Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
327.68 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2 Тема: Зобов’язальне право

Вивчаючи дану тему необхідно уяснити, що зобов’язання - це правовідношення в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника його обов’язку.

Студенту слід з’ясувати підстави виникнення зобов’язання, випадки заміни боржника і кредитора, підстави припинення зобов’язання. Важливо звернути увагу на строки виконання зобов’язання та підстави його припинення.

Також студент повинен уяснити, що виконання зобов’язання забезпечується неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням та завдатком. Слід звернути увагу на форму правочину щодо забезпечення зобов’язання.

Студент повинен вміти дати визначення цивільно-правового договору, знати як називається пропозиція укласти договір і прийняття пропозиції. Важливо також уяснити що розуміється під істотними умовами договору та вміти класифікувати договір за різними критеріями.

Необхідно також звернути увагу на особливості цивільно-правової відповідальності, знати як характеризується її підстава.

Студенту слід виділяти договірну та позадоговірну відповідальність та вміти розрізняти дольову, солідарну та субсидіарну відповідальність.

Питання для самоперевірки:

  1. Дайте визначення зобов'язання відповідно до Цивільного кодексу України.

  2. Вкажіть підстави виникнення та припинення зобов’язання.

  3. В яких випадках можлива заміна кредитора (боржника) у зобов’язанні?

  4. Назвіть строки виконання зобов’язання.

  5. Вкажіть види забезпечення виконання зобов’язання.

  6. Дайте визначення цивільно-правового договору.

  7. Що таке "оферта" і "акцепт"?

  8. Що розуміється під істотними умовами договору?

  9. Назвіть види цивільно-правових договорів.

  10. Вкажіть особливості цивільно-правової відповідальності.

  11. Зазначте види цивільної відповідальності.

Завдання

Вирішить задачу. Поляков уклав договір позики з Гусєвим, на підставі якого передав останньому 1000 доларів США на строк 3 місяці. При укладенні угоди був присутній спільний друг Полякова та Гусєва Щупіков, який запевнив Полякова, що Гусєв поверне борг вчасно, і що він, Щупіков, ручається за Гусєва. Через три місяці Гусєв борг не повернув. Поляков звернувся до Щупікова як до поручителя з проханням повернути борг. При цьому він зазначив, що якби Щупіков не поручився за Гусєва, він ніколи не надав би йому таку велику суму. Вирішіть справу.

Тема: Основи сімейного права

Вивчаючи дану тему необхідно уяснити, що сімейне право – це сукупність правових норм, що регулюють особисті й пов’язані з ними майнові відносини громадян, які виникають з шлюбу і належності до сім’ї.

Предметом сімейного права є відтворювані в сім’ї суспільні відносини між чоловіком та жінкою, батьками та дітьми, іншими особами, що перебувають у спорідненні, або у відносинах по вихованню дітей.

Важливо звернути увагу на такий інститут сімейного права як шлюбний договір. Студенту необхідно звернути увагу на форму шлюбного договору, початок та строк його дії, його зміст, на зміну умов договору, умови розірвання.

Також студент повинен уяснити майнові права та обов’язки подружжя та знати, що майно може перебувати як у спільній сумісній власності подружжя, так і у особистій власності дружини чи чоловіка. Важливо знати способи та порядок поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя та розмір його часток.

Необхідно знати, що Сімейним кодексом України регулюються особисті немайнові та майнові обов’язки не тільки батьків але і дітей.

Студент повинен проаналізувати підстави та порядок позбавлення батьківських прав та їх правові наслідки.

Питання для самоперевірки:

  1. Дайте визначення сімейного права як галузі права.

  2. Які суспільні відносини складають предмет сімейного права?

  3. Хто має право на укладення шлюбного договору?

  4. Розкрийте зміст шлюбного договору.

  5. Чи можлива одностороння зміна умов шлюбного договору?

  6. За яких підстав шлюбний договір може бути визнано недійсним?

  7. Яке майно може бути у приватній власності чоловіка, дружини?

  8. Назвіть об’єкти права спільної сумісної власності подружжя.

  9. Вкажіть способи та порядок поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Завдання

1. Вирішіть задачу. Після закінчення школи Д. зареєструвала шлюб з Г., а через рік поступила на навчання до університету. Г. вважає, що батьки Д., незважаючи, що вони розлучені зобов’язані надавати їй матеріальну допомогу. У свою чергу, батьки Д. вважають, що шлюб перекладає обов’язок утримувати Д. з їхніх плечей на плечі чоловіка. Вирішіть спір, спираючись на відповідні статті Сімейного кодексу України.

2. Вирішіть задачу. У зв’язку із розлученням п. Бурмака звернувся в суд з позовом про розділ майна, у якому просив виділити йому більшу частину набутого у шлюбі майна на тій підставі, що його заробіток був завжди більшим, а дружина з 20-тилітнього спільного проживання у шлюбі працювала лише 5 років, а решту часу вела домашнє господарство і виховувала дітей. Яке рішення повинен винести суд ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]