Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податковий облік Теми 3 ПДВ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
61.89 Кб
Скачать

1.4. Порядок складання та подання податкової декларації з пдв

Згідно з Податковим кодексом України підприємства (плат­ники податку) зобов'язані подавати податковому органу за міс­цем свого знаходження податкову декларацію.

Податкова декларація - це документ, що подається платником ПДВ контролюючому органу протягом 20 календарних днів, що на­стають за останнім календарним днем звітного (податкового) міся­ця. Додатки до податкової декларації є її невід'ємною частиною.

Податкову декларацію з податку на додану вартість пода­ють за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

календарному місяцю - протягом 20-ти календарних днів, наступ­них за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

календарному кварталу - протягом 40-ка календарних днів, наступ­них за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Декларацію з податку на додану вартість подають за двома формами: повною і скороченою.

Декларацію за повною формою подає підприємство до подат­кового органу за місцем його реєстрації. Подання ксерокопії не дозволяється.

Декларацію подають незалежно від того, було у звітному періо­ді в підприємства податкове зобов'язання, чи ні, тобто незалеж­но від стану його фінансово-господарської діяльності.

Декларація з ПДВ заповнюється на основі Реєстру вида­них та отриманих податкових накладних, в які заносяться дані з усіх податкових накладних.

Підприємство самостійно обчислює суму податкового зобов'я­зання, зазначеного в Декларації. Дані, наведені в декларації, ма­ють відповідати даним фінансового обліку та даним Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, достовірність даних підтверджують: підписом платника, якщо платник - фі­зична особа, в інших випадках (особа, визначена як платник податку на додану вартість, крім фізичних осіб) - підписами відповідальних посадових осіб (директора, головного бухгалтера) та печаткою, а у разі подання декларації в електронній формі - електронним підписом підзвітних осіб, зареєстрованих у поряд­ку, визначеному законодавством. До декларації вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний період без зростаючого підсумку.

Література:

  1. Податковий кодекс України 2 грудня2010 року N 2755-VI 

  2. Наказ МФУ від 28.09.2011 року №1213 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства»

  3. Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.99 року №291

  4. Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом МФУ від 10.01.2007 року №2

  5. Наказ МФУ від 09.12.2011 року №1591 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»

  6. Бідюк О.О. Облік і звітність в оподаткуванні [текст] : навчальний посібник/О.О. Бідюк,Є.Ю., Є.Ю. Шара,-К.: «Центр учбової літератури»,2012.-496 с.

  7. Податкова система: навчальний посібник. Л.П. Сідельнікова, Н.М. Костіна.-Київ: Ліра-К,2012.-576 с.

  8. П(С)БО 3 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати» затверджене наказом Мінфіну від 31.03.99 року № 87.

  9. П(С)БО 7 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби»

  10. П(С)БО 16 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати»

  11. П(С)БО 9 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси»