово вчителя.

1.2. "Аукціон знань".

1.3. Прес-конференція на тему: "Ностальгія Олександра Олеся".

1.4. Колективна робота з таблицею "Європейський та український символізм: спільні та відміні риси".

II. Повідомлення теми, мети, мотивація навчальної діяльності

2. 1. Слово вчителя.

2. 2. Робота в зошитах.

III. Повторення, узагальнення, систематизація знань

3.1. Виразне читання напам'ять учнем вірша "Стою на березі крутому". 3.2 Бесіда за змістом.

3.3. Вокальне виконання поезії "Чари ночі" та її аналіз.

3.4. Презентація проекту.

3.5. "Кращий дослідник".

IV. Підсумок уроку

4.1. Робота з епіграфом.

4.2. "Мікрофон".

4.3. Слово вчителя.

V. Домашнє завдання

Хід уроку І. Актуалізація опорних знань

1.1. Слово вчителя.

Сумщина... Стародавня й вічно молода земля, овіяна легендами і славою. З глибокої давнини тут розвивалися писемність, література, фольклор. Із нашим краєм нерозривно пов'язані імена таких видатних майстрів пера: Пантелеймон Куліш — автор першого історичного роману "Чорна рада", Павло Грабовський — поет, духу якого не зломили ні тюрми, ні довічне заслання в Сибір, Остап Вишня — відомий у всьому світі"сміхотворець", Яків Мамонтов — вірний син рідного мальовничого куточка Землі, Микола Хвильовий —тонкий майстер психології людської душі, Яків Щоголев — лірик, живописець рідної природи — та багато інших.

Із цього краю у неосяжний і незбагненний світ літератури пішов і Олександр Олесь — невтомний поет, син свого народу, співець краси і природи рідного краю. Саме його поетичну творчість ми будемо досліджувати на сьогоднішньому уроці.

1.2. "Аукціон знань".

Ми впевнились, що Сумщина багата іменами видатних постатей, які зробили вагомий внесок у розвиток української літератури. Пропоную систему запитань, які передбачають знання біографій письменників

— уродженців Сумщини. Кожна правильна відповідь на питання оцінюється в 1 бал. Так ми зможемо визначити "знавця культурного розвитку Сумщини".

1. Який видатний діяч історії української культури, письменник, публіцист, критик, мовознавець, етнограф, фольклорист і перекладач народився у м. Воронежі на Сумщині? (Пантелеймон Олександрович Куліш.)

2. Де народився відомий український поет П. А. Грабовський? (У с. Пушкарному (нині Грабовське) Краснопільського району в 1864 р.)

3. Який український поет XIX ст. народився, провів дитинство, юнацькі роки й закінчив народне училище в Охтирці? (Поет Я.І. Щоголев.)

4. Назвіть відомого українського письменника початку XX ст., уродженця Сумщини, для якого число 13 стало фатальним. (М.Г. Хвильовий (справжнє прізвище Фітільов.)

5. Кого із наших письменників-земляків називають "сміхотворцем" за його сатирично-гумористичні твори? (Відомий чародій сміху Остап Вишня (П.М. Губенко).

6. Як із нашим краєм пов'язаний життєвий і творчий шлях Бориса Антоненка-Давидовича? (Справжнє прізвище Давидов, народився 1899 р. в м. Ромнах у сім "і робітника -залізничника).

7. Назвіть українського письменника, який народився в м. Конотопі. (Л.І. Смілянський.)

8. Який український поет XX ст. народився в селі Чернеччині Охтирського району? (Лауреат Державної премії України Платон Воронько народився в 1913 р. в родині коваля.)

9. Де народився відомий сучасний поет і перекладач Д.Г. Білоус? (Ус. Курмани Недригайлівського району в селянській родині.)

10. Який відомий український перекладач народився і провів дитячі роки в м. Кролевці? (М.О. Лукаш —перекладач із 18 мов).